• umutsuzluk sırasında ciddi ciddi düşünülebilecek olay.

    iki ülkenin sağlık profilleri;

    http://www.worldlifeexpectancy.com/…ofile/australia
    http://www.worldlifeexpectancy.com/…-profile/turkey

    tabi türkiyenin bilgilerinin 'devlet eliyle' ölen o kadar insandan sonra güncellenmesi gerek.
  • permanent residence için değerlendirme kriterleri şöyle,

    geçerli bir mesleğiniz olmalı; meslek derken, yetkinliğe haiz olduğunuz bir meslek. mesela aşçı olmanız, hede hödö holding'de işletme mezunu beş yıllık operasyon uzmanı olmanızdan daha bir geçer bir meslek. başvuru sürecinde bu mesleği yapabildiğinizi, ilgili kuruluşlara kanıtlamanız gerekiyor.

    yaşınızın otuziki veya altında olması yani genç olmanız.

    ingilizce bilmeniz(ielts 7 ve üzeri)

    bilet, başvuru süreci ve uçak bileti ve oraya gittiğinizde iş ararken gerekli olacak olan bir kaç onbin dolarıda eklemek lazım.

    bu kriterlerin dışında bakılan bir husus yok, sağlıyorsanız, ömür boyu izninizi soru sormadan, mülakata almadan gönderiyorlar.

    başvurular bir skala üzerinden değerlendiriliyor, 60 ve üzeri mutlaka başvuru sürecine dahil ediliyor.

    skala için,
    http://www.bibber.com.au/…he_skillselect_system.htm
  • #42811312 numaralı entry'i giren sözlük üyesinin herhangi bir özellikli skill sahibi olmadığının anlaşılmasına meydan veren durum.

    zira avustralya , kanada ve amerika dünya üzerinde göçmen almak zorunda olan ülkelerdir. ha bu türkiyeden (yada her nerde iseniz) siz mi olursunuz bilinmez. çünkü

    -aranan bir meslek sahibi değil iseniz, ya da
    -özellikli bir sanatkar değil iseniz, (hepsi yine olmuyor
    -ingilizce seviyeniz yetersiz ise ,
    -tecrübesiz iseniz (evet yeni mezun mühendislerimiz genelde bu şarttan yakınıyorlar)
    -yaşınız 50den büyük ise ,

    kalıcı oturum almanız imkansıza yakın olan durumdur.
    lakin , toplam istenen puan 60tır ve sadece üniversiteden kısa süre önce mezun olmuş insanlara 30 yada 25 puanı vermektedir. (32den büyükseniz 25 puan)

    ingilizceniz ıeltsden 8 almaya yetiyorsa bir 20 puanda buradan kaptınız.
    lisans diplomanız da bir 15 puan alıyor zaten. (aranan mesleklerde iseniz)
    bir kaç yıl da tecrübeniz var ise geçtiniz 60'ı gitti.

    aslında o kadarda zor bir olay değilmiş değil mi ?

    yani adam diyor ki tam bir kalas isen gelme. yani ingilizcen, mesleğin yoksa. götünün kılları da pişmaniyeye dönmüş ise gelmen gerekmiyor. olduğun yerde kal.
  • öncelikle, artık immi.gov.au sitesi kalkmıştır ve konuyla alakalı tüm bilgiler "border.gov.au" bünyesinde toplanmıştır.

    opsiyonlara gelince;

    1.
    işinde gücünde, beyaz/mavi yakalı bir insansanız mesleğiniz sol listesinde yer alıyorsa

    (bkz: skillselect)

    yeterli ingilizceniz varsa ve yazılanlara harfiyen uyabilecekseniz kendiniz başvurabilirsiniz, veya danışmanlardan yardım alabilirsiniz, sizin adınıza işlemleri takip ederler.

    2.
    eğitimle gitmeyi planlıyorsanız ohal ilan edilmiş bir ülkede olduğunuzdan bu aralar zordur, imkansız değildir tabi. gitme sebebiniz ve okul/iş geçmişiniz didik didik aranıyor haberiniz olsun.

    eğitim için atlas eğitim danışmanlığı ile idp hizmet veriyor okuduğum kadarıyla.

    3.
    iki gruptan da değilseniz 70 tane vize opsiyonundan size uyan varsa o yoldan bir şekilde ilerleyebilirsiniz, ancak gayet maliyetli ve uzun süreçlilerdir;

    http://www.border.gov.au/trav/visa-1

    -----------------------------------------------

    hangisi olursa olsun en önemli koşul ingilizce. hemen bugün gidin ielts veya pte academic'e kaydolun çalışın ve 6 üstü skor almaya çalışın. sonra da okul/iş deneyimi denkliği almanız veya eğitim için başvuruyorsanız okuldan kabul almanız lazım.

    bugün karar verseniz (tüm belgelerle başvurduğunuzda) 3 ayla 1 sene arasında değişen işlem süreleri vardır vizelerin. maliyetlidir, 1. grup için 15/20 bin tl'ler cebinizden çıkar sadece 1 kişi için; eşiniz çocuğunuz varsa bu rakam artar. uçak biletleri, ilk üç ay yetecek kadar para, öngörülmeyen masraflar yok tabi içinde.

    ve tabii ki her göçmenlikte olduğu gibi unutmayınız;

    - dünya nüfusu artıyor, şansınız her gün daha azalıyor. evet abd/kanada/avustralya'nın her zaman göçmene ihtiyacı olacak ama aday sayısı da sürekli artıyor. ab vatandaşı işsizler de başvuruyor bu programlara.

    - ülkemiz ne yazık ki uluslararası alanda itibarını kaybediyor, üniversite sınavlarının şaibeli olması, okulların tek kanunla bir günde kapanması..vs. bunlar denklik almanızı zorlaştıracak şeyler. kimse haftaya avustralya hükümetinin "türkiye'deki okullardan mezun olanların denkliklerini askıya aldım" demeyeceğinin garantisini veremez. o zaman da gidemezsiniz zaten.

    - sağlık. suriyeli vatandaşlara kapılarımızı açtık ancak kontrolsüz dolaşımları türkiye'nin ulaştığı sağlık seviyesini de tehdit ediyor. bu gibi programlarla göçmen alan ülkeler sizi sağlık taramasından geçirir, ve suriye gibi ortadoğu ülkelerinde görülen hastalıklar göçmenlik başvurunuzun reddine sebep olabilir. diğer ülke vatandaşlarından daha sıkı taramalardan geçebilirsiniz ilerde hatta özel yaptırımlar dahi uygulanabilir çünkü halk sağlığını tehdit eden bazı hastalıklar konusunda hassaslar.

    - yaş. evet gençleşmiyoruz ve puan sistemli kanada/avustralya gibi ülkelerin göçmen programlarında 31 yaşından sonra puanlarınız 5'er 10'ar azalır. 25-31 arası en uygun zamanlardır. geç kalmayın. kaldıysanız da deneyim veya ingilizceden kapatıp kapatamadığınıza bakın farkı.

    - müslümanlık. ne alaka dediğinizi duyar gibiyim. şu an ülkenin en popüler konularından birisi bu. öyle kanada gibi sevgi kelebeği değiller açıkçası, götlerinde a.b.d. yok çünkü kendi başlarına bi adalar. ülkenin 49%'u müslümanların göçmenliğinini engellenmesini istiyor;

    http://www.smh.com.au/…on-poll-20160920-grkufa.html

    yanlış duymadınız evet. yakında kota bile uygulayabilirler ülkeden başvurulara. hatta daha sıkı sınır kontrolü isteyenler de var. trump sempatizanı da çok. haklılar mı haksızlar mı, size bırakıyorum. kendilerinin ingiliz göçmeni olması da dünyada yükselen muhafazakarlığı engellemeyecek, günümüz gerçekleri bunlar.

    ------------------------------------------------------------------------------------------

    özet geç bebişim diyenler için;

    kafanızda böyle bir plan varsa "amaan yedekte dursun" diyorsanız yarın çok geç olabilir. ciddiyseniz hemen adım atın, ama cidden hemen atın. bugün karar verseniz önümüzdeki yaz en erken işlemleriniz biter çünkü.
  • konu ile ilgili bilgi sahibi yazarlar beni de yeşillendirebilir mi?

    (bkz: türkiye'den siktir olup gitmek)
  • nitelikli gocmenlik icin uc asamali bir surec soz konusu.
    ozet gorsel - sekil 1-a

    surec ise kisaca soyle isler:

    1. nitelik degerlendirme
    1.1 oncelikle nitelikli meslekler listesi’nden eslesmenizi yapmaniz gerek.
    1.2 listede karsiligini buldugunuz mesleginiz icin, yine ayni satirda ilan edilmis meslek orgutu’nden nitelik degerlendirmenizi isteyeceksiniz. bu orgut / kurum, belirli kriterler dahilinde niteliklerinizi degerlendirmek icin sizden bazi belgeler (diploma, not dokumu, ielts sinav sonucu, ozel dil sinavi sonucu, mesleki oz-degerlendirme raporu, vb.) isteyecektir. degerlendirme sonunda avustralya gocmenlik birimleri icin mesleki olarak ne sifatla taninacaginiz (ornegin; tekniker, muhendis, vb.) ve buna karsilik kac puan (gocmenlik basvurusu icin) alabileceginiz bildirilir. degerlendirme raporu genellikle uc yil sureyle gecerlidir (uzerinde aksi bir bilgi yoksa).
    1.3 nitelik degerlendirme sureci mesleginize gore 250 ile 2,000 aud arasinda (gocmenlik danismani ile calisiyorsunuz daha fazla) tutacaktir. degerlendirme raporunu edinmeniz (meslek orgutu'ne dosyanizi yollamanizin ardindan) ortalama 3-6 ay arasi surebilir.

    2. niyet beyani
    2.1 nitelik degerlendirme raporu elinize ulastiginda, niyet beyani (eoi) hazirlamaniz gerekecek.
    2.2 niyet beyani’na kisisel bilgileriniz, yasiniz (gocmen adaylari 50 yas altinda olmalidir, 25-32 yas arasi iyi bir puan alirken, 45-49 yas arasi sifir puanla hesaba baslarlar), uyruk (turk vatandaslari icin islemler diger bazi ulkelere gore uzun surer), ogrenim nitelikleri (madde 1’deki listeye dahil mesleklerin, avustralya’da taninan ogrenim belgeleri yuksek puan alacaktir, ogrenim derecesi yukseldikce de puan artacaktir), is deneyimi, ingilizce seviyeniz, esinizin ogrenim nitelikleri ve benzeri ayrintilar girilir.
    2.3 niyet beyani’nda hedefiniz en az 60 puan toplamaktir. secilme sansinizi arttirmak ve sureyi azaltmak icin olabildigince fazla puan toplamaniz yararinizadir. puan hesaplari icin (guncel olmayabilir) suraya goz atabilirsiniz http://www.visabureau.com/…gration-points-test.aspx
    2.4 puanlarinizi toparlamak ve basvuruyu yoluna koymak icin iki seceneginiz var (insani, multeci vb. vizeler disinda):
    2.4-a- nitelikli bagimsiz vize (altsinif 189): bu vize size derhal kalici oturum saglar. avustralya’nin her yerinde onkosulsuz yasama ve calisma hakki tanir. puan sikintiniz yoksa mevcut sartlardaki en uygun gocmenlik yordami budur.
    2.4-b- nitelikli sponsorlu vize (altsinif 190): puan durumunuz sikintili ise, sansinizi arttirmak icin eyalet sponsorluklarina goz atabilirsiniz. bunun icin eyalet listelerini ayri ayri izlemeniz, sponsorluk verebilecek eyalete basvurmaniz gerekecek. eyalet sponsorlugu alabilirseniz (islemler ortalama 3-6 ay arasi surer), niyet beyani’niza ek puan gelecektir. bu beyan yoluyla kalici oturum alirsaniz, en az iki yilinizi sponsor eyaletinizde gecirmeniz gerekecek. (eyalet sponsorlugu isine girecekseniz, gecici vize altsinif 489 yoluyla da avustralya’ya gidebilir, sonraki surecte kalici oturum basvurunuzu yapabilirsiniz)
    2.5 yuksek puanli bir niyet beyani’ni doldurup yolladiktan sonra, ayda iki kez yapilan otomatik secimleri bekleyeceksiniz. nazari olarak, en yuksek puanli ve talep olan mesleklerdeki niyet beyani, sistemin algoritmasindan davetiye icin oncelik alacaktir.

    3. basvuru davetiyesi
    3.1 avustralya hukumeti’nden kalici oturum vize basvuru davetiyesi aldiktan sonra kutlamalari kisa kesip 60 gun icinde kalici oturum vize basvurunuzu tamamlamaniz gerekir.
    3.2 basvuru sonrasinda adli sicil kaydi (tum yasanan ulkelerden alinacak), saglik kontrolu (turkiye’de yalniz amerikan hastanesi’nde oluyor) gibi formaliteleri halledeceksiniz.
    3.3 ortalama 3-4 ay icinde avustralya hukumeti’nden vize onay mektubu alabilirsiniz.
    3.4 onay mektubu elinize ulastiktan sonra en gec mektupta sozu edilen tarihte avustralya’ya ayak basmaniz gerekir. hemen yerlesmeye hazir degilseniz girdi – cikti yapip, vizenizin gecerli oldugu bes yil icinde kalmak uzere gocunuzu erteleyebilirsiniz.
    3.5 eger ek ucret verip ozel olarak talep etmezseniz pasaportunuza vize basilmayacaktir. onay mektubunu yaninizda tasirsaniz avustralya’ya girisiniz icin yeterli olur.

    kaynak: http://www.visasandpermits.com/…led-visa-explained/ 'dan cevrilmistir.
  • son göçü kaçırdın kardeş hayırlısı olsun.(bkz: kavimler göçü)
  • oncelikle su iki habere bakin derim, yazacaklarim daha bi anlamli kacacaktir.

    ışid, türkiye'den avustralya'ya bomba parçası gönderdi

    avustralya sürekli oturum vizesi şartları değişiyor

    her ulke gibi arz/talep ve mevcut siyasi/ekonomik gelismelere bagli bir durumdur. ancak net bi sekilde soyleyebilirim ki en hizli degiseceklerden birisidir seneye. 2018'e kadar mevcut sistemle gelmezseniz bi daha vatandaslik icin her sene daha da uzayacak ve zorlasacak sistemler sebebiyle daha zorlasacak.

    su an oturma vizesi alip elinizi kolunuzu sallaya sallaya hayata baslayabilirken seneye kalici vize oncesi geciciye tabi olup bikac sene sonra kalici ondan da 4 sene sonra vatandas olma gibi sartlara tabi tutulabilirsiniz. ulkede daha uzun sure kalip daha cok harcama yapacaksiniz ve bu surede kanunsuz isler yaparsaniz direk sinir disi edileceksiniz.

    gelmeden once hesabinizi kitabinizi iyi yapmanizi tavsiye ederim zira dunyanin en pahali ulkelerinden birisi ve ekonomisi duraganlasti; yasam beklentisi cok arttigi icin 60 yasinda deneyimli adamlar da bolca is ariyor, 25 yasinda portekiz'den elini kolunu sallaya sallaya gelmis adam da.

    son olarak, avustralya basligina kendi 6 aylik deneyimimi yazdim; gelmeden once okumanizi tavsiye ederim..
    (bkz: avustralya/@hassan)
  • (bkz: jet lag)
hesabın var mı? giriş yap