• "mustafa'nın nüfus kaydında doğum tarihi olarak 1296 yazılmıştır. bu yılın karşılığı 13 mart 1880 - 12 mart 1881 arasına rastlar. bu sebeple cumhuriyet döneminde doğumu önceleri 1880 gösterilmiş, fakat sonraları 1881 kabul edilmiştir. "

    tdv islâm ansiklopedisi, yıl: 2006, cilt: 31, sayfa: 310-331:

    http://www.islamansiklopedisi.info/…c31/c310217.pdf
  • ölüm tarihi de belli değil ki doğum tarihi belli olsun. yüreğimizde yaşıyor.
  • atamın yaptığı önemli bir çok olayı ayın 19 una getirmelerinde bir ima var bence hiçbirşey tesadüf değildir
  • islamda vaftiz gibi bir sistem olmadığı için ve pek kayıt da tutulmadığı için yoktur. hristiyanlıkta ve özellikle köklü hristiyan olan kasaba hatta köylerde bile vaftizlerin ne zaman yapıldığının kaydı tutulur ve doğum tarihi gibi problemler yoktur. ancak hem ülkemizde hem de selanik gibi bir yerde kesin doğum tarihi bulmak zordur hatta ay/yıl tutturmak bile zordur çoğu zaman.

    bu yüzden eğer aile kendi kayıtlarını kendisi tutmuyorsa türkiye'de soy ağaçlarının 1850'lerin öncesine gitmek imkansız gibi bir şeydir. aynı şey doğum tarihleri için de geçerlidir.

    60-70 yıl öncesine kadar miras davaları yüzünden nüfüs müdürlüklerinin ve arşivlerinin yakıldığı bir ülkede zordur geriye dönük nüfüs bilgisi almak.

    atatürk'ün doğum gününün 19 mayıs olması ile ilgili anektod ise şöyle:

    1936 yılında ingiltere kralı 8. edward bir telgraf ile atatürk'ün doğum gününü kutlamak ister ama doğum gününü araştırmalarına rağmen bulamaz. bunun üzerine türkiye'nin londra büyükelçiliğine resmi olarak sorar. londra büyükelçisi ise atatürk'ün sekreteri hasan rıza soyak bey'e sorarak öğrenmek ister.

    hasan rıza bey aslında atatürk ile yaptıkları çeşitli konuşmalardan onun ilkbahar günü doğduğunu bilmekte ama hangi ay ve gün olduğunu bilmemektedir. bir gece atatürk'e doğum gününü sorar ve atatürk biraz düşünüp 19 mayıs der.
  • benim anneannemin bile doğum yılı tartışmalıyken çok şaşırmadığım olay.

    zaten yukarıda da arkadaş belirtmiş hristiyan ülkelerdeki gibi bir sistem yok bizde.

    nüfus sayımı bile düzgün yapılmamış koca ülkede.
  • bu ülke için yaptığı hizmetleri gölgeler mi?. sen yaptığı hizmetlere bak. doğum tarihi dakika dakika bilinenlerin bu ülkeye ne yararı dokunmuş?. bırakın dedikoduyu.
  • günümüzde bile bir çok insan gerçek doğum tarihini bilmiyor.
    soruyorsunuz adama/kadına, ya kışın doğmuşum, ekinler ekilirken doğmuşum, yaz ortası doğmuşum, buğday hasat zamanı doğmuşum gibi cevaplar verirken, atatürk'ün doğduğu zamanlarda tam doğum tarihinin bilinmemesi gayet normal bir şeydir.
  • benim dedemin ve babannemin de tarihleri belirdi değildi. 150-200 yıl evvel, sürekli savaşlarla uğraşan bir devlet, sürekli cepheye asker gönderen bir toplumdan bahsediyoruz. bu arada osmanlı da kullanıla 2 ayrı takvim sistemi de (rumi ve hicri takvim) biraz karışıklığa neden olmuştur.
    m. kamal'ın etnik kökeni yada tabi olduğu zümrelerden bahsedenler olmuş. bunlara demek istiyorum ki, kardeşim sen işine bak.
  • evet belli değildir. hatta o dönemde yaşamış kimseninki belli değil çünkü özellikle köylerde nüfusa kaydettirmiyorlarmış. bu nedenle de osmanlı'nın 18.yy öncesi kayıtlarına erişimiyoruz.
hesabın var mı? giriş yap