• anlam veremediğim durumdur. islamcılar bu konuda kemalistlerden daha gerçekçi, çünkü vurmak için kullanıyorlar bu durumu. kemalistlerin bu durumu yok saymak yerine kabullenmesi ve gurur duyması lazım bundan. ateist miydi bilemem, belki de deistti, ama müslüman olmadığı ve kutsal kitaplara inanmadığı açık. atatürk bırakın bu toprakları, bu dünyanın gördüğü en büyük seküleristlerden biridir. ingilizcede dahi “laik/laiklik” terimi yok, fransızcada ve türkçede var, değerini bilelim. atatürk 20. yüzyılda 7. yüzyıldan kalma fikirlerle ilerleme sağlanamayacağının farkına vardı, biz bunu 21. yy’da hala fark edemedik. modern bir ülke olmak, ilerlemek için dinden kurtulmamız şart. atatürk bunu elinden gelenin fazlasını yaparak sağlamaya çalıştı, bir yere kadar başardı da. türkiye bugün müslüman ülkeler arasında her şeye rağmen hala en özgür ülke, bunu atatürk’ün ateistliğine/din karşıtlığına/sekülerliğine borçluyuz.
  • olsa ne olur olmasa ne olur
  • bir insanin degeri onun dini inanclarindan degil, insanliga olan faydasindan kaynaklanir.

    ataturk hem kendi milletine hem de dunyaya yararli olmus bir kisiydi.

    onun dini inanclarinin degerini belirlemede bir unsur olmasi soz konusu degildir ve o yuzden bu tartisma abestir.
  • "dinime, bizzat hakikate nasıl inanıyorsam, buna da öyle inanıyorum." diyen bir adama daha nasıl iftira atılır bilemiyorum.
  • atatürk ateist olmadığı içindir. adam deist agnostik arası bir şey. madam corine'e yazdığı mektuplara da bakarsak islami bazı öğretilerle eğlendiği halde kendisinin bir yargılanma gününe, yaratıcıya, doğaüstü olaylara inandığını görürüz. hatta kendisi karanlıktan da korkan ve birtakım batıl inançları olan biriymiş. batıl inançları olduğu fikrini kabul etmeyi sevmezmiş ama, bu da muhtemelen o kadar rasyonalist bir adam olarak içinde bulunduğu bu durumu kendisine yakıştıramadıgındandır.

    neden bu konuya atladım? çünkü tam olarak ben de böyleyim. batıl inançlarım var ama batıl olan her şeyden nefret ediyor, kendime bu durumu bir türlü yakıştıramıyorum. müslüman değilim, dinlere inanmam ama tanrı inancım var, çok garip bazı detaylara da derinden bağlıyım. karanlıktan da korkuyorum anasını satayım. içime gerçekten de atatürk kaçmış, gerçek bir kemalistim asdf

    yalnız, liderini kendisi gibi görmek isteyen masum köylü gibi oldum resmen yahu. öyle gibi olsa da öyle değil. atatürk yazdığım gibi bir adamdı, atatürk konusunda bana itimat ediniz!!!
  • birileri gibi iki rekat namaz kılıp tüm ülkeyi dolandırmasından iyidir.
    (bkz: allahla aldatanlar)

    ayrıca neresinden tutarsan elinde kalan bir önerme:

    ezanı yasaklamamıştır

    kuranı yasaklamamıştır bilakis arapça anasına küfredilse ayet sanıp "amin" diyecek cahil cühela ümmet dinini doğru öğrensin diye türkçe çevirisini hazırlatmıştır.

    ateist de değildir. hayatının ilk dönemlerinde dinine bağlı birisi iken (meclisi dualarla açtırması vs) muhtemelen bu din kisvesi altında insanları dolandıran tipleri iyice tanıyınca zamanla agnostik ve sonrasında da deist olmuştur.
  • sizene amk adamın dininden, sen müslüman mısın ona bak önce allah senin imanını kabul ediyor mu bundan kork. müslüman ol adama rahmet oku.
  • başlığı açana saydırmamak elde bile değil.
  • ister hıristiyan, ister ateist, ister deist, ister materyalist. size bıraktığı şu toprağa ne kadar sahip çıkabiliyorsunuz da gelmiş burada sizi bir atom tanesi kadar etkilemeyecek olan inancı tartışıyorsunuz? müslüman olanlar sanki ülkeyi zirveye ulaştırdılar. nirvanadaysak haber verin biz de bilelim.
hesabın var mı? giriş yap