• paul rodriguez'e ait bir soz. sozun asli soyle:

    hunting is not a sport. in a sport, both sides should know they're in the
    game.
  • son derece doğru bir tespittir ama biraz eksiktir. şöyleki; içerisinde insan dışında bir canlının kullanıldığı hiç bir uygulama spor değildir.

    içerisinde insan dışında bir canlı bulunan ve biz insanoğlunun spor olarak nitelendirdiği herhangi bir uygulamada söz konusu canlı ne yaptığının bilincinde midir? örneğin at yarışında, at olarak isimlendirdiğimiz canlı bir spor yaptığını mı düşünmektedir yoksa bir refleks midir yaptığı ya da yapmazsa cezalandırılacağını, yaparsa ödüllendirileceğini mi düşünmektedir? ya da spor denilen bir olgu onun için ne ifade etmektedir? böyle bir uğraşa ihtiyacı varmıdır? bunun gibi bir sürü sorulabilir. ama hayvanın ne düşündüğünü bilebilirmiyiz? sanmıyorum. karşılıklı bir mutabakattan günümüz imkanlarıyla haberdar olamayacağımız için bu tip uygulamalara da spor diyemeyiz diye düşünüyorum. sizi bilmem ama ben demem.

    herşeyin ötesinde başka bir şey var ki bu kadar gevezeliğe gerek duymaksızın problemi yıllar önce çözümlemiştir. buyrun burdan yakın:

    (bkz: spor mac yapmaktir)
    (bkz: ahmet abi)
  • bugün spor diye yaptığımız şeylerin birçoğunu avcılık adına yapmaz mıydı atalar? koşar hayvan kovalarlardı, ellerindekini ona fırlatırlardı, gerektiğinde daha hızlı koşup kaçarlardı, tırmanırlardı, kısaca yaşam demek avlanmak demekti, yaşam hareketli olma zorunluluğu idi. sonra yerleşik yaşam, tarım hayvancılık derken spor denen hareketler oluştu. avcılık, yaşam savaşı; tüm sporların başı, kabul edelim. ancak avcılığın içinde bulunan ölüm, ölmek, sporla bağdaşmıyor. esasında o da bağdaşıyor da, sonuçta ölümdür, kabul edilemez. sporun temelinde, yani eski av aktivitesinde avlamak veya av olmak sıradandı, yani ölüm her tarafa vardı. bugünkü avın içinde neden olmasın ki ölüm? yani bugünkü sporun içinde ölüm yoksa, bugünkü avın içinde de ölüm olmayacak diye bir şey yok. ancak bizler doğal yaşamın gerilemesi ve günümüz av ortamındaki tek taraflı ölümleri avcılığın spor olup olmaması üzerinden incelemeye çalışıyoruz sorun bu. avcılığın spor olması ya da olmaması başka, ölüm başka. av hayvanı vurmak vicdanla alakalı, aynı vicdanın sporla bir alakası yok. spor kısmı vücutla alakalı. bunlar birbirinden beyin ve vücut aktivitesi olarak ayrılıyor ama beyin ve vücut birbirinden ayrılamıyor. bir şey bağdaşıyor, daha doğrusu tüm saçmalığına rağmen bağdaşmak zorunda kalıyorsa beyin ve vücut ayrılamıyor diye. bana sorarsanız, yaşadığım en güzel av günlerinin ilk üçünde hiç bir canlıyı öldürdüğümü hatırlamıyorum. o sürecin adı avcılıktı ama tek bir ava rastlamadım o günlerde.

    ne olacak sonuçta peki? çok yanlış değil mi öldürmek, yanlış. hem avlanıp hem de öldürmemeyi nasıl becereğiz. becermeyeceğiz ki, bazı şeyleri henüz açıklamıyor insanlık, çalışıyor ama. neden nüfus sürekli artıyor, neden insanlar savaşıyor, insanlık nereye gidiyor, dünya bitiyor, kaynaklar eriyor ve her şey kötüye gitmeye devam ediyor. bu nasıl açıklanacak peki. "avcılık spordur değildir"den önce bu sorun çözülmeli, ki kendisi tüm zamanların en büyük ahlaki, edebi, ebedi sorunu değil mi: "insanoğlu ne ayak?"

    avcılık spor mu değil mi? ye gitsin kekliğin tadı ne güzel. ama! gözeterek, hadi ilkinden belki ikincisinden değil ama üçüncü çocuğundan daha çok önemseyerek, ne için yaşadığının farkında olarak, her gün muhasebeni yaparak, tükettiğini sayarak ama lezzetten de mahrum olmayarak.

    yani spor değildir, yok yok spordur, bilmiyorum belki de spor. ıhmm tamam ama şu da var: ne? hımm şimdi...
  • (bkz: #37554471)
  • öldürmenin spor olduğunu varsaymayan kisiler için kesinlikle doğru bir önerme.

    eğer sporun amacı, fiziksel bir aktivite ile ilgilenerek bedeni çalıştırmak ve sağlığa katkıda bulunmak ise bir hayvanı öldürmenin sizin sağlığınıza nasıl bir katkısı olabilir?
  • değildir. spordur diyenlerin de “müsabaka” esnasında “yenilmesini” dilerim.
  • avcılık zorda kalınmadığı sürece katliamdır. eğer sen bir ormanda kaybolup açlıktan ölme tehlikesi ile karşı karşıya değilsen avlayamazsın kardeşim.
hesabın var mı? giriş yap