• (bkz: atatürk döneminde türkiye'nin tam bağımsız olması)

    ayrıca bu fabrikalar "atatürk'ün kurduğu" yerine "atatürk döneminde kurulan" diye tasvir edilirse bu sanayi hamlesine emeği geçen herkes anılmış olur, daha iyi olur.

    edit: başlık da başıma kaldığına göre e artık bu başlığın atatürk döneminde kurulan fabrikalara taşınma vakti gelmiş demektir.
  • ekonomiyi güçlendirmek için inşaat yerine sanayiye yönelik politikalar izleyen kişinin yaptığı yatırımlar. sayesinde son 10 yıldır ekonomimiz bunları özelleştirip inşaata yatırım yaparak düzelmiş gibi gözükebiliyor.
  • akp döneminde kaçı kapatılmıştır diye düşündürür.
  • sadece bez, çul, çaput üretmişmiş. tabii fark etmediği bir kaç şey var, milletin yama yapmak için kullanacak kumaşı yokmuş, çul çaput da gerekli milleti giydirmek için.

    okuma-yazması da yarım bu "niteliksiz işletmeler" diyenin, demir-çelik fabrikası yapıldığı yazıyor, cam fabrikası, baraj diyor. biraz daha dikkat, biraz daha özen lütfen.
  • şimdikiler hainlik yapsın diye kurulmamıştır.
  • teknik altyapı nedir bilmeyip, şu listeye hala b.k atmaya çalışan adamlar var. sanırsınız 1927 yılında biz bez fabrikası açarken komşularımız atomu parçalıyordu.

    edit: yapılan tüm bu yatırımların 1920’lere kadar, fabrika kurmak yerine borçla saray yaptıran osmanlı hanedanınca tamlanmış olması gerektiğine girmeyelim bile. sıfırdan başlamak böyle bir şey oluyor işte.
  • içlerinde en çok nuri demirağ'ın kurduğu uçak fabrikasına üzüldüğüm fabrikalardır.kim bilir o fabrika kapanmasaydı şimdi türkiye havacılık sanayinde ne durumda olurdu.

    fabrikanın kapanmasında en büyük etken;yurt dışına uçak ihraç etmenin 1944 yılında kanunlarla yasaklanması olmuştur.aldığı siparişleri teslim edemeyen fabrika mecburen kapatılmıştır.uçak ihracatı yasaklandı ama ithalatı serbestti.

    atatürk sonrası dönemde bizim üstün zekalı yöneticilerimiz uçak ihtiyacımızı ingiliz miles magister uçakları ile gidermiştir.ve türkiye havacılık sanayinde dışa bağımlı hale gelmiştir.
  • ilave olarak dış açık yalnızca 1923-1926 arasında yaşanmış. 1926'dan 1946 yılına kadar cari açık sözkonusu olmazken, malesef 1946dan günümüze dek cari açık vermişiz.
    durmak yok yola devam.
  • en çok şeker fabrikalarının önemli olduğu tesislerdir. zira bu fabrikalar çalışırken şeker pancarından şeker üretilir ve sağlıklı şeker tüketilirdi artık hepsi gitti ya da gitmek üzere artık sadece mısır şurubundan glikoz üretiliyor gibi bir durum var burada da tabi cargill paraya para demiyor.
  • 'ya yediler ama iş de yaptılar' cümlesinin tanımlamadığı tek dönemin yaptığı icraatlar topluluğu. şükredilmesi ve korunması, yolunda ilerlenmesi gereken hamleler.
hesabın var mı? giriş yap