• fırtına vadisindeki üç laz köyünün yaylasıdır yöredeki diğer yaylalara göre yaylacılık kültürü yoğun bir şekilde devam etmektedir. ayder'den barhal'la yürüyerek gitmek için kırmızı gedik geçidine bu yayla üzerinden gidilir.
  • burnumda tüten ıssız ve doğa harikası yer.
    sis üstünüze yavaş yavaş gelir, bir kenara oturur ve o benzersiz anın tadını çıkartırsınız. orada olmak tarif edilemez bir duygu.

    http://i122.photobucket.com/…vkz/22_zps6eff9309.jpg
    http://i122.photobucket.com/…vkz/23_zps30dfa43a.jpg
    http://i122.photobucket.com/…vkz/23_zps30dfa43a.jpg
  • çok güzel, öyle böyle değil. daha da güzelleşemez dediğiniz her renk, her şey büyük göl'e ulaştığınızda gerçek olup, nefesinizi kesiyor. ayder'e dönüşmeden önce yine, yine gidilmeli.
  • huser'e giderken uğradığımız ama beni huser'den daha fazla etkileyen rize'nin en güzel yaylası. koskoca bir hiçliğin tepesinde bulunulan rakım nedeniyle etrafta tek bir ağacın bile yetişmediği kayalıkların arasında kalmış bir cennet. yaylaya vardığımda kendimi everest ana kamp yürüyüşünde uğranılan köylerden birinde gibi hissettim.
  • gitmek isteyenlere bilgi vermek istediğim yayla.

    pokut, gito ve huser yaylaları güzel yerler ancak artık ağır bir turizm etkisinin altında. avusor ise diğerlerine nazaran biraz daha sakin kalmış bir yer. biraz zirve yapmak isteyen dağcılar, biraz da trans-kaçkar yapan yürüyüşçülerin kullandığı bir yer.

    avusor'a gitmek için ayder'i geçtikten sonra sola ayrılan avusor-hüser yol ayrımından döneceksiniz. döndüğünüz yerden 11 km olsa da ilk 4 km'si yol gayet iyi. her türlü aracınızla bu arayı gidebilirsiniz. bu beton yolun bittiği yerde ise eski hüser yolu ayrımı var. 4x4 aracı olanlar bu yolu kullanabilirler. yeni hüser yaylasına giden yol ise 4 km yukarıda. zaten bu yol ayrımından da avusor'a 3 km kadar bir yol kalıyor. bu 7 km'lik yol hava güzelse altı yüksek araçlarla gidilebilir. hatta çok alçak olmadığı sürece normal araçlarla bile denenebilir. yağmurlu havada ise yine 4x4'ler için uygun olur sadece. ara ara çok çamur ve rampa yerler var. biz beton yolun bitimine kadar araçla gidip buradan yürüyüş yaptık avusor'a. 2 saat sürüyor kadar sürüyor yürümek ve çok yorucu değil. aracınız yoksa ve yürümek istemiyorsanız da ayder'den avusor'a sabahları kalkan bir minibüs olduğunu duydum. buna bakabilirsiniz.

    avusor'da neler yapabilirsiniz kısmına gelirsek. avusor'da konaklamanızı öneririm ve bunu kesinlikle simge pansiyon'da yapın. 10 odalı bir aile işletmesi. yemekleri de gayet başarılı ve fiyata dahil. yayladaki evlerin biraz uzağında olduğu için sessiz, sakin, hava açıksa gökyüzünü izleyebileceğiniz bir yer. kamp alanı da var. oradakiler daha çok bilgi verebilir ancak çevrede yürüyüş rotaları mevcut. 1,5 saate avusor gölüne çıkabilirsiniz. yine ne kadar sürdüğünü bilmiyorum ancak çevre yaylalara patika rotalar mevcut. kaçkar dağlarında yusufeli geçişleri için geçitlerin ve göllerin bulunduğu yerler 3-4 saat uzaklıkta. hüser yaylasına günübirlik bile yürüyebilirsiniz. 3 saate gidip, 3 saate dönebilecek kadar yakın. manzaraları söylemeye gerek yok. o bölgeyi seviyorsanız ve sakin bir yer arıyorsanız kesinlikle avusor tercihlerinizden biri olmalı.

    yayla ve otel hakkında detaylı bilgi isteyenler yeşillendirebilir.
  • bozulmamış doğasıyla tam bir yayla deneyimi yaşamak için gidilebilecek bir yer. yürüyüşle avusora çıkması çok zevkli çünkü bu şekilde daha aşağı kısımlardaki ağaç örtüsünün yaylaya doğru yükseldikçe değişip kendisini yavaş yavaş meraya, yayla çiçeklerine bırakışını izlemek mümkün. bu bölgede yürüyüş yapmak isteyenler için kate clowun kaçkarlarla ilgili kitabını çok öğretici buldum. bu kitabı avusordaki simge pansiyonda kaldığımız odada bulup incelemiştim, üzerinde çok uğraşılmış harika bir kaynak. ayrıca simge pansiyon da gördüğüm en güzel, o yayla şartlarında süper imkanlar sunan ve yine de çok uygun fiyatlı bir kalacak yerdi. avusora çıkmışken gece kalmak da gerek. özellikle yürüyüş için geliyorsanız gece bir yayla evinde kalıp, o doğal yiyeceklerle beslenip, yenilenip sabah yeni yürüyüşlere çıkmak tam bir yayla deneyimi yaşamak için şart.
  • burada yolun sonunda caminin yanında bir kafe var. burada sütlaç yeyin. yemişim hamsiköy sütlacını. şimdiye kadar yediğim en iyi sütlaçtı.

    yolu baya kötü, aracınızla çıkacaksanız 2 kere düşünün.
hesabın var mı? giriş yap