• (bkz: beyle)
  • ciddi olmayan bir sorudur. ateist demek tanrısız demektir, ahlaksız ya da namussuz demek değildir.

    kastedilen "nihilistler namus kavramına nasıl bakıyor" gibi bir şeyse, o da sanıldığı kadar ciddi bir soru değildir. namus sözü yunanca "kural, töre" gibi anlamlara gelen nomos sözünden önce arapçaya sonra türkçeye geçmiştir. bu durumda bir nihilist "namus yok" diyecektir.

    namus yerine iffet derseniz yine de ciddiyeti çoğalmaz sorunun. çünkü iffet de arapça "utanmak" anlamına gelen iffa sözünden türemiştir. bir nihilist iffeti "bir tür insan duygu durumu" diye tanımlar... çok da ciddi bir soru değildir yani bir nihilist için.

    namus derken kastedilen, çoğu zaman olduğu gibi cinsel sadakat ise, bir ateist için hayli önemli olabilir. hiç önemli de olmayabilir tabi... ateist olmak cinsel sadakat konusunda belli bir tavır takınmayı gerektiren bir öğreti değildir. bir nihilist için ise büyük olasılıkla önemsiz bir kavramdır.

    (bkz: benim yorumlamam bu kadar hadi hayırlı işler)
  • tıpkı ahlak gibi namus da oldukca gereksiz. bunu idrak edebilmek için ateist olmaya gerek yok, düşünebilmek yeterli. zaten düşünebilen insan kadını ikincisi sınıf insan olarak görmez. kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapmaz. seviştiği için kirlendi diye düşünmez. düşünemez.

    kadın, korunması gereken bir şey değil, beraber yaşanılası bir canlıdır. özgürlüklerini ellerinden almamak lazım.
  • namusun yaşına göre değişir. yaşı yaşınaysa olumlu bakarlar, kızı veya torunu yaşındaysa dönüp bakmazlar.

    birilerine dokunmuş olsa gerek, ispiyonlanmış.
  • ateist "insanların" nasıl baktıkları hiç ilgimi çekmiyor ama dini inanışa sahip insanların ahlak kavramına bakışı acayip ilgimi çekiyor. zira bu kadar dindarın olduğu ülkede torpilin, adam kayırmanın, tecavüzün, saçma sapan başlık açarken bile erkek-kadın ayrımı yapmanın, hayvanlara şiddetin, kadına, erkeğe yaşayan her türlü canlıya şiddet göstermenin spor haline gelmesi, hak yemenin, çalıp çırpmanın gelenekleşmesi oldukça garip bir mevzu.
  • gereksiz bir soru, zira namus din kaynaklı bir kavram değil, dini değil. anadolu kültürüne has bir kavram.

    namusun anlamını tam olarak karşılayan bir arapça kelime gösterebilir misiniz, hiç zannetmiyorum.

    daha kendi kültürü ile kendi dinini ayırt edemeyenlerle uğraşıyoruz yau.
hesabın var mı? giriş yap