• kuşkonmaz, mısır, şeker kamışı, ananas, gül ve yeni dikilen orman arazilerinde geniş yapraklı ve çimenli otlarla mücadele için kullanılmakta olan bir herbisittir. aynı zamanda nadasa bırakılan arazilerde de kullanılmaktadır. 1990 yılında amerika’da 64 milyon dönümden daha fazla arazide yabani otlarla mücadele için atrazin kullanılmıştır (miller 1996, lund 1996, worthing 1987).
    atrazin’in sudaki yarılanma ömrü 100 günden fazladır. fotoliz ve mikroorganizmalar ile bozunmaya uğrar. yarılanma ömrü suyun ph ve sıcaklığına bağlıdır. laboratuvar çalışmaları bozunma hızının suyun derinliği arttıkça azaldığını göstermiştir ki bu da yer altı sularında atrazin’in oldukça kararlı olduğunu gösterir (miller 1996, lund 1996).
    birçok ülkede arazilerde uygulanmasından sonra yer altı suyunda 0,01-6 ìg/l seviyesinde atrazin bulunmuştur. bazı ülkelerde içme suyunda yapılan araştırmalarda 0,01-5 ìg/l seviyesinde atrazin’e rastlanmıştır (lund 1996).
    atrazin insanlara ve diğer hayvanlara karşı toksiktir. ağız ve deri yoluyla ve solunumla vücuda absorbe edilebilmektedir. kobaylar için oral ld50 değeri 1869-3080 mg/kg vücut ağırlığı, solunum lc50 (1 saat) değeri > 0,71 mg/l havadır. zehirlenme belirtileri karın ağrısı, kusma, gözde ve deride kaşınmadır (miller 1996, lund 1996, worthing 1987)

    her yıl bu tarım ilacı mısırları korumak için mahsül tarlasına püskürtülüyor. tarlada çalışanlar bu tarım ilacını soluyorlar ve vücutları bunu emiyor. ayrıca, atrazin yer altı suları ile içme sularında bile bulunuyor. hastalık önleme ve kontrol merkezi, insanlarda algılanabilir seviyede bu kimyasalı ölçememesine rağmen, hayvanlarda yüksek miktarda atrazin ergenlik çağını geciktiriyor, doğurganlığı etkiliyor ve prolaktin ile testosteron seviyesini azaltıyor. epa, geçtiğimiz günlerde bu kimyasalın insanlarda kanserojen olup olmadığını yeniden araştırdığını açıkladı.

    http://www.kimyaturk.net/…x.php?topic=5369.msg18310
    http://www.yuregininsesi.com/tag/mtbe
  • 2003'te ab'de kullanımı yasaklanan bu ilacın, bazı hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, erkek bireylerin dişi bireylere dönüşmesi yönünde etkide bulunduğu tespit edildi.

    http://www.cnnturk.com/…lari.disi.yapiyor/565997.0/

    yazının orijinali için;
    http://tempsreel.nouvelobs.com/…t_castrateur_s.html
  • atrazin, alex jones abimizin ısrarla bahsettiği, amerikan hükümetinin kurbağaları ibneleştirme planlarının ana aktörü oluyor. ucla berkeley'li biyologlara göre atrazine maruz kalmış erkek kurbağalar, çiftleşememe durumlarından ötürü, ölü kategorisinde sınıflandırılabilmektedir. atrazinin erkek kurbağaların testesteron ve testesteron ile bağlantılı işlevlerini acayip derecede düşürdüğü biliniyor. bu işlevlere sperm sayısı da dahildir. güçlü bir endokrin inhibitörü olduğu bilinen atrazin bazı kurbağa türlerinde cinsiyet değişimine sebep olabiliyor. laboratuvar ortamında yapılan gözlemlerde genetik olarak erkek kurbağaların yumurta ürettikleri gözlemlenmiştir. her tür kurbağada cinsiyet değişimini gözlemlememiş olsa da, atrazine maruz kalmis olan erkek kurbagalar maruz kalmamıs olanlar ile ayni ortamda bulunduğunda çifleşme şansları sıfıra inidigi gözlemlenmiştir. bu durum bazı kurbağa türlerinin yok olmasına bazılarının sayılarının da ciddi derecede azalmasına sebep olabilir. uzmanlar, özellikle tarlaları işgal etmekte olan otları elimine etmek için kullanılan atrazinin global düzeyde atrazine dayanıklı amfibiyanların yükselişine sebep olacağını öngörüyor.

    http://news.berkeley.edu/2010/03/01/frogs/
  • (bkz: herbisit) yapılan bir araştırmada amerika birleşik devletleri, çevre koruma
    ajansı çevrede bulunan 10 ile 20 ppb arasındaki atrazin düzeylerini
    önemsememekte ve içme sularındaki 3 ppb atrazin düzeyini
    güvenli kabul etmektedir.fakat laboratuvar çalışmaları
    0.1 ppb gibi çok düşük konsantrasyonların bile özellikle iribaş larvaları üzerine fenotipik değişimi tetiklediğini göstermiştir.teşekkürler epa
hesabın var mı? giriş yap