• - ayakkabı alırken iki tekini de denemeyi ihmal etmeyin.

    - tezgahtarlar müşterilerine genellikle sağ teki denetirler. eğer sol tek denetiyorlarsa o çiftin sağ tekinde bi ibnelik olduğundan emin olabilirsiniz. ısrarla diğer teki de isteyin.

    - derinin her yeri aynı dokuya sahip olmaz. bu yüzden ayakkabı alırken iki tekin aynalarındaki/yüzlerindeki dokunun birbirine uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

    - hayvan derisinde de insan derisinde olduğu gibi pürüzler, yaralar ve hatta ameliyat izleri olur. üretici, maliyeti düşürmek için bu bozuk kısımları ayakkabının ilk bakışta görünmeyen yerlerine gelecek şekilde kestirir. ayakkabının aynasında/yüzünde bi kusur yoksa yanlarını,* arkalarını* falan fazla incelemeyin.

    - bağcıklı ayakkabı alıyorsanız, bağcıkların takıldığı parçaların* altında kolaylıkla ilaç lekesi bulabilirsiniz. ilaç lekeleri aslında çok önemsizdir. parmakla ovalayarak bile çıkar ama bunları göstererek satıcıdan biraz indirim koparabilirsiniz.

    - ayakkabı deriden yapılır. converse gibi deriden mamul olmayan şeyleri* bedava dağıtsalar bile almayın.

    - eğer işkence altında converse alırsanız ya da "annen elimizde. converse almazsan yılık ağzını dürüveririrz!" gibi tehditler sonucu alıp giymek durumunda kalırsanız onlarla yağmurlu havalarda dışarı çıkmayın. converse yüzünden ıslak kaldırımda kayıp ayağını mazgala sıkıştırarak bileğini iki yerinden kıran arkadaşım var.

    - ayakkabının tabanı, derisi ile aynı öneme sahiptir. en kaliteli taban kauçuktan yapılır. ayakkabıyı şöyle yarım metrelik yükseklikten, tabanı üzerine düşecek şekilde sert zemine bırakırsanız tabanın kauçuktan olup olmadığıı anlayabilirsiniz. kauçuk taban zıplar. kauçuktan sonra termo, tpu, poliüretan, pvc...vb diye gider.

    - ayakkabı giyildikçe yıpranır ama ilk ölen kısım ayak tabanının altında boylu boyunca uzanan parça* olur. ayakkabı tamiri yapan yerlerde bu parçaları yenileri ile değiştirtip ayak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

    - ayakkabının emdiği ter üç günde anca kurur. ayakkabıları değiştire değiştire giymek hem ömürlerini uzatır, hem ayak sağlığına faydalıdır hem de çevrenizdekilerin burun direklerini korumak için elzemdir.

    - su geçirmeyen ayakkabı satıcıların abarttığı gibi matah bir şey değildir. su geçirmiyorsa hava da geçirmez. bu da ayak sağlığı için zararlıdır.

    - eğer ayakkabıyı aldıktan sonra topuğunuza vurduğunu fark ederseniz mostrasını kaldırıp, topuğunuzun bastığı kısma yaklaşık 3cm x 5cm ebatlarında katladığınız bir kağıt mendil yapıştırıp mostrayı üzerine serebilirsiniz. topuğu yükseltmek genellikle ayakkabının arkadan vurma sorununu çözer.
  • çakma ayakkabı giymek her zaman kötü bir fikir değildir. gidip 20tl'lik pazar malı giyin demiyorum ama orijinalinden iyi olan cover şarkılar nasıl yapılıyorsa orijinalinden iyi olan çakma ayakkabılar da öyle yapılıyor.

    adidas'ın çin'de, suni deriden üretilmiş orijinaline 150tl vermek; aynı modelin türkiye'de, gerçek deriden üretilmiş çakmasına 90tl vermekten daha akıllıca değildir.

    türkiye'de orijinal adidas üretilmiyor mu? kralı üretiliyor ama bizim ürettiğimiz adidas'ı bize satmıyorlar. çin'de yaptırdıklarını bize, bizde yaptırdıklarını avrupa'ya satıyorlar mesela. hepsi çakal amk.
  • vücudunuzda statik elektrik yüklenmesini önlemek için lastik, kauçuk, ahşap gibi yalıtkan tabanlı ayakkabılardan uzak durmaya çalışın. kösele gibi iletken tabanlı ayakkabılar kullanırsanız kendinizi bir nevi topraklamış olursunuz.

    edit: tabi kösele ayakkabılar küçük bir su birikintisinde bile ayağınızı kaydırır, bunu da bilin.*
  • isviçreli bilim adamları şöyle anlatmış;
    https://youtu.be/yqhln4rcoyo?t=17
  • internetten almayın. net
  • ıslak yerde kaymayacak ayakkabı arıyorum. nasıl anlaşılır, edilir bir bilen varsa yesillendirir misiniz?
  • nemli ortamda ısrarlı ve kuvvetli yürüyüş mecburen ayağa giyileni hem dışardan hem içerden ıslatır. bu yüzden her uzun kullanımdan sonra uzun kurutma dönemi gerekir. bu kurutma süresini kısaltmanın bir yöntemi yünlü taban, ve yünlü çorap ile nemi emdirip onları ayrıca kurutmaktır. yün yerine nemi çok emen başka malzemeler de kullanılır (samiler senjagress adındaki otu kurutup kullanırlarmış) bir başka yöntem içeri su geçirmeyen ama nemi dışarı atabilen teknik kumaştan (bkz gore-tex) astarlısını almaktır. içine basılan soğuk suyun tabandan yukarı çıkıp, deri ve dikişleri aşıp içeri girişi, ama astarı geçemeyişi ayakta ıslaklık olmayan bir soğukluk olarak hissedilir. bu teknik kumaş astarlar genellikle az zamanda işlevini yitirir. değiştirilmeleri gerekir. kurutma süresini bir başka kısaltma yöntemi de hareket eden sıcak havadır. bunu vantilatörlü özel odalar veya ayakkabılıkta özel aletlerle sağlayabilirsiniz.

    asker postalı bu gerçeği bilerek tasrarlanmıştır. dağcıların kullandıkları biraz daha yeni teknoloji kullanır, belki daha sık yenilenir. deri sıcak tutar, kuru tutar, dayanıklıdır. bağcıklar topuk teması sağlayarak inişlerde parmakları korur, ayak bileğinin yük taşırken kolay burkulmamasını sağlar. derinin ve bağcıkların esnekliği ayağın yürüyüş sırasında ihtiyacı olan hareketliliği garantiler. ama ıslanma durumunda kurutulmaları, temiz tutulmaları, derinin tabaklama kimyasallarının yeterli dağılımını ve deride esnekliğin devamını sağlamak için kuru iken yağlanmaları gerekir. ayrıca bkz. potin/@cobanyastigi

    daha normal amaçlı pabuçlar potin postal tasarımlarının yükseklikten ve başka avantaj veren ögelerinden vaz geçilerek yapılmış halidirler. amaca uygun farklılıklar gösterirler.
  • iki ayağın da ayakkabıya tam oturduğuna dikkat edin. bazı kalıplarda tam oturmayabiliyor. bir ihtimal de ayaklarınızdan biri diğerinden daha uzun olabilir ama siz çok sonra fark edebilirsiniz.
  • kisaca anlatayim ayakkabi kesinlikle ici ve dışı deri olacak. öyle yok dışı deri içi suni deri yok kurk adi aldinda polyester metaryaller olmayacak. deri nefes alir deri olmayan ayakkabi nefes alamadığı icin ayakta mantar koku yani hastalik yapar. deri senin terinle yumusar ve sekil alir sana rahatlik verir . tabanı kösele olacak. bak kardesim senin saçının dökülmesinden vucudindaki sıkıntılara kadar ayakkabının payı var. pilastik altlı ayakkabi senin yerle temasini kestiginden hareket etmekten ürettiğin elektirigini atamazsin . sende ki bu elektik birikmesi sende sitres sinir aşırı yorgunluk bezginlik yapar. bu durum da vucutta biriken sitres sende sac dökülmesinden tutta ic hastaliklara ve ruhsal bozukluğa dogru gider .bak sana gidebilir demedim gider diyorum. ayakkabı firmaları maliyeti kısmak için kösele ayakkabı üretimini kestiler . insanlara pilastik tabanlar çakiyorlar bu tabanlar sağlıklı degil almayin. kösele kat kat deriden yapilir deri gözeneklerin den nefes alir. kösele sayesinde senin yerle temasın olur . kösele senin yerle temasini kesmez elektirigi yere atar. bazıları diyecek ki kösele su ceker çeksin yenisini alirsin tamir ettirirsin sagliktan degerli degil para.
    giyim yada ayakkabi firmasi olsun hic biri sizin sağlığınızı düşünmez öyle bir misyonları yok. üretimleri cok sağlam olsun da istemezler . maaş bekleyen iscileri gitmeleri gereken pahali avrupa amerika tatilleri var. paraya boğaların gereken genc sevgilileri var . yani dostum onların misyonu daha az maliyetle daha cok para kazanmak.

    fabrikasyon ayakkabilar yerine özel yapımları tercih edin. bir ayakkabi en kötü 1000 1500 tl olmuş . sen bu fiyata git tabani deriyi kendin seçerek daha iyisini sağlıklısını el yapimi yapan bir esnefa yaptir. bu esnaflar tamiratinida yapiyorlar . benden bu kadar top sizde artik
hesabın var mı? giriş yap