• üst edit: yetişemeyeceğim sayıda mesaj almaya başladım, kitap okumak pahalı bir hobi(!) o yüzden sizlere kendi epub arşivimi paylaşacağım, oradan istediklerinizi okuyabilir, daha sonra sevdiğiniz kitapları satın alıp hem yazara katkıda bulunur hem de kütüphanenize katarsınız.

    [#81259965 712 kitaplık elektronik arşiv için tıklayınız.]

    günde ( minimum )100 sayfa okuyan biri olarak haftada ortalama 3 kitap okuyorum. yılda +-150 eder. yani toplam 25- 30 yılını alır bu kadar kitabı okumak ki günde sadece iki saat ayırmış olsa bile gayet de olası.
    not: 100 sayfa ortalama 2 saatte bitiyor. yazarın üslubuna göre tek seferde bitirilen 300 sayfalık kitaplar da çok denk geldim. 100 sayfa hiçbir şey aslında ama bence yeterli. her şeyin fazlası zarar.

    sosyal medyada hayvan gibi zaman harcamak yerine 2 saat kitaba ayırsanız zaten asıl olayın okumak değil, anlamak olduğunu farkedersiniz.

    edit: nasıl günde 100 sayfa okuyorsun amk? diye soranlar oldu;

    valla ben ses gürültü sevmiyorum o yüzden evde tv yok, insan da yok. alışkanlık biraz, biraz da konsantrasyon meselesi.
    eğer seçtiğin kitap güzelse zaten fark etmiyorsun bile.

    kitap önerisi isteyenler oldu:

    gölgesizler- hasan ali toptaş,
    iki şehrin hikayesi- charles dickens,
    aylak adam- yusuf atılgan

    [#68559909 daha fazlası için ]
  • gâzi'nin daha askerî rüştiye yıllarında harçlıklarını kitap almak için harcadığını, harbiye'deki öğreniminde okulun kütüphanesinden çıkmadığını, subay olup bilfiil cephelerde savaşmaya başladığında da, eşya sandıklarının tıka basa kitap dolu olduğunu; bütün bunlar bir kenara, anıtkabir'deki müzede atatürk'ün bizzat üstüne notlar aldığı kitapların sergilendiğini -ki buradaki kitapların sayısıdır esasında 3997 ve gâzi aslında bu sayıdan daha fazla kitap okumuştur- bilmeyenlerin ortaya attığı iddiadır...

    oysa, afet inan'dan falih rıfkı'ya, ali fuat cebesoy'dan salih bozok'a, cevat abbas'tan ismet inönü'ye, gâzi'nin hayatının büyük bölümünde yanında bulunan insanların anıları okunsa, böylesi yalanlara tenezzül ve tevessül edilmez!..
  • hayatının 20 yılında kitap kapağı açmadı desek kalan zamanda ortalama 3.2 günde 1 kitap okuması gerekiyor.
    atatürkle ilgili birçok şaşılacak, insanın sınırlarının zorlandığı nasıl başardı denilebilecek birçok şey varken buna takılmak saçma geliyor. zor ama gayet de yapılabilir birşeydir.

    edit: @ogedai adlı arkadaşın yeşillendirmesiyle .
  • aslında yalan falan değildir.

    şimdi bu çankaya kütüphanesine giderseniz orada atatürk'ün okuduğu kitaplar var. nereden biliyoruz okuduğunu? çünkü adam kirli bir okuyucu; okurken bazı yerlerin altını çiziyor, sağına soluna notlar düşüyor eski türkçe. yani bu kemalistlerin götünden uydurduğu bir mit değil mustafa kemal okumayı seviyor.

    bilinmeyen tarihimiz saklı gerçekler diye müptezellik yapacağınıza açıp iki tarih kitabı okursanız zaten göreceksiniz ki bu mustafa kemal'le sınırlı bir durum da değil; türk kurmayı okur, okumayı sever.

    ama nasıl oluyor ömrü savaşlarda geçerken falan deniyor da burada savaş konseptini de yanlış biliyorsunuz; cs:go gibi askerler bıçak sallaya sallaya koşup zıplaya zıplaya silah değiştirmiyorlar yavrum savaşta, hele ki 1900'lü yılların başında savaş hiç öyle sandığınız gibi bir olay yok ortada.

    amerikan iç savaşından ikinci dünya savaşına dek geçen zamanda savaş denilen olay esasında cephe savaşıdır. savaş uzun bir sürece yayılır ama bu sürenin yüzde doksanından fazlasında iki taraf cephelerinde öylece bekler. sonra pat bir taraf uygun bir zamanda atağa kalkar, baskın verir ya da yapacağı baskın elinde patlar ki genelde patlar, baskında bir boğuşma olur sonra tahliye başlar, bunlar zaten göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşen olaylar. sonra yine başlar uzuuun bir bekleyiş.

    subay sınıfının zaten kendilerine ait odaları olur cephelerin içinde ve çoğu da kitap okur, bir şeyler yazar çizerler. yani subay sürekli bir plan program yapar taktik çalışır diye bir şey yok çünkü o kadar öyle üzerine çalışacak bir şey dönmüyor zamanın çoğunda.

    mesela reşat nuri meşhur çalıkuşu'nu yayınladığında büyük taarruz zamanları, atatürk onu o sırada okuyor. büyük taarruz, zamanına göre baya aksiyonlu bir savaş ama yine de okumaya zaman var. çok beğeniyor kitabı oradaki subaylara falan da tavsiye ediyor. subaylar da okuyorlar ha yani bu sadece mustafa kemal'in olayı değil; subay dediğin okur çünkü zaten geldiği yere okuya okuya gelmiştir, boş zamanı çoktur ve bir şekilde savaşın o psikolojik yıpratıcılığından uzak kalmak ister en azından bir süreliğine. erat kısmı da kendi arasında geyik yapar pişpirik oynar, okuma yazması varsa mektup okur yazar falan filan. böyle yani. habire koştur babam koştur bir şey değil savaş.
  • 3997 değil, 997 hatta 97 tane bile olsa, bazılarından çok okuduğu kesindir.
  • cumhuriyet kurulup, rejim yerine oturduktan sonra cumhurbaşkanı olarak atatürk ün genelde rutin devlet işleri olmuş yani kitap okumaya daha çok zaman ayırabilmiştir. kütüphanecisi nuri ulusu nun anılarında yazdığına göre uyandıktan sonra kütüphanesine geçer akşam sofraya oturana kadar kitap okur,araştırmalarda bulunurmuş. ayrıca kendi anılarında cephede bile kitap okuduğunu yazmaktadır. yani 4000 civarında kitap okuması normaldir.ortada yalan falan yoktur.
  • okumuştur, okumamıştır bilemem. ama başlığı açan yazar dostun, atatürk'ün günde içtiği rakı miktarıyla ilgili söylentilere sorgusuz inanıp, okuduğu kitap sayısı ile ilgili söylentilere şüpheyle yaklaşması da enteresanmış. şöyle de yazabilirdi, "hayatı boyunca bu kadar kitap okumuş biri söylentilerdeki gibi iki büyük rakı içiyor olamaz."
  • kitap özeti okumakla övünenlere neredeyse anasını,karısını ikram etmeye hazır gavatlara dert olmuş hadisedir.o kadar okumuştur ya da okumamıştır,en fazla buna takabiliyorsunuz değil mi sevgili orospu çocukları ?

    ayrıca o padişah hayatta olsa da iç oğlanı yapsak kendisini .
  • gayet mümkündür. bir kere ortada sayfa sayısı bilinmiyor. öncelikle araştırmalara bakalım.
    günümüzde insanlar, 250 kelime/dk ve 2 dakika/sayfa şeklinde kitap okuyorlar. fakat şu anki insanlar 100 yıl önceden daha yavaşlar.

    http://www.execuread.com/facts/

    bu bilgiler ışığında ortalama 300 sayfa olsa bu kitaplar, atatürk toplamda 832 gün kitap okumaya ayırmıştır. günün sadece 4 saatini buna ayırsa, ki o dönemde çok da düşük ihtimal değildir, zira kendisinin çok az uyuduğu ve sağlığının sürekli bozulduğu bilinen bir gerçek, toplam 13 yılda bu kitap sayısına erişir. ki etkinliklerin az olduğu ve en çok yapılan etkinliğin okumak olduğu zamanlar bu zamanlar.

    ayrıca amazon'un yaptığı araştırmaya göre, bir romanın ortalama 64000 kelime barındırdığı söyleniyor.
    https://m.huffpost.com/us/entry/1334636

    bu bağlamda ortalama bir kitap için, ortalama bir insanın harcayacağı dakika 250 dakika oluyor. yani 4 saat bir süre lazım. ki bu ortalama bir insan için. fakat araştırmanın söylediği gibi 100 yıl önce insanlar daha hızlı ise, ki öyle olması normal çünkü başka bir etkinlik yok ve sürekli kitap okunuyor dolayısıyla okuma hızı artıyor, sadece 4 saatte bir kitap okuyabilir. bu da 1 günde 1 kitap denirse 11 yıl sürer.
    dikkat edilirse tüm rakamlar ortalama. yani şu sözlükte bir insanın erişebileceği rakamlar bunlar.
    atatürk ise zaten ortalamanın çok çok üstünde bir insan. bunu da nereden biliyoruz? kendisi her konu hakkında ülkeyi kalkındırmak için fikir beyan etmiş ve bunu da başarmış. matematik, edebiyat, ekonomi, iktisat, tarım, savunma, havacılık gibi konularda onlarca fikir ve eylem yapmış birisi. üstüne üstlük kitaplar yazmış birisi.
    ki baskı tekniklerinin ve çevirilerin oldukça düşük olduğu çağda, 300 sayfalık kitaplar bulmak bile düşük ihtimal.
    dolayısıyla 30 yıldan az da sürmüş olabilir. ayrıca bir subay için öyle aman aman değildir. sıradan bir kurmay albayın askeri liseden itibaren okuduğu kitap sayısı çok rahat şekilde 2000'i geçer. bu da bilinen bir gerçek.
    ben bile subay olduğum kısa dönemde, elimde internet ve bilgisayar gibi imkanlar, olsa da senede 50 kitap okumuşluğum vardır. ki şu an elime kitap bile almıyorum onu da söyleyeyim. tek okuduğum her ay çıkan socrates dergi. zaten kitap okuyan biri değilim fakat iş yerinde bile günde en az 1 saatimi makale okuyarak geçiriyorum. hal böyleyken ortalama 4 saat ne.

    edit : aynı dönemin siyasilerine bakacak olursak. tarihçilere göre stalin'in 20000 kitaplık bir kütüphanesi olduğu söyleniyor. keza hitler'in 16300 kitaplık özel kütüphanesi ve bunun 2/3'üne hiç dokunmadığı fakat geri kalanı okuduğu gene tarihçiler tarafından söyleniyor. bu da zaten 5000 kitap demektir.
  • yahu ben günde bir kitabı rahat bitiriyorum. ortaokulda, lisede okul kütüphanesinden her sene ödül ve hediye kitap aldım, 200 kitabı geçtiğim için. bu okul zamanı olan, yaz tatillerinde başka iş olmadığı için sürekli okurdum, o aralıkta okuduğum yüzlerceyi saymıyorum bile. okuma hızımı şöyle açıklayayım: yüzüklerin efendisi üç kitabı bitirmem iki buçuk gün aldı. o 4000 rakamını muhtemelen on sene önce geride bırakmışımdır. adamın alışkanlığı (ki askerlerde olur bu alışkanlık) varsa 57 senelik hayatında muhtemelen o 4000 kitabın 2-3 katını okumuştur.

    sen ilkokul eğitimi çöp olan, bu yüzden yazı okumaktan, okuduğunu anlamaktan aciz bir adamsan, herkes senin gibi olmak zorunda değil. okuyan okuyor işte. sen insanlığın zirve noktası değilsin evladım, egonu kontrol et biraz.
hesabın var mı? giriş yap