• diş hekimleri muhtemelen daha iyi açıklayacaktır, yanlışım varsa düzeltin lütfen.

    birincisi ayılar ve diğer vahşi hayvanlar insanlar kadar çok şeker yemek yemiyor, ayrıca bizim gibi pişmiş yiyecek de tüketmiyor.

    ikincisi, insanlardan farklı olarak daha sert besinleri, kökleri ve lifli besinleri de yedikleri için dişleri ve dişetleri doğal olarak fırçalanmış oluyor.

    üçüncüsü, yedikleri besinleri daha kolay parçalayabilmeleri için ağız içi ve tükürük asidite seviyeleri insanlardan daha yüksek, bu da çürümeye neden olan bakterileri daha kolay öldürüyor.

    dördüncüsü, vahşi yaşama uyum sonucu, diş mineleri daha kalın.

    beşincisi, çoğu vahşi hayvanın yaşam süresi insanlardan daha kısa, istisnalar olsa da genelde çürümeye fırsat bulamadan ölüyorlar, bazıları da hayatları boyunca yeni diş üretiyor (köpekbalığı gibi).

    altıncısı, evet hayvanlarda da çürük oluşabiliyor, özellikle ev yaşamına adapte olan kedi ve özellikle köpeklerde, sebebi de onların da bizim gibi işlenmiş ve şekeri yüksek gıdalar tüketmesi. ama vahşi yaşamdaki hayvanlarda yukarıdaki sebeplerden ötürü çürük daha az oluyor, bir de ayılar devamlı bal yemiyor, sebze kökleri, meyvalar, çiğ et de besinleri arasında.

    son olarak, aslında tüm hayvanlar bir şekilde şeker yiyor, şeker yemeseler hücreleri enerji üretemez ama bunu başka kaynaklardan sağlayabiliyorlar. ayıların bu kadar şeker sevme sebebi de büyük ihtimalle evrimsel süreçte geliştirdikleri bir alışkanlık. insanda şeker-çikolata yediğimizde hissettiğimiz mutluluğun sebebi dopamin salgılanması. zaten tüm bağımlılıkların temelinde dopamin salgılanmasının tetiklenmesi var. sigaradan esrara, eroinden kokaine, şekerden çikolataya hepsi dopamin salınımını tetiklediği ve sonucunda kendimizi mutlu hissettiğimiz için bağımlıyız. teknoloji, iş, seks bağımlılıkları da benzer mekanizmalar.

    sonuçta muhtemelen ayı bir bal bağımlısı. onu yemek için de koşturuyor. ama düşünüldüğü kadar çok da yemiyor.
  • yılanlar da avlarını bütün bütün yutuyorlar niye gastrit olmuyorlar kadar enteresan bir soru.
  • ayılar gibi bazı hayvanların salyasının ph değeri, diş çürüğüne sebep olan bakterilerin yaşayabilmesi için gereken değerlerin üzerinde olduğu için, dişleri çürümez.
  • hayvanların dişlerinin çürümediğini zanneden bir cahilin kafasına takılan soru.
  • hayvan tükürüğünün antiseptik özelliklerinden kaynaklanan durum.

    kedilerin her sabah kendini yalaması, köpeklerin yaralanan sahiplerini yalamak istemesi bu nedenledir.

    insan ve diğer primatların tükürüğünde ise antiseptik bir madde yoktur.
  • balın hakikisi diş çürütmez. kaynak kıçım.
  • doğal hayat ve canlı yaşamıyla ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli şey:

    "bugünkü canlılar neden böyle sorusunun tek cevabı evrimdir."

    başlıktaki sorunun cevabı da evrimdir. ayıların dişleri çürür, fakat ortalama ayı ömrü dişleri çürüyüp dökülecek kadar çok değildir. ayrıca geçmişte çürüyecek kadar çok bal yeniliyorsa da, bugünkü ayılar, geçmişte düşleri çürüyecek kadar çok bal yemesine rağmen dişleri güçlü kalan ayıların çocuklarıdır. zira dişleri erken çürüyen ayılar ölmüş ve nesillerini devam ettirememişlerdir...

    ilginç bir ekleme daha yapayım. bugün varsanız, yaşıyorsanız, bunun sebeplerinde birisi; kusabiliyor oluşunuzdur mesela. zira geçmişte atalarınız bilmediği pek çok yiyecek içerisinden zehirli olanları da yemiş ama kusup bu zehri atabilenler hayatta kalmış kusamayanlar ise ölmüş ve nesillerini devam ettirememişlerdir.

    insanın henüz bedensel olarak olgunlaşmadan doğması da mesela evrimin sonucudur. zira olgunlaşacak kadar büyük beyne sahip olabilmesi için bebeğin bedensel oalrak büyük olması ve doğum süresinin daha uzun olmasını gerektirir, ama bu kritik süreyi geçince doğum yapan anneler doğumda ölmüşlerdir (doğum kanalı, bel kanalı vs) ve nesillerini aktaramamıştır. oysa erken doğum yapan anneler, çocukları prematüre olmasına rağmen yaşamışlar ve bugünkü annelerimiz olmuşlardır. doğadaki her canlı doğduktan hemen sonra yürüyeblir, insan hariç. aslında bugün tüm doğan insanlar evrimsel bakımdan prematuredir.

    gene en başa dönelim: canlılar neden böyle sorusunun yegane cevabı evrimdir. çünkü "peki neden öyle değil" olanların örnekleri hayatta kalamamış ve bugüne gelememiştir.
  • ortalama 20-25 yıl yaşıyorlar. vahşi hayatta bilinen en yaşlısı 37 yıl yaşamış. dişleri çürümeden kendileri çürüdüğünden olabilir. bir de muhtemelen hergün bal/glikozlu besin tüketmiyorlardır. aşağıda da benim ingilizce bildiğime dair link var isteyen baksın.
    https://en.wikipedia.org/wiki/brown_bear
  • balı arısı ile birlikte yediklerinden dolayı.

    siz de arıyla birlikte yeseniz, sizin de ölene kadar dişiniz çürümez. zaten muhtemelen arılarla birlikte yedikten kısa süre sonra öleceksiniz çünkü...
hesabın var mı? giriş yap