şükela:  tümü | bugün
  • bildigim kadariyla en az on sene avusturya'da ya$ami$ olmayi gerektiren bir ba$vurusu var.
  • edinebilmek için 10 yıllık kesintisiz yasal ikametgah şartı olan hede.
  • edinilmesi için 10 sene şartı herkes için geçerli değildir. avusturya’da yüksek okul bitirmiş yahut avusturya vatandaşlığı bulunan biri ile evli bulunanlar için 6 sene kafiidir.
  • ya 10 sene kesintisiz avusturya'da yasayip en az b1 seviyesinde almanca ya da 6 sene yasayip b2 seviyesinde almanca ögrenen kisilerin alabilecegi vatandaslik.

    6 senelik olanini sanirim övp-spö koalisyonu 2013 yilinda getirdi. simdi ise hükümette övp-fpö (irkcilar) var ve 6 senelik olani kaldirmayi düsünüyorlar. düsünsenize afgan birisi gelip 6 sene kalip b2 seviyede almancayla vatandas oluyor.

    tabi ek kurallar da var.

    -kredi gecmisi isteniyor
    -adli sicil raporu isteniyor. (arkadasim var barda kavga ettigi icin suclu olan ve vatandasliga alinmayan)
    -evlilik belgesi istiyorlar (avusturyaliyla evliyseniz)

    daha bir sürü evrak, ivir zivir.

    sonra da vatandaslik testine sokuyorlar.

    edit: ögrenci vizesiyle yasanilan yillar da normal yillar gibi sayiliyor. yarim degil. kendimden biliyorum.