• auschwitz toplama kampında yaşananları konu alan 2005 yapımı ve bbc'nin hazırladıgı altı bölümlük harika belgesel serisi..
  • bbc'nin 2006 yılında yayınladığı 6 bölümden oluşan canlandırmalı belgesel.

    nazilerin yapmış olduğu yahudi soykırmında kilit noktası görevi gören auschwitz kampında yaşanan olaylardan, savaşın seyrinden ve savaşın sonunda olanlardan bahseden bir belgesel. olayın canlı tanıklarıyla yapılan görüşmeler çok başarılı, olayın her iki tarafından da insanlarla röportaj yapılmış ve olaydan 60 yıl sonra görüşleri alınmıştır. bu röportajlarda dikkat çeken şeyler ise olayda mazlum durumunda olanların gözlerindeki yaşların hala tazeliğini koruması ve ex nazilerin hiç birisinin açıkça pişmanım dememesidir, bu da onların bu davaya ne kadar inandırıldıklarının göstergesidir. bu tepkiler sonrasında, her ne kadar insani olarak hitler'i bir cani olarak görsem de, bir lider olarak ne kadar inandırıcı ve sürükleyici bir insan olduğunu bir kez daha farketmeme neden olmuştur...
  • oldukça uzundur, toplam 285 dakikadır ve her bölümü 45-50 dakika civarında sürmektedir. kişilerin, yerlerin bu kadar ayrıntılı anlatımına gerek yok diyenler, yaşananları anlayabileceğiniz daha kısa versiyonu için; (bkz: nuit et brouillard)
  • yapım ve kurgusal anlamda rakipsiz, içerik olarak dehşetengiz bir belgesel.
  • izleyecek gücü kendinizde bulabilirseniz mutlaka izlemenizi önerdiğim belgesel.
  • auschwitz ve genel olarak nazilerin esir/ölüm kamplari hakkinda yapilmis belki de en iyi belgesel. her sey detayli, belgeli ve canlandirmalar oldukca aciklayici. hem eski ss'lerden, hem de esirlerden bir cok kisinin de birinci agizdan yasananlari anlatmasi degerine deger katmis belgeselin.

    tek eksi yani; -midesizligimi affedin ama- josef mengele'ye cok daha fazla yer ayirmasi gerekirken o bölümü kisa kesmesi olmus.
  • türkçe altyazılı versiyonunun internette bulunamaması büyük şansızlık olan, bbc yapımı ve muhtemelen auschwitz hakkında çekilmiş en kapsamlı, tatmin edici belgesel.
  • auschwitz odağında, auschwitz öncesinden itibaren kamplara yollanan insanları öldürmeye yetişemeyen nazilerin denediği çeşitli metodlarla birlikte pek çok detayı anlatan, insanların çaresizliğini ve korkusunu size hissetirmeyi başaran gerçek bir bbc eseri.

    nazilerin bitmez tükenmez yahudi nefretinin kökenleri ile birlikte askerlere sistematik olarak tüm problemlerin nasıl yaudilerden kaynaklandığı empoze edilerek verilen müthiş motivasyonu da anlatır. dönemin ss'leri ile birebir yapılan röportajlar ve rudolf höss'ün idamını beklerken kaleme aldığı anılar bu motivasyonla nazilerin olayı nasıl toplu kıyımdan ziyade tamamen bir "iş" olarak gördüklerini açıklaması açısından önemlidir.

    bunların yanı sıra treblinka'dan josef mengele'ye, auschwitz'deki genelevden sonderkommandoların hikayesine, nazilerle bir milyon yahudinin hayatına karşılık 10,000 kamyon için istanbul'da yapılan görüşmeye kadar pek çok konyua ışık tutan belgeselde anılarını anlatan, ikiz kardeşiyle birlikte mengele'nin kurbanlarından biri eva mozes kor'un hikayesi forgiving dr. mengele isimli belgeselde daha detaylı olarak ele alınmıştır.

    bunun da dahil olduğu, bbc'nin ikinci dünya savaşı'nı neredeyse tüm cephe ve açılardan inceleyen başarılı belgeseller serisi için; (bkz: history of world war 2)
  • tüyler ürperten bir belgesel.

    yaşananlar zaten taraflı tarafsız biliniyor iyi kötü. bunda işin garip tarafı aradan geçen onlarca yılda o dönemde bu katliamlarda görev yapan ss'lerde zerre pişmanlık bulunmaması. dönem şartlarında hak verilmese de anlaşılabilecek durumlar mevcut. dünya savaşından mağlup çıkan bir devlet, versay'la beraber iyice beli bükülmüş, mali durum berbatken bir adam çıkıyor her şeyin daha iyi olabileceğini söylüyor, yavaş yavaş kalkınma başlıyor, bütün dünya almanın daşşağını yesin diyor vs. derken dönemin basını da yoğun bir şekilde rejimi pompalamak durumunda. haliyle bu adamların motivasyonları da kendileri hariç herkesin düşman ve kötü olduğu, führer tarafından verilen emrin kutsal olduğu falan, klasik baskı rejiminin de ötesinde bir durumdalar.

    ama aradan yarım asırdan fazla zaman geçmişken "çocukların bize bir zararı zaten olamazdı ama onlar da potansiyel düşmandı" diyecek ve hala bunu savunabilecek zihniyette olmak akıl alır gibi değil. midemin kaldırmadığı görüntüler vardı içinde. ancak belgeselcilik açısından şahane bir iş olmuş.
  • auschwitz'in nasıl adım adım bir toplu katliam merkezine dönüştüğünü anlatan bir başka muhteşem bbc belgeseli.

    o günlerde infazlarda bulunan eski ss askerlerinin ve kamp tutsaklarının gözünden olayları yaşayabilir, insanlığın düştüğü dehşet verici duruma tanık olabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap