• evet ne kadar inanmak istemesem de gerçekmiş.bayat pastalardan yapılıomuş ve bunu gizlemek için kakaoyu bol koyuyolarmış.yıkıldım bi daa yemem artık.
  • pek benzemese de aya benzemesinden ötüt bu adı aldığını düşündüğüm ,çayla birlikte birçok insanın sabah kahvaltısı açığını kapatmaya çalıştığı çörek
  • (bkz: croissant)
  • bayat pasta bi yana her turlu organik atigin kullanilabildigi corek. fasulyeyle yapildigini gormuslugum vardir ayrica okuldakinden cikan yesil ve kesinlikle tatli olmayan seylerin tursu oldugundan supheleniyorum. iste bu nedenle belli bir tarifi yoktur, gittigin yerin atiklarina gore kuruuzumlu, fistikli, cevizli, hicbisili, az ya da cok tatli aycoregi yenilebilir. ama ben onu yine de seviyorum o benim bi parcam.
  • çayla çok iyi giden, zaman zaman ay dede olarak adlandırılan bir aparatif.
  • (bkz: ay parcasi)
  • 4.5 su bardağı un, 3 tatlı kaşığı toz maya (yerine 1 paket kabartma tozu da kullanılabilir), 1 paket vanilya, 200 gr margarin, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1/2 su bardağı ılık süt, 2 yumurta, 1/2 çay kaşığı tuz. bu malzemeleri bir kaba koyarak yoğurduktan sonra 20 dakika kadar üstü örtülü bir şekilde dinlendirin. o sırada 1 su bardağı çekilmiş badem ya da fındık, 2.5 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı kakao, 1 su bardağı çekilmiş ceviz, 1,5 tatlı kaşığı tarçın ve 1 yumurta akını (sarısını üzerine sürmek için ayırın) iyice karıştırın. hamurlardan pinpon topu boyutunda koparıp merdane ile 12-15 cm lik daireler şeklinde açın. ortalarına hazırladığınız karışımdan koyup rulo yapın ve ay şekli verin. üzerlerine ayırdığınız yumurta akını sürün. fırını önceden 180 derecede ısıtın. üzerleri kızarana dek (yaklaşık 20~30 dakika) pişirin.
    dileyen 3 küçük elmayı rendeleyip diğer iç malzemesiyle karıştırdıktan sonra, bu karışımı 15 dakika kısık ateşte pişirip elmalı ay çöreği de yapabilir.
  • bunu yerken doyuranı ceker canım, doyuran yerken de bunu.
  • efendim rivayet odur ki, 1683'ün sıcak yaz günlerinde merzifonlu kara mustafa paşa kumandasındaki osmanlı ordusu viyana'yı kuşatmakla meşgul iken, bizim humbaracılar, direnişi içten kırmak amacıyla, yine maharetli ellerini kullanarak yüzlerce metre uzunluğunda tüneller açmaktaymışlar. su uyur düşman uyumaz. açılan bu uzun tünellere barut yüklü patlayıcıları yerleştirme esnasında humbaracıların çıkardıkları sesleri duyan bir avusturyali fırıncı ki bu amca bu girdide bahsolunan ayçöreğinin icazetnamesini daha sonra alan kişidir, durumu hemen inzibatlara haber eder, bir de bakarlar ki bizim humbaracılar, hemen oracıkta onları tepeleyiverirler. e tabii bizim kuşatma lahiyalarida suya düşer. işbu müzevir avusturyali firinci amcanin yaptığı çörek, "simgesel" önemi ve ihtişamı ile viyana'nın her kurtuluş gününde aynı özenle pişirileyazılmaktadır. konuyu bir yere bağlayacağımı düşününler var ise eğer, en zait hislerimi onlarla paylaşmak suretiyle, meydan sazımı elime alanda; işbu viyana dolaylarından ab komisyon başkanlarından bir tanesi, ayçöreğine atıfta bulunarak, türklerin ab'ye girmesi halinde, kurtuluş gününün bir anlamının olmayacağını belirtirken, aynı zaman aralağında bir avusturya gazetesinde çıkan "düşündürücü resim"de ise, türk bayrağındaki yıldız'ın ayı, ay çöreği şeklinde resmedilmiştir.
    (bkz: humbaracilar)
hesabın var mı? giriş yap