• bir şeyi benzerlerinden ayıran ve çoğu zaman o özellikle anılmasını sağlayan kavramlar bütünü. mesela elementler arasında metallerin elektrik ve ısı iletkenliği ayırt edici özellikken metaller arasında da altın'ın en iyi iletken olması ayırt edici özelliğidir. örnekler çoğaltılabilir. (ingilizcesi de defining attribute)
  • bir eşyayı/nesneyi/fikri her neyse işte benzerlerinden ayıran, ona digerlerinden farklı bir kimlik veren, görür görmez tanınmaya imkan veren nitelik. belirtmeye gerek bile yok, ecnebicedeki karakteristik kelimesi de aynı semantik yerde durur. misal, başlıktan yazarı tahmin etmek. yazar ilgilendiği konular, tarzı itibariyle kendini o kadar belli eder ve digerlerinden farklı bir yerde durur ki "aaa (şaşırma ünlemi ve kendi bilgeligini takdir etme işlevine sahip bu a'lar) bu şu yazarın başlıgıdır kesin" denilir. ayırt edici özellik sahibi olmak bir kişi açısından çok önemlidir. onu bilinir kılar. onun özgünlügünün temel nedenidir çünkü o nitelik/özellik.
  • en kanlı örneği için (bkz: şibbolet)
  • ideolojik yurtseverlik tekelinde olduğu gibi, hikaye (mit) ve kişilik tekeli yoktur. sana yapılanı sen yaparsın, senin yaptığın sana yapılır. bu tekelsizlik aynı zamanda kişilik ağırlığından kurtarıcıdır. an'ı ve yarayı nasıl taşıdığın yani sıranı nasıl savdığın ayırt edici özellik olur.
hesabın var mı? giriş yap