• 1136 sayılı avukatlık kanunu md.9

    avukat kimlikleri, tüm resmî ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmî kimlik
    hükmündedir.

    1

    2

    3

    ales'e avukatlık kimliğiyle alınmama olayı tazminat konusu olacak ve senin benim vergilerimle bu kişiye ödeme yapılacak. gülmeye devam edin.

    r editi: bir suserin mesajı üzerine fikrimden dönme kararı aldım. gerçekten de avukatılık kanununun yukarıda belirttiğim maddesine göre daha özel mahiyette olan bir kanun maddesi var. o da şöyle:

    6114 sayılı ösym hizmetleri hakkında kanun md 9/6

    '' başkanlık, adaylar ve sınav görevlilerini kapsayacak şekilde biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapabilir biyometrik doğrulamanın kullanılmadığı durumlarda; adayların ve sınav görevlilerinin sınav binalarına girişinde nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport haricinde ilgili kanunlarında resmi kimlik belgesi hükmünde olsa bile başka bir kimlik belgesi geçerli kabul edilmez.''

    benzer konuda açılan bir dava ile ilgili tweet: tık

    r editi ile ilgili farklı görüşe sahip olanlar varsa yeşillendirebilir.
  • ''kitapçıkta'' bile yazamayan, kendi dilini yanlış kullanan bir insanın, avukatlık kanununun 9.maddesinin 4. fıkrasını bilmesi elbette garip olurdu değil mi ? :)
  • ön ek:

    1- bunu kullanmaya şov diyenler olmuş. bu kimlik her yerde geçerli diye normal kimlik yerine sadece bunu taşıyoruz. bende halen eski kimlik var, avukat kimliğinde çip mip var halen geçerli diye yenisini çıkarmadım. kanunun verdiği yetkiye dayanarak avukat kimliğini kullanmanın şov olduğunu düşünenler psikolojik sorunları olan tiplerdir.

    2- diğer bir entry'ye komple cevap vereceğim her tarafı mantıksızlık ve cehalet akıyor.

    "baro kimligi ne hakla muhendisler odasinin kimliginden daha ustun oluyor? mantigi falan yok bu islerin. mecliste birileri yasa gecirdi diye her sey mantikli olmak zorunda degil." demiş.

    açıklayayım. avukat kimliği baro kimliği değildir. adı üstünde kimliktir. ayrıca avukatlar müvekkillerinin en özel kıymetli verilerini ve evrakını yanında bulundurabilir, gizlilik kararı olan dosyalar taşıyabilir. sıradan bir vatandaş yalnızca kendine ait ve kendini ilgilendiren eşyanın idaresiyle sorumlu iken avukatlar onca müvekkilin en önemli verilerinden sorumludurlar. bir mühendis ise ticari sır kategorisine sokulabilecek bir bilgiden ötesini yanında bulundurmaz. avukatlar bu bakımdan adli arama ve önleme araması gibi hususlarda sıradan düzenlemelerden bağışık tutulmuşlardır. dolayısıyla avukat kimliği mühendisler odası kartı dediğiniz şeyden daha üstündür. çünkü bu kimliği gösteren kişi avukattır ve avukatlar da ancak bu kimliklerini göstererek yasaların getirdiği bağışıklıkları kullanabilirler. yine söyleyeyim bu bağışıklıklar avukatlar üstün insanlar olduğu için değil, avukatlar müvekkillerinin özel hayatını ve mülkiyet hakkını korusun diye getirilmiştir. yani mantığı budur. biri meclisten bir yasa geçirdi diye mantıklı olmak zorunda değil ama bu yasa evrensel olarak avukatlara tüm gelişmiş ülkelerde tanına bağışıklıkların türkiye'ye getirilmesinden ibaret ve mantıklı bir yasa. gelgelelim mantıklı olmasaydı bile uymak zorunda olunan bir yasa.

    umarım günün birinde milyon liralık senetlerinizi ya da çok özel kişisel verilerinizi içeren belgeleri bir avukata emanet edersiniz ve ne demek istediğimi anlarsınız.

    "avukatlar zaten boyledir. bir sey bilmezler cogu zaman. google'a benzer davalari yazip, ancak prosedurleri takip ederler. oyle 'sayin yargic' diye baslayan adamakilli savunma falan yapmazlar. adamlar resmen bedavadan para kazaniyorlar. sorma ver parasi. benim dava icin ne yaptin? google'a yazdik biseyler falan. avukatlik bu iste." demiş entry'nin kalanında. bu entry'yi yazan kişinin 15 yaşında bir ergen olduğunu umarak cevaplayacağım. umarım işin avukata düşer arkadaşım. hiçbir şey bilmeyen avukatlara işin düşer de google'a davaları yazıp senin savunmanı yapar. bir meslek grubunun tamamını "bunlar böyledir" diyerek genellediğine göre hayatında hiçbir halt olamamış bir ergenle karşı karşıyayız büyük ihtimalle.

    yahu bedavadan para kazanıyorsak sen de avukat ol.*

    ön ek sonu---

    avukatlık kanunu 9. madde 4. fıkra:

    "avukat kimlikleri, tüm resmî ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmî kimlik
    hükmündedir."

    "kitapçık da yazıyor" demiş bozuk türkçesiyle bir de. kitapçıkta yazan şeyi kanuna mı dayandırmışlar yoksa kanun altı başka bir düzenleyici işleme mi? tamamen yönetmelikler ve genelgelerle kanuna aykırı idari işlemler yapılıyor. hukuk bilmeyen cahiller de "daha ne konuşuyorsun" gibi ayak takımı laflar ediyor.

    bir başkasının uğradığı haksızlığı ve kanunsuzluğu keyifle izleyecek kadar patolojik vaka olanları göstermiş olan kimliktir.

    ben türkiye'de avukatlık yapan bir türk olarak avukat kimliğimi gösterdiğimde yabancı memleketlerde bile diğer avukatların faydalandığı imkanlardan faydalanabiliyorum.

    son ek:

    uyaran bir meslektaşımın entry'sini buraya bırakıyorum;

    (bkz: #122714322)
  • eskiden bir anlamı olan kimlik.

    şimdi nerede zengin kızı kedicik varsa vakıf üniversitesinde hukuk okuyup avukat olduğu için (her şeyin sınavı var bunun sınavı yok) toplum nezdinde değersizleşmiştir.
  • noterde işlem yaparken, hatta tapu dairesinde gayrimenkulünüzü satarken dahi kullanabildiğiniz ve fakat saçma sapan bir yönetmelik gerekçe gösterilerek bankalarca kabul edilmeyen kimlik. resmi kimlik olması tbmm tarafından -nedense- uygun görülmüş, kanunda açık hüküm var, avukatlara kanunla tanınan bu hakkı kullanmak istediğimizde ise şımarık ve küstah oluyoruz.

    bu konuda danıştay'ın hukuki olmayan, gayet komik bir gerekçeyle verilmiş bir red kararı olduğundan, yönetmelik halen yürürlükte. ancak kural olarak yönetmelik kanuna aykırı olamaz, kanuna aykırı yönetmelik yürürlükteyse dahi, yargı mercilerince hukuka aykırı yönetmeliğe dayanılarak hüküm tesis edilemez. o yüzden yönetmeliğin yürürlükte olması, kanuna aykırı uygulama tesis edilebileceği şeklinde yorumlanmamalıdır.

    ptt'nin avukatlık kimliğini resmi kimlik olarak kabul etmemesi üzerine görülen bir davada mahkeme ptt aleyhine hükmetmiş. gerekçe yönetmeliğin üst norm olan kanuna aykırı olamayacağı olarak gösterilmiş.

    http://www.istanbulbarosu.org.tr/…ubcatid=1&id=5112
  • bu avukatlar çok komik.
    hakimin mazereti olur davaya gelmez, avukatlara denir ki siz mazeret sunun, hakimden ötürü o dava görülmemiş gibi olmasın. avukatlar da tıpış tıpış mazeretlerini sunarlar. çünkü hakime sikleri kalkmaz.

    ama sınav görevlisine siklerinin kalkacağını düşünerek sınava avukatlık kimliği ile gidip sınav süresince sınav kitapçığında yazanlarla sorumlu kişiye avukatlık kanunu bilmediği için cahil olmakça suçlarlar.

    madem avukatsın ve kanunlara bu kadar bağlısın, o kitapçığı değiştirtmen lazım, sınav görevlisini kitapçığa rağmen ikna etmeye çalışman saçmalıktan başka birşey değil. o kadar delikanlıysanız hakimlerin kendi mazeretleri için sizden mazeret isteme uygulamasını sonlandırın. yemiyor di mi? şu tip basit şovlarla reklamınızı yapmaya çalışıyorsunuz.

    mesela müvekkiliniz hapse düşse, onu çıkarmak için mahkeme kanalıyla değil de gardiyanları ikna ederek salınmasına mı uğraşıyorsunuz, gardiyanın karşısına dikilip müvekkilim masum, açın kapıları çıksın mı diyorsunuz? ösym senin kimliğini geçerli kimlikler arasında saymamışken, sınav görevlisini darlamak tam olarak böyle bir şey.
  • bir tane gerizekalı arkadaş, avukatlık kanunundaki hükmü bir yönetmeliğin ekarte edeceğini söylemiş. kendisine kemal gözler hocanın hukuka giriş kitabını tavsiye ediyorum. hiyerarşik düzeni öğrensin. senin yönetmelik dediğin şey kanunu ekarte etmez, önünde diz çöker tövbe ister.
  • bununla yurtdışına çıkmaya çalışan gördüm.

    o zaman havalimanında çalışırken kıbrıs uçuş check-in kontuarında görev yapıyordum. avukat geldi avukat kimliği ile check-in yapmak istedi. yurtdışı uçuşlarda pasaport gerekli. kıbrıs ve kimlik ile kabul eden ülkelerde de sadece resmi kimlik belgesi talep edilmektedir. ehliyet yada başka bir kimlik kabul edilmez.

    bunu izah etmeme rağmen bana bir dünya avukatlık kanunundan bahsediyor. yok online check-in yapsam senle muhattap olmama gerek kalmaz diyor. dedim tamam benim vaktimi de harcama online check-in yap sonra da pasaport polisinden geçebiliyorsan avukat kimliğinle geç. gitti pasaport polisiyle görüştü kabul olmadığını poliste kendisine izah etti yarım saat ona da konuştu ve gelip cüzdanında yer alan kimliğini çıkardı. hem kendi enerjisini hem bizim enerjimizi ve zamanımızı çaldı.

    şimdi bankacıyım yine benzer türevleri ile uğraşıyoruz. o avukatlık kanunundan bahsediyor biz de bankacılık kanunundan.

    edit: mesaj kutumu patlatan sayın avukatlar. bakın bana haber linki göndermeyin. siz hak hukuk bilen(!) insanlarsınız. tbb yada bddk ya ait bana madde gösterin. ben size bankacılık işlemlerinde sadece nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaportun gecerli olduğu maddeyi gösteririm.

    ayrıca bakın artık bankalar da hesap açmak için şubeye gitmeye gerek yok. nüfus cüzdanın da yer alan qr kod ile kimlik tespiti yapılabiliyor. sizin avukat kimliğiniz bu altyapıya sahip mi ? burada enerji harcayacağınıza çalışan insanları yoracağınıza barolarınız kabul ettirsin.
  • bankada işlem yapabilme yetisine sahipken ösym sınavlarında kullanılması mümkün olmayan kimliktir. şöyle ki;

    avukat kimliği bankada işlem yapılmasında herhangi bir yasal engel yoktur. bakın bu kişisel bir görüş değil, yasal bir düzenleme gereğidir. avukatın şov peşinde olup olmamasıyla ilgili değildir, yasa böyledir.

    bankada işlem yapılabilir mi tartışmasına neden olan yönetmelik normlar hiyerarşisi gereği kanuna aykırı olamayacağından değiştirildi. resmî gazete'deki kanıtı

    kimliğin benzer şekilde ösym sınavlarında kullanılması ise mümkün değildir. zira ösym kanunu madde 9/6'da “biyometrik doğrulamanın kullanılmadığı durumlarda; adayların ve sınav görevlilerinin sınav binalarına girişinde nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport haricinde ilgili kanunlarında resmi kimlik belgesi hükmünde olsa bile başka bir kimlik belgesi geçerli kabul edilmez.” denmektedir, avukatlık kanunu bunun yanında genel bir düzenleme olarak kalacağından bu hususta ösym kanunu uygulanır.

    edit:ösym giriş kısmı düzeltildi.
  • resmi kimlik kartı olmakla birlikte tc kimlik veya nüfus cüzdanı yerine geçmeyen meslek tanıtım kartı.
    erinmedim araştırdım ales sınavına girişte kabul edilen kimlikler:
    adayın, sınava girebilmesi için sınava giriş belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya t.c. kimlik kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanında bulundurması zorunludur.

    bunların dışında;
    sürücü belgesi,
    meslek kimlik kartları, öğrenci kimlik kartı vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli
    kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecektir.

    şurada yazanların ayırdına varamayan kişiler gelmiş burada ahkam kesiyor aldıkları meslek kimliğiyle.
    yav sizin kafa olmamış ki size o kimlikten 40 tane verseler neye yarar?
hesabın var mı? giriş yap