• venedik film festivali, avrupa film ödülleri dahil olmak üzere birçok festivalden bol ödül alan fransız filmi. (bkz: un coeur en hiver)

    maxime, stephane’ın karşılıklı güven esasıyla birlikte yaşadığı, iş yaptığı, gerek mizaç gerek karakter açısından onun tam zıddı, güler yüzlü ve pek sosyal biri. camille, maxime'nin uğruna karısını terk ettiği ilham perisi, çekici ve yetenekli bir kemancı. ve yüreği ayazda kalan stephane. üçü arasında geçen klasik hikayelerden. film bir aşk hikayesinden çok bir adamın yaşadığı ruhsal boşlukları anlatıyor.

    insanı anlatan etkileyici diyaloglar ve metinler var. film, stephane üzerinden yürüyen, tepki ve hareketlerini hissizlik hatta sevgisizlik boyutunda ve anlaşılması güç şekilde aktarmaya çalışan mesajlarla dolu. nasıl yalnız kalmayı beceririz, tercih edilmiş bir yalnızlık dahi olsa nasıl giderek yalnızlığın kölesi oluruz, hayatı nasıl sevgisiz yaşar ve zaman geçtikçe aşık olmaktan nasıl korkarızı anlatıyor bize. ve alışkın olduğumuz bir hikaye: birisi size ilgi gösterir, sizi ve yaptığınız herşeyi önemser ve bunu size hissettirir. insan ilişkilerinde herşeyin kelimeye dökülmesine gerek olmaz. bazen sadece aklınızdan geçenleri auranızla hissettirirsiniz. ve karşıdakinin hisleri bu tarz mesaj alımına açıksa zihninizi okur; niyeti varsa, gönüllü olarak o mesajı alır, çift mavi tiki gösterir. ilgiyi fark ettiğinizde o da artık sizin ilgi alanınıza girmiştir. nihayet bu oyunu bozup hislerinizi kelimelere döktüğünüzde bom! büyü bozulur. itiraf eden tarafın artık sihri bozulmuştur. birden gözünüzden sis bulutları dağılır, netleşir konu. ancak daha farklı bir şeyler var bu filmde. stephan şöyle birkaç cümle kurar:

    - içimde canlılığını yitirmiş bir şey var. asla baş edemedim. çözmek için hep geciktim. sende başarısız oldum. maxsime'yi kaybettim. yıkıp harap olan benim. kendime söz geçiremiyorum.

    ah bazı yitirilen şeyler...

    (bkz: zuhal olcay)
    (bkz: yalnızlığım)
  • bu filmi seven bunu da sever:
    (bkz: tous les matins du monde)
    (bkz: dünyanın bütün sabahları)
hesabın var mı? giriş yap