attack on titan
-
cgi kullanımının sırıttığı anime. ama bildiğim kadarıyla cgi yapım süresini kısaltmak için tercih ediliyor. yani hepsi normal anime olmuş olsaydı 4.sezon için daha çok bekleyecektik. zevkten yaptıklarını pek düşünmüyorum.
-
zaman atlamasından sonra karakterlerin tipleri değişmiş de, biz anlayamıyormuşuz mangaya olan sadıklığı. hemen inceleyelim:
dikkat, son sezondan görseller içermektedir:
--- spoiler ---
manga flosch
küt yanaklı body'ci flosch
--- spoiler ---
--- spoiler ---
(en çok güldüğüm)
manga mikasa
anime mikasa
--- spoiler ---
(burada temelde gölge atmada bir sorun var, çenesindeki gölge ciddi anlamda yanlış atılmış, göz yanılıyor sol çenesi yamuk gözüküyor. boynuyla aynı tonda olduğu ve çok koyu olduğu için asıl çene çizgisini seçemiyor gözünüz. ama yoook, biz bi' bok bilmiyoruz. gözlerimiz yanılıyor, bi' siz anlıyorsunuz. film yorumcusu da sizsiniz, dizi yorumcusu da, anime yorumcusu da.)
--- spoiler ---
manga levi
tombiş yanaklı annesinin kuzusu anime levi
--- spoiler ---
ben bu arada karakterlerin çizimlerine de takılmıyorum, benim derdim animasyonlarla. bir tane koşma animasyonunu yapamayan şirketin tutup cgi kullanmasından yakınıp; keşke kullanmasalardı diyemeyeceğim. yapamıyorlar çünkü. hayır önermeleriniz de azıcık mantıklı olsun ki "evet ya, öyle de bir nokta var." diyelim. bu görece "kötü" çizimler böyle karakterlerin ilk tanıtımlarında değil de sonraki görünümlerinde olsa sorun yok; ama "debut" dediğimiz olay hafızaya kazınır, en vurucu sahnelerden birinde olduysa hele. bunu yorumlarsın, biraz daha farklı değiştirip çizersin, renklerle oynarsın (ki bunların hiçbiri söz konusu değil) o ayrı hikaye. yorumdur deriz geçeriz, lakin ortada yorum yok, yalapşap bir iş var.
mantıklı bir argümanınız yoksa zorlamayın. ben "anime-only" takip ediyorum. 1 sene boyunca masa kemirdim, sandalye kemirdim, kendimi kemirdim meraktan, hype'tan. mappa "biz sizi hypelamayalım arkadaşlar, zamanımız çok sıkışık" dedi de biz mi duymazdan geldik? manyak gibi hype yapıldı lan bu sezona. olmamış işte. biz daha fazla beklenti oluşturduk diye niye bize "anlamıyorsunuz abi siz hehehöhöeheöhehö" algısı yaratıyorsunuz? ben argümanlarımı koyuyorum, ne olmamış; neyi becerememişler söylüyorum. buyur o zaman, neyi anlamıyorum anlat. dinliyorum.
ama yoook, argümansız saldırı anca.
ekleme:
bu arada animasyon noktasında "bence bu sezon çok daha iyi (?!?!)" diyenler var hala.
umarım tartışmayı arifumi imai abimiz kapatır:
levi key animation
bu arada, "minginin tirzini dihi yikin, i yizdin dihi iyi" dediğiniz mangaka da 2-3 sene boyunca çizgisi tam anlamıyla "bok gibi" olduğu için iş bulamadı: kaynak(lardan biri)
ekleme 2: bu arada şeyi demeyi tamamen unutmuşum, karakterlerin yanlış çizilmesi bir yana, tamamen aynı surat ifadeleriyle çiziliyorlar. flosch konuşuyor mesela, suratı aynı. ağız açılıp kapanıyor. hani herif bağırıyor, kaşları çatılsın, elini sallasın yok. mangaya sadık kalın derken adamlar tek kare çizmeye çalışmış *
ekleme 3:
üşenmedim üç beş sahneye baktım. bakın daha cgi değil he bu incelediklerim:
6. bölüm kesit
karakterler ışınlanıyor, kareler atlıyor sanki. "sloppy" derler ya yabancılar. heh o bu işte. özensiz, düpedüz özensiz. daha bu animasyonları (aynen bu şekilde çizip, farklı bir yaklaşımla göze batmaz şekilde de yapılabilirdi bunlar) yapamayan adama niye cgi diye yakınayım ben? olmamış lan işte.
he, bu basit animasyonlar böyle olsaydı, savaş animasyonları çok güzel olsaydı susup otururdum ben. derdim ki çekilir onlar (ki bunlar hala çekiliyor) ama bölümde iyi bir yan olmayınca bunları da ateşe tutuyorsun. çünkü yok, olmamış.
ekleme 4:
trailer kadar yapamamışsınız lan, pü size
trailer vs anime
ekleme 5:
ya bu her şeye, anlamsızca, duyarlı olma çağı neden bitmiyor. konu seksizm değil, ne bileyim sosyolojik bi' sorun değil (buraya parantez açalım, bunlara anlamsızca duyarlı olunuyor demiyorum, bunlar değilse konu; böyle saçma sapan kurgusal bir yapımsa, buna duyarlı olmak anlamsız duyarlılıktır diyorum, tabi ortada siber zorbalık falan yoksa). animasyon lan, bir sektör. eleştirebileceğimiz bi' sektör. eleştirmemiz gereken bir sektör.
siber zorbalık mı yaptım ben? yapmadım. dedim ki kötü olmuş, kötü.
yani şey mi yapalım, "mappa sen en büyüksün, sen olmasın biz n'apardık, al evimi arabamı sen al."
para kazanıyor bu insanlar bu işleri için, hani işini düzgün yapma yükümlülüğü vardır ya. o hesap. bir animatör (orta tecrübede) yıllık 30 bin dolara kadar kazanıyor. japonyanın asgari ücreti 11 bin dolar falan yıllık. mappa'nın 200 çalışanı var, jujutsu kaisen gibi bir gerçek var ortada.
wit'in 34 çalışanı vardı. 34. otuz dört.
cgi kullanılsın, kullanılmasın değil, bak wit kullanmıştı, mesela son zamanların (ki bence çizimde de beğenilmeyecek noktalar vardı) demon slayerında da bir sürü cgi var. psycho pass gibi çizime önem vermeyen (bunu da wit yaptı herhalde? emin değilim) bir animede de bir sürü vardı.
sorun cgi "kullanılması" yüzlerin "yuvarlak" olması değil. özen yok ortada özen, böyle izola bantla yapıştırıp görünmeyecek şekilde kotarmaya çalışmışlar. dolandırıcılık bu yani bi' etik açıdan.
millet hala siber zorbalık diyor. nerede siber zorbalık yaptım? game of thrones da bok gibiydi, orada senaryo da bok gibiydi ama, ortada hiçbir şey yoktu. hype yaratmadı zaten, bazıları hypelandı da hatta. sonra gördük işte, tepki çekti. tepki her şey bu günümüz dünyasında. ayrıca bizim tepkimizi geçtim, o sektörde de bu kalite şirket için belli noktalarda dezavantaj yaratacaktır.
tabi ki eleştireceğim, boşuna mı izliyorum ben bunu?
yemin ediyorum size kalsa ot gibi yaşayalım
ha bu arada, türkiye'de animeyi korsan izlemek zorundayız. çözüm bulsunlar, en önde koşa koşa ben alırım. şaka yapmıyorum. çokça izliyorum zaten. parasını hak eder düzgün bi' çeviriyle. bu ülkede hala türkanime.tvnin yaptığının suç olduğunu bilmeyen insanlar var :d
ama yok, bir şeyde kusur bulmak istiyorsan o işin allahı olman lazım. yoksa olmaz. garip -
beni acayip gaza getiren anime. paradise island sakinlerinin şu marley ve onun iti olan eldianların beşiktekini eşiktekini affetmeden parça pincik etmelerini istiyorum. ( bunu bir de sars cov2 yüzünden çinliler için istiyorum.) diriliş ertuğrul izleyip kılıç çeken dayılara döndüm amk.
-
taş tabletten, kağıt kaleme geçişte bu kadar karşıt görüş çıkmış mıdır acaba?
evet cgi diye bir olay var hem sinema dünyasında hem animasyon dünyasında ve yapımcılar bunu kullanıyor (şok oldunuz değil mi cgi diye bir şey varmış). teknoloji var kullanıyoruz diyorlar zamandan paradan tasarruf ediyorlar ve bir şekilde biz izleyicilerin önüne düşüyor. cgi kullanmadan mükemmel yapımlar izlemedik mi? izledik ama cgi ile yapılmış mükemmel yapımlarda izledik. şimdi bu anime özelinde bir değişiklik oldu takipçiler bir şekilde biliyorlar bu değişimi ve tepkileri elbette olacak. asıl soru bu değişiklik neden çıktı onu düşünürsemiz bu kavgalar, sanal zorbalıklar biter. müziklerini beğenmediği için ses sorumlusuna taciz tweetleri atılmış, cgi kullanımı konusunda hakaretler alıyor şirket. gerek var mı bu kadar analiz ve karşılaştırmaya izle geç. yapıldı çizildi zaten baştan mı yapacak sen burdan iki karşılaştırma fotosu attın diye. imza toplayan game of thrones fanları gibisiniz. harbiden ne oldu o iş imza toplandı diye son sezonu baştan mı çektiler. izledik beğenmedik bitti gitti.
eski şirket bu kadar fanı olan, dönemine damga vuran animeyi niye bıraktı, keyfine mi sanıyoruz. para karşılığı telif hakkı mı sattı, hayır. yetiştiremiyoruz altından kalkamıyoruz dediler. ortada piç gibi kaldı canım hikaye mappa almasa beklerdik 3-5 yıl. evet cgi kullanıyorlar, mecburlar, yetiştirdiler bir şekilde bölümleri ve manga ile eş zamanlı bitecek. tüm ekip değişti. hangi şirket kabul ederdi son sezona kadar gelmiş yapımı yeniden çizmeyi. elbette farklılıklar olacak. mangaya sadık kalındı çizimlerde denildi. evet, karşılaştırınca gayet uyumlu olduğunu görüyorsunuz. yok yanaktan bombeli, yok bacaktan kısa falan olacak tabii bu tarz farklılıklar çizen değişti.
izle geç abi beğenmediysen açma bir daha. bu nedir yemin ediyorum yapımdan soğuyorum. izliyorum, çok hoşuma gidiyor, geliyorum şurayı okuyorum... bi mal benmişim!! niye beğendim acaba. mikasanın dudağı büzülmüş... oooo rezalet, levi'nin yüzü yuvarlakk ooooowww... nasıl olur yıkın mappa binasını.
bırakın gözünüzü seveyim tüketilecek bir ürün var izle tüket. beğenmediysen tüketici mahkemesine git dava et mappa'yı ama adama sorarlar türkiye'de yeni sezonun gösterim hakkı boşta nasıl izledin diye.
burdan sonrası klişe: birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan şu günlerde animeciler mangacılar kavgası etmeyelim. -
şimdi öncelikle anime geçmişi çok fazla olmayan bir bireyim.. cgi nerede kullanılmış
4. sezonda nerede var hala anlayabilmiş değilim o kadarki anime cahili bir bireyim..
sorsanız daha önce ne izledin diye dragon ball super, full metal alchemist, death note, the seven deadly sins ve attack on titan..
bu zamana kadar izlediğim hiç bir anime'de karakterler kağıttan yapılmış gibi bir hissiyat yaratmıyordu, coşkulu hareket ediliyor canlı gibi hissettiriyor duyguları çok güzel yansıtıyorlardı.. buna aot'nın ilk 3 sezonunu da dahil ediyorum.
ama 4. sezonda inanılmaz donuk geçen bir mimik furyası var.. nasıl bir şey yapılıyor emin değilim ama karakterler arası konuşmalarda karakterlerin yüz hatlarının hareketi bile sanki 10 fps'mişçesine çok yavan hareket ettiriliyor ve ben bundan inanılmaz derecede rahatsızlık duyuyorum.. buna karakterlerin hareketlerini de dahil edebiliriz.. birinci sezondaki karakter hareketliliği kendini durağanlığa bırakmış.. bir önceki stüdyo ilk 3 sezonda nasıl yapıyordu bilmiyorum ama sadece tek bölümlük görüntülen karakterlere dahi ayrı bir önem verilip hareketleri mimikleri özenle hazırlanıyordu..
şimdi herkes efsaneleşmiş sahnelerden örnek veriyor ama ben farkı anlamanız için az bilindik bir sahne üzerinden örnek vermek istiyorum
1. sezonda sadece 2.5 dakika gördüğümüz lord balto'yu hatırlarsınız link
birde 4. sezondan gabi'nin akşam yemeğinde babasıyla konuştuğu sahne link ilk 30 saniyeyi özellikle izlemenizi rica ediyorum..
peki şimdi size sorsam bu sahnelerden hangisi 8 yıl önce yapıldı diye ne cevap verirdiniz ? cevabı size bırakıyorum.. -
çizimlerin kötü olması, cgi filan zerre umurumda değil. asıl sıkıntı bu sene hiçbir duyguyu, heyecanı yansıtamıyorlar. en hype sahnelerde bile müzik kullanımı çok kötü. geçen sezonlarda ki tüylerimizi diken diken eden dönüşüm sahnelerindeki müzik kullanımıyla, sahnelerinin çarpıcılığı 5 kat artıyordu.
en basitinden war hammer titanı 4. sezonda ilk defa görüyoruz. inanılmaz vurucu bir müzik, bir şeyler bekliyor insan ama sanki sıradan bir olaymış gibi öylece dönüşüm gerçekleşiyor.
keza mikasa'nın ve levi'ın bu sezon ilk defa gözükmelerinde de aynı şey geçerli.
bu animenin olayı sadece çizimleri değildi, asıl çarpıcı olan mangadaki duyguyu en iyi şekilde yansıtabilmeleri ve izleyiciyi her zaman diken üstünde tutabilmeleriydi. ama şimdi hepsi çöpe atılmış gibi.
aynı şeyin geçerli olduğu diğer anime için. (bkz: nanatsu no taizai) -
4.sezon kötü diyemem ama diğerleri kadar heyecan uyandırmıyor ne atmosferiyle ne çizimiyle ne de hikayesiyle
-
son 2 bölümün imdb puanı 9,9. ki 9,9'u sadece 3. sezon 2. kısımdaki herkesin bildiği efsane bölümler alabildi. 2. sezondaki bazı efsane bölümler bile 9,8'te kalmış.
animasyonları "yerden yere vurulan" 4. sezonun myanimelist puanı şu an için 9,16 ki bu kendisini gelmiş geçmiş en yüksek puanlı 2. anime yapıyor.
yani buraya bakıyorsun millet animasyonları yerden yere vuruyorlar, halbuki o kadar kötü animasyonlar olsa millet nanatsu no taizai'da olduğu gibi düşük puan vermesi gerkemez miydi. konusu ve anlatımı ne kadar harika da olsa rezalet animasyonları olan hiçbir seri gelmiş geçmiş en beğenilen anime sezonlarından biri haline gelemez mantıken.
reddit'e, youtube'a falan bakıyorsun, youtube'da mappa tartışmalarını göremiyorsun, reddit'te de yok değil var, ancak yine de tartışmaların odağında bölümlerde olup bitenler var. gerçi sabah reddit'te bir başlık gördüm "burayı takip etmeyi bırakıyorum animasyonlar bence kötü olmadığı halde buradaki insanların kötü yorumları yüzünden ister istemez etkileniyorum" gibisinden haklı bence.
mappa'yı eleştiren, mappa'yı savunanlar tartışması yok demiyorum elbette var, cgi kullanımı tartışması elbette var, ama işte o yerlerin forum-subvari tek bir konuda farklı bir başlık açabilmenin imkanı sayesinde istemezsen o tarz konulara maruz kalmıyorsun.
fakat burada tek bir başlık var ve herkes mecburen buraya yazıyor, eyvallah yazıyor yazmasına da puanlardan da anlaşılacağı üzere bölümlerde efsane sahneler var, dikkate değer diyaloglar var, millet güzel tartışmalar, analizler döndürüyor. ekşi sözlük'ün yegane gündemi levi'ın tombul çizilmesi, mikasa'nın erkeksi görünümü falan.
animasyonları açıkçası zerre dikkatimi çekmiyor, cgi kullanımı da öyle rahatsız etmiyor. kingdom'ın ilk sezonu ile berserk'in filmleri cgi konusunda beni rahatsız etmişti ama buradaki cgi'larda en ufak bir yapaylık hissetmedim, levi'ın tombul yanaklı olmasını da umursamadım anlık bir sahne sonuçta, anlık sahnelere bakarsak ne animasyon faciaları var.
müziklerle alakalı sadece yapılan eleştirilere katılıyorum, yani evet youseebiggirl, vogel im kafig gibi müzikler bence de daha iyiydi, o savaş ilanı esnasında da youseebiggirl iyi giderdi de şu anki haliyle de bölümler oldukça keyifli.
tabii insanların kendi zevkleri ve düşünceleri de gerçekte burada olduğu kadar bir yüklenme yok kesinlikle. -
--- anime spoiler ---
son bölümü gayet muhteşemdi, pieck'in "oha buraya nasıl geldi lan bunlar?" deyişi, hayatında survey corp görmemiş porco'nun "insanlar nasıl titan'larla savaşabiliyor lan, korkmuyorlar benden?" deyişi. bunları ben mangada görmemiştim veya dikkatimden kaçmıştır. bir de belli başlı ekleme sahneler var yine.
--- anime spoiler --- -
son bölümüyle birlikte biraz üzüntü yaşadığım animedir.
belki de en özen gösterilesi sezon bu sezon olması gerekirken bu çizimler ve müzikler gıdım zevk vermedi.
bu sezon hariç diğer sezonların hepsi birbirinden güzel ve diğer animelere örnekti.
umarım diğer bölümlerde 3d cgı olayından vazgeçerlerde bizde güzel şeyler izleriz.
yakışmadı mappa, üzdün bizi .
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap