• halk arasinda (bkz: egzama) olarak bilinen alerjik deri hastalığının latince adi...
  • kalıtımsal yolla gecen kronik egzama.zaman zaman alevlenir.yillarca gorulmeyebilir.sonra bir sabah bir bakarsiniz dirseklerinizin ve dizlerinizin arkasi kipkirmizi.iyi kasinmalar.
  • bilgisayar kullanımı anksiyete, korku, memnuniyetsizlik, uyku bozuklukları ile kol ve boyun kaslarında ağrılar yarattığından fiziksel stres oluşturuyormuş ve bu da atopik dermatitli hastaların deri alerjilerinde şiddetlenmeler, dolayısıyla immünglobülinlerinde artmalar meydana getiriyormuş. (brain behaviour and immünity dergisinden, 2003 japon çalışması)
  • döküntülü ve kaşıntılı bir deri hastalığıdır. süregendir ve yinelemelerle seyreder. bebeklik ve çocukluk döneminde başlar ancak yetişkinlerde de görülebilir. sıklığı giderek artmaktadır.

    hastalık belirtileri;

    yoğun kaşıntı (hastalığın en önemli belirtisidir.),
    tekrarlayan döküntü,
    deride kuru, düzensiz veya pullu alanlar,
    bebeklerde ve küçük çocuklarda döküntü genellikle yüzde, dirseklerde veya dizlerde görülür.
    daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde, döküntü ellerde, boyunda, dirseklerin iç yüzeylerinde, dizlerin arkasında ve ayak bileklerinde görülür.

    tedavisi:

    öncelikle tetikleyici faktörlerden kaçınılmalıdır.
    cilt nemli tutulmalıdır.
    atopik dermatit tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur( kortizonlu ve kortizon içermeyen krem ve merhemler, ağızdan alınan tabletler).

    bu ilaçların kullanımı da artık hepimizin bilmesi gerektiği gibi mutlaka ne kontrolünde?, evet tabii ki doktor kontrolünde yapılmalıdır.
  • alerji tedavisi gorenlerde gorulme sikligi daha fazladir, sebebi de antihistaminiklerin bunyede yarattigi dengesizlikle aciklanabilir.
  • egzamanın yaygın olan bir türü. genelde ailede, astım, alerjik rinit vb.. sorunlar bulunan çocuklarda daha sık görülür. genelde bebek 3 aylıkken başlar ve 2 yaşına kadar dönem dönem alevlenerek seyreder. babaya da, kızına dandik bir gen aktardığı için kahrolmak düşer *

    (bkz: temas egzaması)
    (bkz: edinsel egzama)
  • bebeklerde 3 ay ile 2 yaş arasında genellikle yüzde ve eklem yerlerinin arkalarında görülür. bol nemlendirici krem ve düşük dozajlı kortizon içeren kremlerle tedavi edilir. yün, polen, ev tozları, hayvan tüyleri ve gıdalar bünyedeki alerjiyi tetikleyebilir. ailesinde alerjik hastalık olanların çocuklarında görülme ihtimali yüksektir.
  • illet bir hastalıktır, doktora gittiğinizde "genetik bir durum sizdeki, tedavisi yok. en iyi yapabileceğiniz sık duş almak, güneşten vs kötü etkilerden korumak." der bir de elinizdeki reçeteye bir ilaç yazar yollar.

    ne zaman nerde azacağı tam belli olmasa da stresin büyük bir etken olduğunu kişisel gözlemlerimden yola çıkarak söyleyebilirim.
  • genelde 2 aydan sonra başlayan, kaşıntılı, eritemli ve sulantılı lezyonlarla karakterize kronik bir hastalıktır. tutulum yerleri yaşlara bağlı olarak değişmektedir. 2ay-2yaş arasında özellikle yanaklarda ve ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde tutulum görülürken; 3-11yaş ve 11-20 yaş dönemlerinde fleksör yüzlerde, antekubital, popliteal yüzlerde tutulum vardır. %80 vakada 20 yaşından önce remisyon görülür. tanısında 3 major kriter + 3 minör kriterin birlikte bulunması ya da 4 major kriter gereklidir.

    majör kriterler;
    1. pruritus
    2. tipik görünüm ve yerleşimli lezyonlar
    3. kronik veya kronik tekrarlayan dermatit
    4. kişisel/ailesel atopik hastalık öyküsü
    (ad, alerjik rinit, alerjik astım, annede el ekzeması)

    minör kriterler
    1. kserozis
    2. iktiyozis/palmar hiperlinearite/keratozis pilaris
    3. serum ig e yüksekliği
    4. deri enfeksiyonlarına yatkınlık (s. aureus)
    5. dennie-morgan infraorbital katlantısı
    6. periorbital renk koyuluğu
    7. terlemeyle artan kaşıntı
    8. yünlü giyeceklerle ortaya çıkan kaşıntı
    9. kelitis
    10. pitriyazis alba
    10. besin alerjisi
    11. çevresel/ruhsal faktörlerin hastalığın seyrini etkilemesi vs

    tedavisinde genel önlemlerin yanında (bakteri kolonizasyonunu azaltmak amaçlı sık banyo; banyodan hemen sonra nemlendirici kullanılması; yün-toz- ev hayvanlarına maruziyetin azaltılması.. vs) sulantılı lezyonları kurutmak için solusyonlar, hafif etkili steroid kremler; kaşıntı için antihistaminik ve enfeksiyon oluşursa da antibiyotikler kullanılmaktadır.
  • bu hastalık yüzünden, eklem yerlerinizi hiç bir zaman pürüzsüz göremezsiniz, hep yara bere içindedir. doktorların tek tavsiyesi ileride geçer olmasına rağmen, o ileriki zaman bir türlü gelmez, üstüne bir de kardeş hastalığı olan astımla uğraşmaya başlarsınız, ne yazık ki o da ileride geçebilmesine rağmen sizi bırakmaya pek niyeti yoktur. hayatınızı, her zaman bir adet dermovate ve bir adet inhaler ile sürdürmek zorundasınız. tek çözümü bağışıklık sistemini güçlendirmek. onu da yapmak kolay bir şey değil.
hesabın var mı? giriş yap