• hakkında "türkiye'de birkaç yer dışında hep 3ds max kullanılıyor" denilerek atılan tutulan 3d yazılım. animasyon sektöründe, ankara'daki stüdyolar dışında max kullanan neredeyse yok denebilir. dünya'da ise animasyon diyince akla maya geliyor zaten, tartışmasız. 2009'dan beri profesyonel olarak maya kullanıyorum ve son çalıştığım animasyon stüdyosunda kullanılan 3ds max programıyla animasyon yapılmaya çalışılırken yaşanan ızdırapları gördükten sonra, animasyon öğrenmek isteyenlere kesinlikle maya'yı tavsiye ediyorum.

    yıllarrın geyiğidir "max mi maya mı" sorusu, max'te, mayanın rahatlığını ve alışkanlığını yakalayabilmek için, en basit şeyler için bile script yazılması gerekiyor. uzun planlar ve çok karakterli detaylı planlarda bir süre sonra şişme yapıyor, animatörler için çift monitör desteği yok, program penceresi çift monitöre genişletilerek, render kamerası ve perspektif kamerası aynı anda görülmeye çalışılıyor. modelleme araçları çok daha pratik deniyor hakkında ama en basit komutlardan biri olan ve birleşik durumdaki iki polygroup'u iki ayrı objeye dönüştüren "seperate" işlemi için bile harici bir script çalıştırmak gerekiyor. sahnedeki objelerin birbiriyle ilişkilendirilmesi, yönetimi ve hiyerarşi organizasyonu tırt, mayadaki gibi bir outliner, hypergraph yok. material editor kullanıcıyı yoruyor, mayadaki hypershade benzeri node tabanlı bir shader sistemi getirmişler ama yine de verimli değil. uv açma mevzusuna girmiyorum bile, adam gibi bir uv editör yok.

    yani sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki; 3ds max'i savunan birini görürseniz muhtemelen maya kullanmamıştır, az bilgisiyle içini rahatlatmaya çalışıyordur.
  • 2022 versiyonu olaysız açılıyor. 2020'de açılış ekranında bir süre bekliyordu.
  • max ile karşılaştırıp pek fark yok demek dünya ile ay'ı karşılaştırıp, ne var yaea ikisi de yuvarlak demek kadar gudiktir:)
    autodesk, alias dan maya yı satın aldığında anti gravity sistemli uçan daire almış gibi baktı bir iki sene.
    daha sonra?
    menülerinin yerini iskambil kağıdı gibi değiştirip max'e benzetmeye uğraştı.
    bazı aklıevveller max ile maya yı harmanlamaya çalıştılar ama arada yazılım, mantık ve teknolojik olarak yıl değil çağ farkı olduğundan o da yemedi.

    3dsmax i daha 1991 -92 lerdeki dos versiyonundan beri kullanan biri olarak günümüzdeki versiyonunun resmen çöp olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
    belki belki yaşamaya devam etseydi sağlam bir rakip olarak aşırı karmaşık ama bir o kadar şık olan softimage (xsi ve öncesi) sayılabilirdi. lightwave , bilemiyorum çok kendi içinde, belki sadece modelleme ve ilk yıllarında ışık çözümleri ile iyi idi, ama yaşamadı.

    maya, hem modelleme hem animasyon hem de dynamics modülleri gereğinden kat kat yukarıda toollar ile doludur.
    daha 90 lardaki wavefront versiyonundan beri üzerine koyarak ve yıkılmadan gelen 3d programların cadillac'ı dır maya.
  • hepsinden biraz biraz düsturu ile taze öğrenmeye başladığım program. ilk bakışta kısayolları biraz zorladı zira diğer kullandığım programlardan farklı oldukça, yabancı geldi.

    biraz daha öğrendikten sonra editlerim.
  • yeni haberlere gebedir.

    wetam
  • diğer 3d programlarına göre en büyük artısı plugin konusunda yelpazesinin çok geniş olmasıdır. örneğin phoenix fd pluginiyle birlikte yapamayacağınız şey neredeyse yok denecek kadar azdır.
  • 3ds max'e göre çok fazla bir avantajı yok(basic bir sculpting olayı var ama onun yerine zbrush öğrenin daha faydalı) ve türkiyede birkaç yer dışında sektörde max kullanılıyor, o yüzden öğrenin ama hobi olarak öğrenin. program yapabilecekleriniz fazla olması her şeyi öğrenmeniz gerektiği anlamına gelmiyor, kendinizi hangi alanda geliştirmek istiyorsanız program değil o disiplinde geliştirin.
  • autodesk maya 2017 sürümüne eklenen mash isimli extension (uzantı) ile daha çok cinema 4d kullanan motion graphics meraklılarını kendine çekmeyi hedeflemiş, autodesk maya 2018 sürümüne eklenen gerçek zamanlı after effects bağlantısıyla da hedef kitlesine profesyonelleri de eklemiş 3d yazılımı.

    mash ile yapılan şeyler daha önce de kolaylıkla yapılabiliyordu ama biraz node editor bilmek gerekiyordu. özellikle python bilen kullanıcılar için büyük bir yenilik olmasa da işin motion graphics tarafından gelen ve yazılıma hakim olmayan kullanıcılar için büyük kolaylık getiren yenilikler olmuş.
  • öğrenmeye çalıştığım yazılımdır. şimdiye kadar makul ücretli iki mecra bulabildim.

    (bkz: lynda.com)
    (bkz: pluralsight)
hesabın var mı? giriş yap