• çok merak ettiğim soru. özellikle gençlerin bu sefaletini görse, avrupa'daki akranlarının içinde yaşadığı müreffeh toplumu görse, yine de yunan işgaline dur der miydi acaba? yoksa 'aman boşver en azından avrupa toplumu olurlar refah seviyeleri yüksek olur' falan mı derdi çok merak ediyorum.
    refah konusunda şüphesi olanlar yunanistan'da yaşayan türklerin refah seviyesi ile kendi refah seviyelerini karşılaştırabilir.

    edittttt: bazı arkadaşlar yanlış anlamış. atatürk geleceğimizin böyle olacağını bilseydi savaşır mıydı diye soruyorum. bugün aynı şartlar oluşsa bağımsızlık mücadelesini yine verir miydi diye değil.
  • o dönemlerde de insanlar çok farklı değilmiş zaten. atatürk toplumun değişebileceğine inandığı için yine olsa yine savaşırdı.
  • günümüzden 10 sene sonraki türkiyeyi gördüğü için savaşmıştır.
  • (bkz: özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir)

    "özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. ben yaşayabilmek için mutlaka özgür bir ulusun çocuğu kalmalıyım. o halde, ya özgürlük ya ölüm! ne kadar zengin ve gelişmiş olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz."
  • ''her şeye rağmen kesinlikle bir aydınlığa doğru yürümekteyiz. bende bu inancı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve gerçek aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir.''
    çok daha zorlu dönemlerde dahi umudunu kaybetmeden zafere odaklanmış bir yürek, her koşulda mücadeleye devam ederdi. asıl günümüz toplumundaki bu ümitsizliği görse hiddetlenirdi.
  • savaşırdı tabii ki. mustafa kemal paşa'yı atatürk yapan şey de bu zaten.
  • ....bana bir kaç kilometre urgan verin, size hayatı güzelleştireyim halkım derdi herhalde...
  • atatürk kendinden sonraki türkiye'yi görmedi zannedenler gençliğe hitabe'yi tekrar okusun.

    gaflet-dalalet-hıyanet diye gülüp geçtiğimiz osmanlıca'sını değil öz türkçe'sini okuyun bakalım, reçeteyi çoktan vermiş mustafa kemal paşa. buyrun kendinden dinleyelim:

    ey türk gençliği! birinci görevin türk bağımsızlığını, türk cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır.

    varlığının ve geleceğinin tek temeli budur. bu temel senin en değerli hazinendir.

    gelecekte bile, seni bu hazineden yoksun bırakmak isteyecek iç ve dış düşmanların olacaktır. bir gün bağımsızlık ve cumhuriyeti savunmak zorunluluğuna düşersen, göreve atılmak için, bulunduğun durumun olanak ve şartlarını düşünmeyeceksin! bu olanak ve şartlar, çok elverişsiz bir özellikte ortaya çıkabilir. bağımsızlık ve cumhuriyetini yok etmek isteyecek düşmanlar, bütün dünyada eşi görülmemiş bir galibiyetin temsilcisi olabilirler. zorla ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri ele geçirilmiş, bütün işletmelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve ülkenin her köşesi eylemli olarak ele geçirilmiş olabilir.

    bütün bu koşullardan daha acı ve daha tehlikeli olmak üzere, ülkenin içinde iktidara sahip olanlar duyarsızlık, sapkınlık ve hatta ihanet içinde bulunabilirler. üstelik bu iktidar sahipleri, kişisel çıkarlarını işgalcilerin siyasi çıkarlarıyla birleştirebilirler. ulus fakirlik ve çaresizlik içinde yorgun ve bitkin düşmüş olabilir.

    ey türk geleceğinin evladı! işte, bu durum ve şartlar içinde bile görevin türk bağımsızlık ve cumhuriyetini kurtarmaktır.

    gereksinim duyduğun güç damarlarındaki asil kanda bulunmaktadır!
  • savaştığı dönemde vatanımız daha da kötü durumdaydı, şuan atatürk’ün savaşmasına bile gerek kalmayacağını düşünüyorum.
  • elbette elindeki malzemeyi biliyordu. kendisi gibi çok küçük bir azınlığın dışındakilerini oluşturan toplumsal yapıyı da tahlil etmişti ve türklere insan gibi yaşama şansını vermek istedi ama olmadı, olmuyor.
    sakallı celal'in o zamanlar dediği gibi "türkiye doğuya giden bir gemi ama içinde bazıları batıya doğru koşturuyor".
    gemi şimdi tam olarak doğuya demir attı ve ezici çoğunluğun isteğiyle layığını buldu.
    atatürk bence çok az şansı olduğunu iyi biliyordu ve o şansı denedi. başaramadı çünkü malzeme sıkıntılı.
    tanım: savaşırdı.
hesabın var mı? giriş yap