• menderes'in yıktığı camiler in yanında solda sıfır kalır.
  • ulu önder atatürkün veya inönün boş yere kafasına göre camileri kapattırıp veya ahır yaptığını zannetmiyorum. bunun tarihsel açıklamaları ve delilleri vardır. her dine son derece saygılı insanlardır. bu tip büyük liderler kolay kolay yetişmemektedir.
  • osmanlı dönemindede benzeri olaylar yaşanmıştır. olağan üstü hallerde bunları gerekir nedeni ise farklı bir amaçta kullanmaktır. burada gazi mustafa kemal paşa'yı suçlayan andavallar şuan apo ve rte ile aynı safta namaz kılmak için can atarlar. islamın kurtarıcısıdır, mustafa kemal atatürk pakistan'da kolundaki bilezikleri kurtuluş için satan ihtiyar kadınların umududur. bunların peşinden koştukları protestan kırmaları ise ırak'da, afganistan'da, suriye'de, filistin'de, mavi marmara'da, güney doğu'da akan kanın sorumlusudurlar.
  • yazmak istemiyorum ama yine dayanamayacağım. her zamanki atatürk'ü karalama başlıklarından biri daha. ama gerçekten öncellikle tebrik etmek istiyorum. her güne atatürk'ü karalayacak sayfa bulmak da oldukça zor olmalıdır.

    atatürk’ün ve genç cumhuriyet'in camiye verdiği önem

    genç cumhuriyet, asla “cami düşmanlığı”, yapmamıştır. tam tersine atatürk döneminde cumhuriyet hükümetleri, gerektiğinde cami inşa ettirmiş, camilerin bakım ve tamirini yaptırmış, hatta kullanılmayan bazı kiliseleri camiye dönüştürmüştür.

    örneğin:

    - 1922 yılında bakanlar kurulu’nun ilk toplantısında konuşan atatürk, yunan çekilişi sırasında birkaç bin caminin yakılıp yıkıldığını belirtmiş ve “bu camileri yenilemek görevimizdir. bu hizmeti nutuk atmadan, gösterişe kaçmadan, siyasete alet etmeden yerine getirelim.” demiştir.

    - 7 aralık 1925 tarihli bir kanuna göre, niğde’nin fertek köyü’ndeki bir kilisenin camiye çevrilmesine karar verilmiştir.

    - 18 mart 1933 tarihli bir kanuna göre de edirne’deki üç şerefeli camiinin sıva tamirinin yapılması kararlaştırılmıştır.

    - atatürk’ün çizdiği, “ideal cumhuriyet köyü’nün” tam merkezinde bir de camiye yer verilmiştir. atatürk, çizdiği projede 22 numarayla gösterdiği camiyi, köy hamamı ve etüv makinesinin hemen yanına yerleştirmiştir.

    - atatürk, çıkan büyük bir kasırgada hasar gören edirne selimiye camii’nin onarılması için ödenek göndermiştir.

    - atatürk, 1930 yılında, eskişehir'in mihaliçcık köyü’ne cami yapımı için beş bin lira göndermiştir.

    - atatürk, sadece türkiye’deki değil yurt dışındaki camilerle de ilgilenmiştir. 1919’da başlanıp 1926’da tamamlanan paris camii’ne yardım yapanlar arasında atatürk de vardır. paris camii’nde büyük emekleri olan bencheikh el hocine abbas “mustafa kemal atatürk’ün de paris camii’nde izleri bulunduğunu” ifade etmiştir. şeyh hamza ebubekir’in, bencheikh el hocine abbas’a anlattıklarına göre: mustafa kemal atatürk, abdülhamid’in ölümünden sonra 1938 yılına kadar her yıl paris camii’ne “bizim de çorbada tuzumuz bulunsun” diyerek, bir miktar para göndermiştir. caminin şeref defterine göre de ıı. abdülhamit ve atatürk’ün caminin yapımına katkıları olmuştur.] batı’da paris camii’ne yardım eden atatürk, doğu’da ise tokyo camii’nin yapımına katkıda bulunmuştur. 1931 yılında türkiye’ye gelip atatürk’ü ziyaret eden japon elçisi torijori yamada, atatürk ile yaptığı görüşmede türklerin tokyo camiinin yapımına katkıda bulunmasını istemiştir. yamada’nın bu isteğini geri çevirmeyen atatürk, iddiaya göre tokyo camii’nin yapımına da katkıda bulunmuştur.
    atatürk'ün yaptırdığı cami

    atatürk'ü, "din düşmanı" diye adlandıran "utanmazların", "atatürk'ün camileri kapattırdığı" yalanını yerle bir eden çok önemli bir belge var elimizde... bu belge, atatürk'ün bırakın camileri kapattırdığını, tam tersine cami yaptırdığını kanıtlamaktadır.

    atatürk, erzurum kongresi`nden ölümüne kadar hep yanında ve hizmetinde olan mihallıççıklı emir çavuşu ali metin aracılığıyla 5 bin lira gönderip, yunanlılar`ın işgal sırasında yakıp yıktıkları ve imkanları olmadığı için mihallıççıklıların yaptıramadığı kasabanın tek camisini yeniden yaptırmıştır.

    atatürk`ün tüm masraflarını bizzat karşılayarak yaptırdığı bu cami, bugün mihallıççıktadır veaşağı camii` veya "mihalıççık atatürk camii" diye adlandırılmaktadır.

    ali çavuş (metin), atatürk’ün en yakınlarındandır. ailesi aslen malatyalı’dır. 1877-78 yıllarındaki osmanlı-rus savaşı sırasında, aile eskişehir’e göçmüş, eski ismiyle mihalıççık “çukurviran” köyüne yerleşmiştir. bilahere babası hacı ismail, aileyi mihalıççık’a getirmiştir. babasından dolayı da “hacıların ali” diye anılmıştır.

    ali metin çavuş, birinci dünya savaşı’nın en hızlı olduğu dönemde 1915 yılında, daha 18 yaşındayken askere alınmıştır. o zamana göre iyi bir eğitimi vardır. bunun için de sivas’ta askerken “küçük zabit mektebi”ne alınmış. burada enver paşa’nın dikkatini çekmiş, onun karargahında hizmet vermiştir. savaştan yenilgiyle çıkmamız üzerine tekrar anadolu’ya dönmüş, kazım karabekir paşa’nın başında bulunduğu 15. kolordu’da askerliğine devam etmiştir.orada da kendisini göstermiş. atatürk’ün erzurum’a gelmesi üzerine karabekir paşa, ali metin’i, 3 temmuz 1919 günü atatürk’ün hizmetine “emir çavuşu” olarak vermiş, atatürk’ü ölümüne kadar, özellikle kurtuluş savaşı süresince yakınlığı devam etmiştir. atatürk’ün yemeklerini ali çavuş yapmıştır.

    halk dilinde “aşağı cami”, asıl ismiyle “cami-i kebir” 1302(1886) yılında sivrihisarlı hacı süleyman tarafından yaptırılmıştır. o tarihlerde mihalıççık, sivrihisar’a bağlı bir kasabadır. mihalıççık da yunan işgaline uğramıştır.cami, yunanlılar tarafından tahrip edilmiştir. uzun süre tamir edilememiştir. ta ki, atatürk yeniden yapımı için 5 bin lira gönderinceye kadar.

    özetle, ali metin’in vesile olmasıyla atatürk, 5000 lira vererek mihalıccık camii'nin yeniden yapılmasını sağlamıştır.

    atatürk edirne selimiye camii’nde

    1923’te balıkesir paşa camii’nde cuma namazı kılan ve hutbe veren atatürk, özellikle kurtuluş savaşı yıllarında cuma namazlarını, anadolu’nun değişik şehirlerindeki (havza, amasya, ankara, balıkesir gibi) değişik camilerde kılmıştır. atatürk, cumhuriyetin ilanından sonra da yurt gezilerinde özellikle tarihi camileri ziyaret etmeye büyük özen göstermiştir.

    örneğin atatürk, edirne ziyaretinde edirne selimiye camii’ne gitmiştir.
    atatürk selimiye camii'nde
    caminin giriş kapısının üstündeki kitabeyi inceleyen atatürk, orada yazılı olan ayeti okumuş ve caminin imamı fereli ahmet efendi’ye bu ayetin anlamını sormuştur. daha sonra da camiye girerek incelemelerde bulunmuş ve bazı açıklamalar yapmıştır:

    atatürk, caminin içinde minberle avize arasında durmuş ve, “beyler, hiçbir dine bağlı olmayan kalp istirahattan mahrumdur” diye söze başladıktan sonra şunları söylemiştir:

    “bakınız, ecdadımız istanbul’un fethinden tam 125 sene sonra bu şaheser camiyi istanbul’da değil de edirne’de yapmış, böylece edirne’ye mührünü basmış, tapulamıştır. dahi mimar sinan sanat ve din aşkıyla bu eseri bina etmiştir.” daha sonra avir.zenin üzerinde yarım kubbede yer alan arapça yazıyı okuyan atatürk, müftü’ye dönerek “hocam, bu ayet tövbe suresi’nin 18. ayeti değil mi?” diye sormuş, müftü, “evet paşa hazretleri” cevabını vermiştir. atatürk, tekrar müftü’ye dönerek, “bana bu ayetin manasını söyleyebilir misiniz?” diye sormuştur. müftü de, “bildiğim kadarıyla bu ayette ‘allah’ın, mescitlerini, camilerini yapan ve imar edenler allah’a ve ahiret gününe iman edip, namazlarını kılan, zekatlarını veren ve ancak allah’tan korkanlardır. onlar doğru yoldadır’ demektedir.” demişti
hesabın var mı? giriş yap