şükela:  tümü | bugün soru sor
  • bildigim kadariyla en az on sene avusturya'da ya$ami$ olmayi gerektiren bir ba$vurusu var.
  • edinebilmek için 10 yıllık kesintisiz yasal ikametgah şartı olan hede.
  • edinilmesi için 10 sene şartı herkes için geçerli değildir. avusturya’da yüksek okul bitirmiş yahut avusturya vatandaşlığı bulunan biri ile evli bulunanlar için 6 sene kafiidir.
  • http://www.staatsbuergerschaft.gv.at/…ndex.php?id=5 bütün bilgiler burda. avusturya sizi bekliyor...
  • ya 10 sene kesintisiz avusturya'da yasayip en az b1 seviyesinde almanca ya da 6 sene yasayip b2 seviyesinde almanca ögrenen kisilerin alabilecegi vatandaslik.

    6 senelik olanini sanirim övp-spö koalisyonu 2013 yilinda getirdi. simdi ise hükümette övp-fpö (irkcilar) var ve 6 senelik olani kaldirmayi düsünüyorlar. düsünsenize afgan birisi gelip 6 sene kalip b2 seviyede almancayla vatandas oluyor.

    tabi ek kurallar da var.

    -kredi gecmisi isteniyor
    -adli sicil raporu isteniyor. (arkadasim var barda kavga ettigi icin suclu olan ve vatandasliga alinmayan)
    -evlilik belgesi istiyorlar (avusturyaliyla evliyseniz)

    daha bir sürü evrak, ivir zivir.

    sonra da vatandaslik testine sokuyorlar.

    edit: ögrenci vizesiyle yasanilan yillar da normal yillar gibi sayiliyor. yarim degil. kendimden biliyorum.
  • aranan sartlardan bazilari:

    - 6 sene kesintisiz avusturya'da ikamet + b2 sertifika
    (ya da 10 sene + b1 sertifika)
    - masraflari düstükten sonra (kredi, kira vs.) 900 €'luk bir gelirin olmasi
    - son 6 senenin en az 3 yil calisilmis olmasi/sigorta ödenmis olmasi
    - sabika kaydi
    - genel kültür sinavi (100 üzerinden +60)
    vs.

    ve de bu islemlere baslayabilmeniz icin alabileceginiz en erken randevu 4 ay.
    belge tesliminde ise kontrollerin 6-12 ay sürecegini belirtiliyor.

    bizde olan icin (bkz: 10 milyon suriyeli de olsa alacağız)