• (bkz: tmk)
  • (bkz: multimetre)
  • bana lise yıllarımı hatırlatan alet. diğer özelliklerinin yanı sıra transistörlerin sağlam olup olmadığını diod test veya ohm ölçme ayarına getirip transistörün emitter, collector ve base uçlarına çeşitli şekillerde değdirerek öğrenilebilir. ayrıca trasistörün pnp veya npn olduğu da tespit edilebilir bu alet sayesinde.

    avometre ile trasistör testi:
    ohm metrenin x1 konumunda veya yüksek güçlü transistör test ediliyorsa x1k konumunda siyah uç transistörün beyz ucuna kirmizi uç ise ilk önce emiter ucuna daha sonrada kollektör ucuna baglandiginda düşük direnç gösteriyor ve kirmizi uç beyz ucuna siyah uç ise önce kollektöre sonrada emitere baglandiginda yüksek direnç gösteriyorsa ayrica emiter-kollektör arasi ölçü aletinin her iki yönünde de yüksek direnç gösteriyorsa transistör saglamdir ve pnp tipidir.

    siyah uç transistörün beyz ucuna kirmizi uç ise ilk önce emiter ucuna daha sonrada kollektör ucuna baglandiginda yüksek direnç gösteriyor ve kirmizi uç beyz ucuna siyah uç ise önce kollektöre sonrada emitere baglandiginda düsük direnç gösteriyorsa ayrica emiter-kollektör arasi ölçü aletinin her iki yönünde de yüksek direnç gösteriyorsa transistör saglamdir ve npn tipidir.

    kaynak:
    http://www.beepworld.de/…39/betmeros/transistor.htm
  • çok fonksiyonlu elektrik ölçüm aleti. fluke marka olanları gayet sağlamdır ve oldukça güvenilir ölçümler yapar.
  • avo metre: (a)mper (v)olt ve (o)hm ölçü birimlerinin ilk harflerinden oluşmuş ölçü aleti, zaman içerisinde transistör beta katsayısı ölçümü, frekansmetre vs. özellikleri eklenmiştir.

    ingilizce olarak multimetre deniyor.

    dijital olanı 80 li yıllarda meslek lisesinde muhteşem bir caka sağlardı. şimdi bir milyoncularda satılıyor
  • isim babam
  • açılımı akım, volt, ohm metre olan, baş harfleri alınarak avo metre olarak ifade edilen, elektriksel büyüklükleri ölçme ve değerlendirmeye yarayan ölçü cihazı.

    en basit haliyle bir iletken hat üzerinde kopukluk olup olmadığını sesli veya görsel olarak ölçebildiğiniz dijital veya pek kalmadıysa da analog olarak ölçebilen cihazdır.

    ohm kademesinde akım veya volt; akım ölçeceğiniz yere gerilim verip cihazı cin gibi çarptığınızda "yaa ben ne yaptım ki bu yamuldu" dediğiniz quantum eseri.
  • kırmızı ( + ) ve siyah ( - ) olmak üzere iki prob(kablo) vardır. bu kabloların, sağlamlığını kontrol etmek için, komütatörü(ortadaki anahtar) buzzer konumuna alınıp, bu iki prob birbirine değdirilir. eğer cihazdan ses geliyorsa sağlamdır şayet gelmiyorsa büyük ihtimalle, kabloların birinde kopukluk olabilir. standart bir dijital avometrenin, 4 adet soketi vardır. bunlar da; a*, ma*, v* ve com*bütün ölçümlerde daima, siyah kablo, com girişine takılır. kırmızı kabloda, ne ölçülmek isteniyorsa, ona uygun girişe takılır. ölçümde en önemli noktalardan biri de, anahtarı uygun konuma almaktır. örneğin; ac*gerilim ölçerken, anahtarı dc konumuna getirirseniz* cihaz, işlevini yitirebilir. bir daha o cihazdan hayır falan beklemeyin.*

    bir elektrik/elektronikçinin en çok ihtiyaç duyacağı aletlerden biridir. bu yüzden, sürekli yenisini almak istemiyor ve hassas ölçüm istiyorsanız, ucuz cihazlardan uzak durulması gereklidir. bu konu üzerine aklıma, hocamın sıkça söylediği ingiliz bir atasözü geldi;

    (bkz: ucuz mal alacak kadar zengin değilim)
  • amper, voltaj, omaj ölçer.
  • multimetre ile farkı; endüktaks, kapasite vs. ölçememesi olan cihazdır. ancak artık multimetrenin yanında pek esprisiz kaldığından; avometre azalarak biterken her ikisi de her iki isimle de anılabilir hale gelmiştir.
hesabın var mı? giriş yap