• saadettin teksoy’un çok eski bir programında cevap bulmuştur.

    teksoy, ormanlarla kaplı dağlarda yaşayan bir adamla röportaj yaparken sorar : -ayı ile karşılaşırsan ne yaparsın?

    cevap : -ana avrat küfür ederim.

    teksoy tekrar sorar : - neden?

    cevap bombadır : -çünkü ayı, “bu benden daha ayıymış” der ve kaçar.

    :)
  • hemen kaçmaya başla , ayı peşinde gelirse, koşarken gömleğini çıkar ve gömleği ayıya doğru at,koşmaya devam et.
    ayı gömleği koklamak için duracaktır.
    bu bilgi teorik bir bilgidir.
    tecrübe ettiğimde izlenimlerimi sizinle paylaşıcam.
  • !! bir takım önlemler var ama unutmayın ayıların ne yapacağı bazı durumlarda neye nasıl tepki vereceği belli olmaz.karşınızdaki çok meraklı ürkek bir ayı olabileceği gibi kış uykusundan uyanmış aç ayı da olabilir. !!

    öncelikle sakinleşin. biliyorum çok zor ama işin en önemli kısmı burası. dağınık bir grup halindeydeniz bir araya gelin.eğer tek başınıza karşılaşma olduysa ani hareketler yapmadan yavaş yavaş aksi istikamete gidin ayının yolundan çekilin. koşmayın ayılar bir at kadar hızlı olabilir. ayı açsa veya yanında yavrusu varsa veyahut çiftleşme döneminde ise agresif hareketler sergileyebilir.dişlerini göstermesi kulaklarını geri yatırması bağırması hafif çember çizerek size yaklaşması halinde ölümcül bir saldırıya maruz kalma ihtimaliniz fazla. burda yapmanız gereken kendinizi ondan büyük göstermek ve korkutmaya çalışmak. ellerinizi açıp parmaklarınızın üzerinde kalkıp bağırabilirsiniz. montunuz veya üzerinizdeki bir giysiyi kendi vucudunuzun bir eklentisi olarak göstermeye çalışın. eğer ki saldırı başladıysa yanınızda çanta vb. eşyaları başka bir yöne atarak ayının dikkatini o objeye çekebilirsiniz. bu da işe yaramadıysa ayı size saldırdıysa gözlerine ve gözlerinin üst kısımına keskin ve sert bir cisimle -bıçak sivri taş - güçlü darbeler indirin.

    karşılaşmaları önlemek için patikalarda ve su kenarında kamp yapmayın.ayılarda insanlar gibi su içerler ve patikaları kullanırlar. ormanda yürürken ses çıkarın. onlara ormanda başkalarının da olduğunu hissettirin.çekingen olan ayılar bu sayede sizden çoğu zaman uzaklaşırlar .kamp alanlarında yağlı yemekler yapmayın. yemeklerinizi ağaçlara asmayın. ortada bırakmayın unutmayın. çöplerinizi kamp alanında bırakmayın aç misafiriniz yemek kokusunu çok uzaktan alır. yavru ayı gördüğünüz zaman hemen uzaklaşın dişi ayılar yavrularını korurlarken çok saldırgan olurlar.

    !! en önemlisi bunların hiçbiri işe yaramayabilir ayıların ne yapacakları nasıl tepki verecekleri önceden kestirilemez. ayı popülasyonunun fazla olduğu yerlerde dolaşmamanız kamp yapmamanız tavsiye edilir.!!
  • ayı denen hayvan karadelik gibi birşey. her gün hakkında yeni birşeyler öğreniyorum ve hiç şaşırmıyorum. okuyorsa haberi olsun kendisini çok seviyorum. benim için maximum manasına da gelir. mesela bir kadına "ayı gibi güzelsin" dediğimde hakaret etmiyorum onu çok beğeniyorumdur.

    uludağ'da kamptayım bazı saçma yönlendirmeler sonucunda zirve altındaki göllere saat 16 da varmam gerekirken gece 22:00'da gidebildim. kilimli göl kenarında sakarya dağcılık federasyonundan bir abi ile tanıştım. kendisinin anlatmasına göre ayıdan kaçmak mümkün değil. ağaca tırmansan senden daha iyi tırmanır, göle atlasan senden daha iyi yüzer, koşsan senden daha hızlı koşarmış. tek korunma yolu ses çıkarmak, tek başına olsan dahi yüksek sesle konuşmakmış. kendi doğasından farklı bir ses duyduğu için korkarmış ayı. bir de bayır aşağı koşarsan biraz avantajın olurmuş ön ayakları kısa olduğu için biraz yavaşmış bu konuda ama ben denemem şahsen bende bayır aşağı pek iyi değilim.

    ayrıca ayıların kadınlar gibi agresif dönemleri varmış. mesela kış boyunca ortalıkta olmadığından, bahar aylarında yeni uyanmış, aç, sinirli ve makyajsız olduğu için çok gergin olup seni av olarak görebilir. bir de annelik içgüdüsü varken tehlikelidir. yavrusu ile gezerken denk gelirsen ve seni yavrusuna tehdit olarak görürse bir sonraki gün ikindi namazına yetiştirirlerse seni şanslısın demektir.

    senelerdir uludağ'da kamp yaparım henüz ayıya denk gelmedim. hatta bir kamp dönüşünde soğukpınar köyünde çay içerken kahveci "ayıya denk geldiniz mi?" diye sormuştu. meğer o mevsimde ketenlik yaylasına kimse silahsız çıkmazmış. ulan ben sizden ekmek aldım, ekmeğinizi yedim bu maneviyat hatırına giderken desenize, uyarsanıza diye söylenmiştim kahve ortasında. köylülere bak ana haberlerde çıkmak için beni yem diye salmışlar. domuzla, tilkiyle falan denk geldim aç hayvanlar yemek kokusuna gelir zaten bunu biliyorum. kendimi nasıl savunacağımı da biliyorum fakat ayılar açlıktan çadırlara gelecek hale gelirse ne yapacağımı bilmiyorum. bursanın meşhur su firmaları(erikli) uludağda dereleri kuruttuğu için ayıların kendi alanlarında balık yeme durumları kalmadı. ara sıra haberlerde çıkıyor çöp konteynerı kurcalayan ayılar. bu hayvan biraz daha cesaret alıp çadırlara da dalacak günün birinde. işte o çadırda muhtemelen ben olacağım sonra gübre olacağım sonra toprak, oradan bir çiçeğin özüne yürüyeceğim...

    bakın aslan için ormanın kralı derler ama aslan ayının olmadığı coğrafyada kraldır.
  • sizi yakalamayı kafaya takarsa kaçma ihtimaliniz neredeyse sıfır. görünüşüne oranla çok hızlı bir hayvan. yakınsa ani hareketten kaçınmalı ve göz teması kesinlikle kurulmamalıdır. görüş mesafeleri de çok uzun değil, uzaktaysa usul usul terse yürünmelidir. illa kaçacaksanız, belirtildiği gibi, kıyafet atmak zaman kazandırabilir fena fikir değilmiş, onun dışında yatıp beklemek (ölü taklidi) dışında seçenek yok.

    not: kamptaysanız nereye sıçtığınıza dikkat edin. ayının egemenliğinde olan alana sıçarsanız, gelip o boku yedirir.
  • çok imkansız bir olay değil, özellikle, ormanlık arazilerin içerisinde bulunan köylerde epey mümkün.

    anneannem anlatır, eskiden bunların dağ köyünde, çok canavar oluyormuş. canavar dediği de ayı, kurt gibi hayvanlar. inekleri yiyorlarmış bazen. tabi köyde de bir kaç inek kayıp. bunlar akbabayı görünce, koşturup gidiyorlarmış leşin yanına. (ayıyı, kurdu görmeyeceklerinden nasıl eminlerse... ) kriminal inceleme yapıp kimin ineğinin öldüğüne karar veriyorlarmış.

    tabi diyor, artık bizim köyde ayıyla karşılaşman imkansız, hepsini çoktan vurdular. insanoğlu işte. göç bir dağa ve oradaki bütün ayı, kurt, kartal, şahin vs. nüfusunu kurut. bence biz ayıya, insanlardan nasıl kurtulması gerektiği konusunda öğüt verelim.
  • eğer geçiş yolundaysan tehditkar herhangi bir hareket yapma( yüksek ses, ani hareket , kaçmak gibi)
    eğer geçiş yolundaysan ve besleniyor veya yavrusuyla geçiyorsa yokuş aşağı olacak şekilde yavaş yavaş uzaklaş 10-15 saniyeden fazla süre sana yöneldiyse koşmaya başla ama yokuş aşağı koş bir süre sonra bırakır.
    ayılar seni besin olarak görmez o yüzden tehditkar gelmezsen senle uğraşmazlar.

    edit:geçiş yolunda değilseniz çok zor denk gelirsiniz ve büyük ihtimal dar bir alan olduğu için kaçmaya fırsatınız olmaz.ayılar insanlar gibi sosyal canlılardır hergün aynı yoldan markete gidip gelirler çeşmeden su filan doldururlar.
  • memleketinde, büyüdüğü topraklarda -zamanında- çok ciddi bir ayı popülasyonu olan şahsımın bu konuda bir iki bilgisi var. yılların avcısı olan insanların, yaşlıların ve köylülerin anılarının ve kendi araştırmalarımın sonucunu buraya yazarak bu "sorunsalı" çözmeyi kendime vazife biliyorum.

    *ormanlık alanda yürüyorsunuz ve birden ileride ayı gördünüz;

    tek yol

    *eğer silahınız varsa (minigun olmadığını kabul ediyorum);

    silahı bırakın (yük olmasın), çünkü ayıya bir şey yapamazsınız ve tek çıkar yolunuz

    *ayı her zaman saldıracak diye bir şey yok. saldırmak konusunda çekingen davranmazlar evet ama yine de bu hayvanlar bizler gibi zevk için saldırmazlar, öldürmezler. bulaşmaya genelde isteksizlerdir ama istisnalar vardır. ama sizin hızlıca ve ses yapmadan oradan kaçmanız farz; ne yapacağı belli olmaz.

    *oldu diyelim ve yetişkin bir ayı değil, yavru bir ayı gördünüz;

    :( :( :(

    işin şakası yok yani arkadaşlar. ayılar yavrusu varsa veya açsa ya da çifleşme dönemindeyse saldırmaya çok yatkın olur. çok iyi yüzücü, tırmanıcı ve koşucu olabilen ayılar her yıl binlerce insanı öldürmekte. çok profesyonel geçinen avcılar bana ayının sadece boynunun sol alt çaprazından (orada yağ kütlesi nispeten zayıf olduğu için), dört ayağının üstündeyken vurulduğu taktirde (etkili, yüksek kalibreli bir tüfekle) ancak öldürülebileceğini söylediler. anatomi bilen arkadaşlar bahsi geçen yere giren bir merminin kalbe gideceğini anlamışlardır. ki yüzlerce kiloluk bir ayı size koşarken sakin kalıp, o kadar iyi nişan alabiliyorsanız bordo bereli olun...

    sosyal mesaj: hayvanların yaşam alanı kalmadı desek yalan olmaz. orman yangınları, kesilen ağaçlar, piknik alanı yapılan doğal ortamlar derken bu hayvanların hem avları azalıyor, hem yaşam alanları kısıtlanıyor. zaten bir kaç on yıl içinde ayı kalmayacak topraklarımızda. memleketimin ormanlarında sürüler halinde gezen geyikler ve kurtlar artık sadece bir efsane... ayıların sayısı azaldı ve belki tükenme noktasında. tilkiler tavuk çalabildikleri kadar yaşıyorlar, domuzlar artık sayıca çok az, tavşan zaten kalmadı... kekliklerin çoğu avlandı... başka türle yaşam alanı kesiştiği taktirde ne yapılmalı sorunsalını galiba onların düşünmesi daha mantıklı.

    yazıktır!
  • başlığı görünce fb'nin sevimli kalecisiyle ilgili bi durum sandım :))
  • yanınızda yağ bulunsun. her tarafınıza sürün. böylelikle ayı sizi kavramak istese de kavrayamayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap