• gozlemledigim kadariyla toplumsal olarak buyuk kalite arti$ina neden oluyor bu sistem.. teorik olarak herkesin lisans diplomasi sahibi olamayacagi ve birilerinin daha basit duzeylerde cali$masi gerektigi sistemine dayanir. ausbildung yoluna giren ogrenci lise 2 civarlarinda haftanin 2 gunu okula giderken 3 gun direkt meslek hayatina atilir (gercek bir isyerinde calisir) ve vur geli$ine degil, sistemli olarak meslegini ogrenir, profesyonelce icra etmesi saglanir. ausbildung'a talep oldukca buyuktur. sadece agir i$ler degil, web tasarimcilardan ag yoneticilerine, otobus $oforlerine kadar cogu insan ausbildung yolundan gecerler ve oldukca donanimli olarak mesleklerini icra ederler.

    turkiye oldukca feyz aldigi alman egitim sistemindeki ausbildung'a kar$ilik meslek liselerini uretmi$ ve alenen sicmi$ sivami$tir.
  • almanya'da bir türk size, "bizim oğlan da realschule (bizdeki genel lisenin karşılığı) bitirdi, şimdi lernink yapıyür" diyorsa anlayın ki ausbildung yapıyordur. okulu ve eğitimi birlikte halledip kısa yoldan para kazanmaya başlama yoludur. üniversiteyle, türevle, integralle yıllarca başı ağrısın istemeyen türkler genelde bu yolu tercih ederler.

    türkiye'den yeni gittiyseniz, sisteme adapte olmaya çalıştığınız dönemde almancıların kullandığı bazı tabirler size garip gelebilir. boş bulunup da benim gibi saf saf "ulan ne medeni memleket be, realschule mezunu çocuk bile e-learning, machine learning falan öğreniyor herhalde" diye düşünmeyin.

    o lernink değil lehrling ve almancada çırak demek.
  • genellikle 3 sene sürer bu süreç. 10'uncu sınıfı bitirip başlanabilinir. şahıs bu süre içinde bir yerde çalışır ve 1-2 gün de okula gider. genellikle gurbetçi gençler kısa yoldan para kazanayım diye bu yolu seçer. maaşları ise yapılan yere göre değişir, örneğin bir media-markt'a ausbildung yapmak 800 euro maaş ile başlar. fakat lufthansa'nın bazı yerleri vardır, ausbildung yapmak için abitur bile isterler, işte bu yerler 1200-1300 euro bile verir, ki bu mebla sene artıkca artar.

    3 yıl sonra şirket seni beğenirse doğrudan bünyesine katar ve çalışmaya başlarsınız. türkiye'de buna benzer bir konsept tam bulamadım, fakat aday mühendislik tanımı buna benzerdir. örneğin aselsan'da aday mühendislik üniversite 4'üncü sınıftayken yapılabiliniyor, 6 ay sürüyor ve asgari maaş alıyorsunuz. tabi burada tam tersi 1-2 gün aselsan'a gidiyorsunuz, geri kalan zamanınızı da zaten okulda geçiriyorsunuz.

    sonuç olarak ausbildung çok mantıklı bir iştir, bireyin doğrudan bir işte uzmanlaşmasını sağlayabilirsiniz. tabi türkiye gibi, 2 milyon kişinin üniversiteye kapağı atayım mantığı olan ülkelerde bu konsept pek işlemiyor.

    not: türkçe karşılığı "mesleki eğitim" dir, "eğitim"'in karşılığı "bildung" kelimesidir
  • kölün ve ulüm'de yapılanı makbuldür.
  • mesleki egitimdir. lisede özgecmis yazmayi ögrenen ögrenciler lise bitmeden sirketlere ausbildung (meslek egitimi) basvurusunda bulunur. cogu is yeri zaten azubi/auszubildende arar. ögrenci olarak aldigi bu is gücü hem ucuzdur hem altyapidan futbolcu yetistirir gibi kendi isine yarayacak sekilde yetistirir. fakat ögrencinin sömürülmesi mümkün degildir cünkü özel kanunlarla korunur ve is yerlerinden memnun olmayan ögrencilerin dertlerini dinleyecek, hakkini soracak kurumlar bulunur. mesleki egitim 2 gün okul 3 gün calisma seklinde ayarlanmistir ve genelde 2-3 yil sürer. egitim bittiginde ögrencinin teorik ve pratik olmak üzere iki sinavi vardir. bu sinavlardan gectikten sonra mesleki egitim biter. is yerleri isterse yetistirdigi ögrenciyi normal bir isci gibi ise alabilir almak istemezse referans mektubu-karne (zeugnis) yazmak zorundadir. o kadar cok meslek egitimi bölümleri vardir ki dur bi tane de ben yapayim dersiniz. sorusu olan yazarlar yesillendirebilir.
  • yerine getirene auszubildender, yada kisaca azubi denir.
    diger adi da lehrling'dir.
  • ayrica (bkz: fortbildung)
  • abitur* yapmamis olanlar icin praktikum* yapmayi gerektirir.*
  • türkce karsiligi "staj" yada "meslek egitimi"de olabilir.
hesabın var mı? giriş yap