• askerliğini topçu olarak yapanların öğrendiği bir askeri kavramdır.

    aslında yapılan iş kelime anlamıyla ateşi idare etmektir. yani topun ateş edeceği koordinatları belirlemek, topun bu koordinattaki bir hedefi vurabilmek için namlunun tevcih edilmesi gereken yan ve nişangahı bulmak, topa bildirmektir.

    türk ordusunda top atışlarının halen osmanlı zamanındaki gibi "bir barnak daha galdırıver. hah! koy ver getsin..." şeklinde yapıldığına inananlardansanız bu tekniği hiç duymamışsınız demektir. kulağa sanki çok kolaymış gibi gelsede bir hayli, hesaplaması kafa yorulması gereken noktaları olan bir iştir.
  • topçuların yanında havancıların da orta kademesi olan askeri birim. ileri gözetleyici hedefin konumunu belirler, ateş idare koordinatları ve atışın düşmesi gerektiği yeri matematiksel olarak hesaplar ve havancılara veya topçulara bildirir, havancılar da havanı ateşler. olay bu.

    bu birimdeyseniz ve acemiyseniz, elinize silah almadan yemin edebilme imkanı mevcuttur. ileri safhası ise ele silah değmeden terhis olmaktır.

    kısa dönemler için de şöyle birşey söz konusu olur;

    (bkz: idareten ateş)
  • beyin takımıdır.
  • harp okulundayken topçu olmayı çok istemiştim piyade oldum. piyade okulundan 106mmlik havan tk. k. olarak çıktım. ateş idare en sevdiğim şeydir bi süre sonra kafadan yapmaya başlıyorsun. zevklidir.
hesabın var mı? giriş yap