• istanbul devlet tiyatrosu tarafından sahnelenmiş bir oyun
  • içindeki bilimum halay, horon, göbek havası anlarında yerimizde duramayıp dansettiğmiz dadından yinmez tiyatro oyunu.
  • haldun tanerin yazdığı iki perdeden oluşan bir oyundu, fakat ilk perdenin sonunda oyuncular "oyunumuz bitti" diyip selam verirlerdi, tam bu sırada seyircilerin arasına serpiştirilmiş olan bir kaç oyuncu "ne biçim şey bu canım aaa biz bu kadar kısa bir şey için mi geldik buraya?" benzeri tepkilerle ayaklanırlardı. oyunların bazılarında, bunun tiyatro metninde yer aldığını anlamayan bir iki lapin de söze karışırdı ki bu çoğunlukla daha da renklenmesini sağlardı oyunun. tepkiler karşısında oyuncular, izleyicilerden biraz zaman isteyip bütün karakterleri tersine çevirip ikinci perdeyi oynarlardı, oldukça keyifli* bir oyundu.
  • oyunlardaki güncel atıfları pek yerinde bulmasam da usturuplu bir şekilde uygulandığında çok güzel sonuç verme ihtimali kuvvetli bir oyundur. yıllar önce izlemiştik istanbul devlet tiyatrosu tarafından sahnelenişi ile.yabancı yazar türk yazar tartışmasında etnik kimlikten öte kaliteye önem verenlerden olarak; devlet tiyatrosu ille de yerli yapım diyorsa bu oyunu pekala sahneye koymalıdır diye düşünürüm. haldun taner ve oyuncular eminim yine şahane bir hale getireceklerdir bu oyunu ve yine birçokları iki kere izleyeceklerdir .
  • ilk kez 1977 yılında istanbul belediyesi şehir tiyatroları tarafından sahnelenmişti. haldun taner'in "ayışığında çalışkur" adlı öyküsünden yine kendi uyarlamasıdır. taksim sahnesi'nde 21 ekim 1997 tarihinde selçuk yöntem rejisiyle sahnelenen oyunun kadrosu şöyle:
    anlatıcı: ismail incekara
    recep: kubilay karslıoğlu
    zülfikar: zafer algöz
    saime: bilge şen çelik
    suzan: sevtap toktay
    cemil: kaya akarsu
    ömer: işdar gökseven
    özcan: ercüment serpil
    pop ismet: ismail hakkı sunat
    sevim: ece okay
    hicabi: özgür erkekli
    jale: oya inci
    hidayet: cengiz baykal
    dr. epkem: atilla şendil
    erol: taner birsel
    aygen: simay küçük
    müntekim: kürşat alnıaçık
    paşa: dündar müftüoğlu
    beyhan: aybanu dertsiz
    melahat: meral bilginer
    nuri: selçuk kıpçak

    afiş tasarımı: esen karol
  • yamulmuyorsam 2008 senesinde, başkent üniversitesi tiyatro topluluğu öğrencilerinin, ankara migros'taki sanatolia sahnesinde, adeta kusursuz oynadıkları, izledikten sonra, "keşke devlet tiyatrolarında da olsa da gitsek" diye düşündüğüm, etkileyici haldun taner oyunu.
  • 2008-2009 sezonundan beri kocaeli büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları tarafından da sahnelenmektedir
  • çok iyi oyundur. haldun taner in başyapıtlarındandır.
    yazıldığı tarihte de, bugün de oynandığında anlattığı dertlere yabancılık çekmez insan.
    bunu metnin başarılı olmasına da, ülkenin aynı sorunlar ile uğraşmaktan yorulmamasına da bağlayabiliriz seçim sizin.
  • 20 nisan çarşamba akşamı kadıköy haldun taner sahnesi'nde prömiyerini yapacak olan istanbul büyükşehir tiyatroları oyunu. yazar haldun taner olunca ilk gösterim başka bir yerde düşünülemezdi zaten.

    oyuncu kadrosunda arda aydın, şenay saçbüker, aziz sarvan gibi başarılı oyuncuların yanı sıra berrin koper, ceren hacımuratoğlu, ceysu aygen, derya çetinel, emrah can yaylı, emre narcı, ertan kılıç, esra ede, gökhan eğilmezbaş, gökhan mete, ibrahim can, ibrahim ulutaş, mehmet bulduk, nilay yazıcıoğlu, özgür dağ, samet hafızoğlu, savaş barutçu, şevket avşar, tuğçe açıkgöz, yonca inal yer alıyor.
  • ayışığında çalışkur'u okuduğumdan mıdır yoksa oyunun kendisinden midir bilinmez ibşt'deki temsilini beğenmediğim oyun. daha kapsamlı bir değerlendirme gelecek.
hesabın var mı? giriş yap