• ks. av1 image format. heif formatında av1 algoritmasıyla sıkıştırılan resimlerin formatı. şeffaflık, hdr, geniş renk gamutu gibi özellikler destekliyor. sıkıştırması da iyi, üstelik algoritmasının uyumlu olması sayesinde modern donanımlar tarafından donanım tarafından hızlandırılmış olarak ekrana basılabiliyormuş. tarayıcılara desteği yaygınlaştığında gezinme hızını da arttırabileceği anlamına geliyor..

    https://en.wikipedia.org/…_image_file_format_(avif)
  • konu hakkında kısa bir özet.
    https://reachlightspeed.com/…rmat-on-the-web-today/

    chrome ve firefox'un yeni sürümleri destekleyeceğine göre 1-2 sene içinde geçilebilir gibi.

    iddiaya göre jpg formatında 100 kb olan dosya webp ile 70 kb avif ile ise 50 kb oluyor.
  • herkesin gözü aydın. chrome destek vermeye başladı. yakın zamanda şu jpeg saçmalığından kurtulacağız.

    bu adreste sıkıştırma boyutları ve kalitesi ayrıntılı biçimde veriliyor avif

    burada da hangi browserların desteklediği var:
    tık
  • yakın geleceğin jpeg'idir.
    beni yıllarca çektiğim resimlerle kocaman olmuş fotoğraf albümümü convert etmeye ikna etmiştir.

    ücretsiz xnconvert yazılımı ile onbinden fazla dosyayı dönüşürdüm. gözle görülür bir kalite kaybı olmadan jpg dosyalarının büyüklüğünü 5'te birine kadar indirdi. en az 10gb yer açıldı. ama output ayarlarını doğru yapmak lazım. jpg'leri lossles çevirmeye gerek yok. onlar zaten ilk baştan kayıplı olarak kaydediliyor.

    tarayıcıdan geçirip yüksek kalitede (tiff formatında) kaydettiğim resimlerde çok daha verimli oldu. artık millete eposta eki olarak hayvani büyük posterler gönderebileceğim.

    bundan sonra telefon alırken standart kamera uygulamasıyla çektiği resimleri avif formatında kaydeden modellere bakacağım. iphone'lar heic formatını kullanıyor. o da güzel ama ben windows ve androidciyim.
  • firefox 93'e resmen desteği gelmiş. (daha önce bir flag arkasındaydı sanırım)
  • webp formatı görsel kalitesini inanılmaz derecede düşürürken avif gözle görülür bir kalite kaybına uğramıyor ve webp formatına göre boyut olarak (hemen hemen 2 kat) daha fazla sıkıştırabiliyor.
  • uzun süre (bkz: avif) formatın yaygınlaşmasını bekledim, yalnızca browserların desteklemesi yetmiyor. programlama dillerinde kullanılan kütüphanelerinde desteklemesi, hatta odak image kütüphanelerinin odak noktalarına koymalarını bekliyordum. artık projelerde kullanma zamanının geldiğini düşünüyorum. haydi hayırlı olsun.
hesabın var mı? giriş yap