• görüntülerden daha hazin olan bir şey varsa o da o güzelim iran'ın mollalar'a geçmesi, türkiye'nin de ulu önderine sövüp saymanın moda olduğu bir konjonktüre evrilmesidir.

    84 sene evvel çekilmiş bu videodaki her iki ülke de medenilik bakımından şu anki hallerini siker atar.

    acıklı bir şey varsa o da budur.
  • asalet, hitabet, zeka, karizma, alçakgönüllük, tevazu... izindeyiz...

    içimizdeki atatürk sevgisini kimse söndüremez.
  • a. m. celal şengör'ün dahi diktatör kitabında atatürk ile iran şahı arasında geçen bir olaydan söz edilir.

    almanya'da nazi yönetiminin gücü hissedilmektedir, insanlar görüşlerinden ve kimliklerinden ötürü işlerinden olmakta, kamplara gönderilmektedir. okumuş adamların, büyük profesörlerin nazi baskısından kurtulmak ve başka ülkelerde iş bulmak için açtığı bir organizasyon vardır isviçre'de.

    o yıllarda atatürk de üniversite devrimi ile ilgilenmektedir. isviçre'deki bu organizasyona bağlı philip schwartz, atatürk'ün böyle bir arayışta olduğunu öğrenince türkiye'ye geliyor ve paşa ile görüşüyor. atatürk: "alanında en iyi olanları istiyorum" diyor ve bir zaman sonra schwartz bir liste ile geliyor fakat diş hekimliğinde mesleğinin en iyisi olan prof. alfred kantorowicz'in adının üstü çizilmiştir. atatürk nedenini merak ediyor, "efendim, kendisi sosyal demokrat olduğundan lichtenburg konsantrasyon kampındadır. reich hükümeti bu adamı bize teslim etmez, bu yüzden listenin ikinci sırasındaki arkadaşı size öneriyorum" yanıtını alıyor, atatürk itiraz ediyor ve almanya'ya mektup yazılıyor.

    gel zaman git zaman bir yanıt alınamıyor, bunun üzerine schwartz paşayı vazgeçirmek için yolları aşındırıyor, paşa dönemin dışişleri bakanı tevfik rüştü aras'ı yanına çağırıp reich hükümetine bir nota çekilmesini söylüyor, notada şu iletiliyor: "iki ay mektubumuza yanıt verilmemesi türkiye cumhuriyeti hükümeti'ne kasıtlı bir hakaret midir?"

    48 saat sonra kantorowicz serbest bırakılır ve istanbul'a gelir. böylece türkiye'de diş hekimliğinin kurucusu olur.

    iran şahının da o sıra diş sorunu yaşadığı öğreniliyor. atatürk, şah'a "majeste, dünyanın en iyi diş hekimi bizim memlekette, arzu ederseniz sizi misafir etmekten memnuniyet duyarız" der, şah bunun üzerine türkiye'ye gelir.

    şah'a dolmabahçe sarayı'nda özel diş muayenehanesi kurulur, şah'a yapılan protezin ardından şah memnun kalır ve çağdaşlaşma yolunda hızla ilerleyen türkiye cumhuriyeti devleti komşularına "en iyiler bendedir" mesajı verir.

    sanıyorum ki bu video da o ziyaretten bir kesit.

    nazi yönetimi nedeniyle almanya'dan türkiye'ye göçen bilim adamlarının anlatıldığı haymatloz belgeseli de geçenlerde vizyona girmişti.

    nereden nereye!
  • dizide, filmde adı geçti diye seviniyoruz artık.

    tanım: 30 yaşındaki adamın gözlerini dolduran videodur.
  • diplomaside kalite nedir ve nasıl icra edilir sorularının cevabı bulunabilecek videodur.

    kesin olan bir gerçeklik var ki insanların o yıllardaki davranış eğilimi günümüze kıyasla çok daha asil ve seviyeliymiş.
    günümüzde ise tüm beşeri alanlarında ciddi bir laçkalaşma eğilimi var.
  • seviyoruz işte... ötesi yok...
  • hayatımda gerçek anlamda beyefendi ve asil iki insan tanıdım. biri dedemdi, diğeri de değerli hocam alpay izbırak. ikisinin de ortak özelliği bu asaletlerini yapmacıklıktan uzak nezaket ve zarafetleriyle taçlandırmalarıydı. tabi zamanla insanlar yozlaştıkça, beyefendilik, asalet gibi kavramlar da güya değersizleşti. kabadayılık, zorbalık, matah bir şeymiş gibi gösterildi. nazik adamlar, ezik ya da güçsüzmüş gibi bir çomar algısı hakim oldu.

    bu durum siyasetten halka mı, halktan siyasete mi yansıdı orası muamma. ancak gerçek şu ki atam'ın tüm asaletini ve diplomatik dehasını bir yana bırakırsak, o dönemde bu durum, gerçek anlamda değer bulan bir şeydi. görgünün, saygının değer bulduğu ve ayıplanma tahakkümünün var olduğu bir toplum vardı şimdikine kıyasla. hatta iran da öyleydi. bir pehlevi'ye, bir de şimdiki liderlerine bakıyorum...

    belki daha cahildik, ama insana saygı ve değer yargıları daha sağlam bir toplumduk. eğitimle egolarını büyütmekten fazlasını yapamayanlar için bu dediklerim ancak kurt masalı olur.

    ek not: akşam vakti atatürk'ü bir videoda daha görmenin mutluluğu paha biçilemez.
  • böylesi örnek alınası bir lider varken ona küfür hakaret edenlerin olması?
    nereye gidiyor bu ülke bu gençlik?
  • inanılmaz görüntüler.

    her fotoğrafta, her görüntüsünde kendisini belli edecek bir ışığı var mustafa kemal atatürk'ün. bir adam nasıl bu kadar beyefendi ve zarif olabilir hala inanamıyorum. hele de şu an maruz kaldığımız yobaz, kaba, saygısız ve ahmak politikacıları gördükçe farkın bu denli korkunç olduğunu insan daha iyi anlıyor. şu hayatta en çok sevdiğim ve saygı duyduğum insanların başında geliyor.

    gözlerim yaşararak izledim.

    ekleme: düzeltme
  • ağlayacağım ya bu kibarlık bu misafirperverlik
hesabın var mı? giriş yap