• sandino luminoso adıyla peru da, abimeal guzman liderliğinde kurulmuş maoist çizgisinde köylerde gerilla savaşını benimsemiş örgüt. guzman yakalanıp, tecrit edilmiştir.
  • aralik 1996 daki japon baskonsoloslugu baskini sendero luminasa degil tupac amaru orgutu tarafindan yapilmistir.
  • şimdi adını hatırlayamadığım bir gazetenin dış haberler servisi birebir çeviri yapmak suretiyle bu örgütün ismini "parlak yol" olarak yazmıştı. adamlar parlakın ne manaya geldiğini bilseler epey mesele çıkarılardı herhalde.
  • guzman, yanlis hatirlamiyorsam, bir winston paketi yuzunden yakalanmisti. (bkz: gazetelerin yalancisiyim)
  • (bkz: camino real)
  • adına gore bir karşılık bulunsa evet turkiyedeki surumu tikkodur.ama çıkış noktasına bakarsanız pkk ile aynı kapıya gelirsiniz.çünkü

    -etnik temelle yani perunun yerlisi diye kabul edilen 2.sınıf vatandaş olarak yaşıyan bir halkın kurtarıcısı olarak ortaya çıkarlar.
    -80 li yıllarda and daglarında ilk silahlı eylemlerini yaparlar.askeri birliklere karsı baslatılan savasta goz dagı vermek adına sayısız peru yerlisinide katlederler.
    -sol kimlik içinde bulunsalarda etnik kimlik kavramı uzerinden teror yaparlar.

    ayrıca 80-00 arası and dağlarında neler yaşandı ise 3 aşağı 5 yukarı dogu ve guney dogu anadolu içinde aynı şeyler yaşanmıştır diyebiliriz.insan hakları sucları,faili mechuller,kayıp listeleri,yok edilen koyler,terorist ilan edilen halklar,terore bedel ödemiş bir toplum ve tabiki bir diktator olarak alberto fujimori
  • peru halkının içinden doğmuş ancak çizgisi ve pratiği ile halkın savaşının gelişimine karşı bir konuma geldiği savlanacak bir örgüt. resmi adı, peru komünist partisi.

    sekter bir tutumu olduğu gibi, mrta'ya bizzat silahlı savaş açmışlığı bile bulunmaktadır.
  • rage against the machine'in bombtrack adlı şarkısının klibinde bahsedilen örgüt...
  • peru hükümeti'ne karşı yürüttükleri savaşı kaybettiklerini kabullenen maoist gerilla örgütü. yoldaş artemio mağlubiyetin inkar edilemeyeceğini belirtip, hükümete karşı artık savaşacak güçleri kalmadığını söylemiş. mahkumlara af tanınması halinde kalanların da silahlarını bırakacaklarını pazarlığa açık olduklarını da eklemiş.

    direk subcomandante marcos'un ""bir gerilla örgütünün savaşı kazanması çok zordur, kaybetmesi ise imkansızdır." sözünü aklıma getirdi. demek ki bi' yere kadarmış.
hesabın var mı? giriş yap