• (bkz: #8559155) avukat olacak gencin hayatını söndüren, bir yıl süren bir nevi askerlik. hakimlerle aynı okulu bitirmenize rağmen hiç bir zaman aynı seviyede görülemeyeceğinizi anlayacağınız yer. zira hakim stajerleri 1.200ytl maaş alırken size bi kuruş maaş reva görmemiştir yüce devletimiz.
  • açıktan maaş alınabilmesine karşın, tüm yeni mezunların girmek için can attığı plaza bürolarında (istanbul'da maslak, levent ve zincirlikuyu'da yoğunlaşırlar) aslında ingilizce çevirmen, diğer bürolarda ise icra takip memuru olarak görev yapılır. yetkin bir avukat olmak tamamen kişinin kendini geliştirme yeteneğiyle sınırlıdır.
  • avukat olma sevdasındaki kişilerin deyim yerindeyse eşek gibi çalış(tırıl)ıp, emeğinin karşılığını alamadığı, bir yıl sonunda ruhsatın alınması ile son bulacak süreç.
  • avustralya'da 5 sene.
  • uzun dönem askerlik gibi birşey. şafak 6 ay 10 gün!
  • şu an içerisinde bulunduğum süreçtir. yahu tamam bir şeyler öğrenmek iyi, güzel, hoş da ; bir b.k öğrenemiyorsan adliyeye haftada bir imza atmaya gidip mesleğe atılmadan önceki, en çok paraya ihtiyacın olduğu, okulun bittiği ailenin eline kaldığın bir dönemde 6 ay orada rezil edip 6 ay da amele gibi avukatların yanında çalışıp (el- ayak işi genellikle) zaman öldürmeye ne lüzum var arkadaş. mahkemeye gidiyorsun hakim gelme diyor, kaleme gidiyorsun kalem ne geldin diye bakıyor hiç gitmesen herkes memnun sanki ulan bende istemiyorum madem yapmayıverelim diyemiyorsun. daha askerlik var! ömrüm çürüdü lan okuyacam adam olacam diye. yapacaksanız gerçekten işe yarar denetimli, sınavlı, maaşlı adam gibi bir düzenlemeyle yol alında bize de götürüsü değil getirisi olsun. 2012 türkiye'sinde bomb.k bir hal almış düzenleme stajın kendisi. bu sene kurulltay adında adana'da bi toplantı oldu stajyerler teklif sundu ama ondan da bir şey çıkmaz arkadaş. yaş oldu 24, 1 sene staj 6 ay askerlik 26 olur o düz, eee okurken aldık kredi 8bin kusur faizi ile 12000 oducekmısız; barodan staj kredisi alıyoruz 6000 onu da ödücez 26 yaşında 18000 borçla sıfırdan bile başlayamamayı göze alan varsa, varsın okusun büyüsün staj yapsın avukat olsun! ben yaptım siz düşünün derim ! ( keşke erkek kuaförü olsaydım derim hep :)
  • sem derslerine ilişkin olarak:

    (bkz: #33662146)

    bonus: stajyer avukat olmak
  • avukatlıktan soğutmak için öngörülmüştür. adliyedeki ilk 6 ayda, ne dediğini duyamadığınız hakim sırf sizi görsün diye gitmek zorunda bırakılabilirsiniz, her gün imzaya çağıran tipleri de mevcuttur hatta. bir de aynı anda bir büro da falan çalışıyorsanız kolay gelsin.
    avukat yanında yapılması gereken ikinci altı aylık stajı büyük uluslararası ofislerde yaparsanız bilin ki siz tercümansınız. evet adliyeye çıkmayacaksınız, evet plazadan dışarı adım dahi atmayacaksınız hatta sadece danışmanlık yapacaksınız ama şöyle düşünün burada yaptığınız hiç bir şey size adam gibi bir şey öğretmeyecektir. sadece çeviri yapacak ve ingilizcenizi geliştirecek; bir de çeviriyi beğenmeyen tiplerden azar işiteceksiniz. bunun yanı sıra küçük önemsiz işleri öyle bir verecekler size ki çok önemli bir şey yapıyorum sanacaksınız. sabahlara kadar çalışacak bazen pazar gece yarılarında bile ofiste olacaksınız. yemek bile yiyemeyeceksiniz iş yetiştirmek için.
    sonra bir gün fark edeceksiniz ki siz hukuku unutmuşsunuz, zaten var olan bir kaç kalıbı kullanan bir insan haline dönmüşsünüz en temel bilgilerin hiç birini hatırlamıyor olacaksınız. bunu erken fark ederseniz kaçıp daha iyi bir şeyler öğrenebileceğiniz yere geçebilirsiniz ya da geç fark ederseniz o aman işiniz çok zor.
  • baro denen işlevsellikten uzak kurumun mezun olmuş avukatlara yaşattığı ızdırap. ilk 6 ay sadece mahkemelere gidiyorsunuz şöyle ki, 1 ay ağır ceza 1 ay asliye ceza, 1 ay iş mahkemesi vs vs gibi. ama bu ilk 6 ay boyunca siz mahkemenizin size cuma gel imza at işte dediği için bir avukatın yanında çalışıyorsunuz doğal olarak. fakat mükemmel zeki baro size yasak koyuyor asla para alamazsın ha, asla sigorta yaptıramazsın ha, asla avukatın veya bizzat kendi yazdığın dilekçeni veya davanı açamazsın diyor. yahu bu kadar saçma bu kadar gerçeklikten uzak bir sistem var mı?

    sen baro olarak stajyerlerin mahkemeye gitmediğini biliyorsun, ama kıytırık bir dava açmak için bile stajyerlere yasak koyuyorsun tespit edersem yakarım stajı diyorsun bunun ne mantığı var? stajyer gidip dava açsa sana ne zararı var canım kardeşim? yok efendim çok avukat varmış pasta küçülüyormuş bıdı bıdı tüm baro dersine giren avukatlar ötüp duruyor, ilk önce sen kendi baronun eğitimine önem ver düzgün işlet, sonra türk eğitim sistemine laf çakarsın.

    sonuç olarak avukatlık stajı hiç bir işlevselliği olmayan-olabilecekken yanlış uygulama sonucu olmayan- , okulunu bitirip mezun olan avukatların 1 sene ücretsiz çalışmasını öngören, sigorta yaptırmamanızı ve ilk 6 ayda hiç bir evrak işi dahi yapmamanızı öngören bir staj dönemidir.
  • (bkz: #52965280)
hesabın var mı? giriş yap