• yüzüklerin efendisi'nin türkçe çevirisinin ilk cildinde rivendell için bu kelime kullanılmıştır.sonra neden bilmem ikinci ve üçüncü ciltlerde yarmavadi kelimesi tercih edilmiştir.
  • metis'in 6 45 ten* daha başarılı olan rivendell çevirisi
  • (bkz: yeşil vadi)
  • memeli hayvanların kalçalarının arasında kalan bölge.
  • filmde kitap tasvirinin en güzel ifade edildiğini düşündüğüm mekânlardandır, elrond' un diyarı.
  • ayrıkvadi, elrond'un hükümdarlığında varlık gösteren ve üçüncü çağ'da orta dünya elflerinin hüküm sürdüğü sayılı bölgelerden biriydi. pek çok tarihi bilginin ve ırksal bilgilerin bulunduğu ayrıkvadi, barışın ve güzelliğin had safhada olduğu bir bölgeydi.
    tolkien'in eserlerinin orijinal dili ingilizce'de ayrıkvadi, rivendell olarak geçmektedir. rivendell, arkaik ingilizce'de "derince oyulmuş vadi" anlamına gelmektedir. orta dünya efsanelerinde bu mekan için elrond'un evi, imladris, ilk sıcak yuva, kamingul, son sıcak yuva olarak da bahsedilir.

    vadi, ikinci çağ 1697'de keşfedildi. elf beyi elrond tarafından bulundu. bilinen orta dünya tarihi sürecinde dördüncü çağ'ın ilk yüzyıllarına kadar varlığını korudu. eriador'un doğusunda kuzey-güney doğrultusunda uzanan dumanlı dağlar'ın kuzeyinde, dağların batı yakasında saklı bir vadi.

    ikinci çağ
    1697'de ayrıkvadi, elrond tarafından bulundu. 1699'da sauron'un güçleri ayrıkvadi'yi kuşattı fakat ele geçiremedi. 3430'da isildur'un en küçük oğlu valandil ayrıkvadi'de dünyaya geldi. 3431'de son ittifak orduları mordor'a yürüyüş öncesinde ayrıkvadi'de bir araya geldi.

    üçüncü çağ
    isildur'un silahtarı ohtar, narsil'in kırık parçalarını ayrıkvadi'de bulunan isildur oğlu valandil'e teslim etti. 1409'da lothlórienli elfler, angmarcadı kral'a karşı verilecek savaş için dumanlı dağlar'ı geçerek elrond'un kuvvetleriyle birleşti. 1975'de glorfindel'in komutasındaki ayrıkvadili elfler fornost savaşı'nda angmarcadı kral'ı yenilgiye uğrattı. 2851'de ak divan ayrıkvadi'de toplandı. gandalf, sauron'un dol guldur'da bulunduğunu ve yakında saldırı yapabilecek gücü toplayacağını divan'a beyan etti fakat saruman bunları yalanladı. 2933'de aragorn ayrıkvadi'ye getirildi ve çocukluğunu burada geçirdi. 2941'de gandalf; thorin meşekalkan, bilbo baggins ve beraberlerindeki cüce topluluğunu ayrıkvadi'ye getirdi. 3002'de bilbo ayrıkvadi'ye yerleşti. 20 ekim 3018'de frodo yüzüktayfları tarafından takip edilerek ayrıkvadi'ye ulaştı. 25 ekim 3018'de elrond'un divanı yüzüğün geleceğini belirlemek üzere toplandı. 25 aralık 3018'de yüzük kardeşliği ayrıkvadi'den ayrıldı. 3021'de elrond ayrıkvadi'den ayrıldı ve ölümsüz topraklar'a yelken açtı.

    dördüncü çağ
    celeborn, elladan ve elrohir'in de yaşadığı ayrıkvadi'ye gelerek buraya yerleşti ve orta dünya'dan ayrılmadan önce burada bir süre kaldı.

    kaynak
  • --- spoiler ---

    ayrı düşmüş elf elinde yıllar ki çarpar sine vefalı cüce geldi yine selam cücenin bayrağına
    --- spoiler ---
  • güzel yer isimlerinden bir tanesidir. yüzüklerin efendisi serisinde elrond'un şelaleler, yeşillikler arasındaki mekanıdır.
  • 1697'de ayrıkvadi elrond tarafından bulundu. 1699'da sauron'un güçleri ayrıkvadi'yi kuşattı fakat ele geçiremedi. 3430'da ısildur'un en küçük oğlu valandil ayrıkvadi'de dünyaya geldi. 3431'de son ittifak orduları mordor'a yürüyüş öncesinde ayrıkvadi'de bir araya geldi.

    ısildur'un silahtarı ohtar narsil'in kırık parçalarını ayrıkvadi'de bulunan ısildur oğlu valandil'e teslim etti. 1409'da lothlórienli elfler, angmarlı cadı kral'na karşı verilecek savaş için dumanlı dağlar'ı geçerek elrond'un kuvvetleriyle birleşti. 1975'te glorfindel'in komutasındaki ayrıkvadili elfler fornost savaşı'nda angmarlı cadı kral'nı yenilgiye uğrattı. 2851'de ak divan ayrıkvadi'de toplandı. gandalf sauron'un dol guldur'da bulunduğunu ve yakında saldırı yapabilecek gücü toplayacağını divan'a beyan etti fakat saruman bunları yalanladı. 2933'te aragorn ayrıkvadi'ye getirildi ve çocukluğunu burada geçirdi. 2941'de gandalf; thorin meşekalkan, bilbo baggins ve beraberlerindeki cüce topluluğunu ayrıkvadi'ye getirdi. 3002'de bilbo ayrıkvadi'ye yerleşti. 20 ekim 3018'de frodo yüzüktayfları tarafından takip edilerek ayrıkvadi'ye ulaştı. 25 ekim 3018'de elrond'un divanı yüzüğün geleceğini belirlemek üzere toplandı. 25 aralık 3018'de yüzük kardeşliği ayrıkvadi'den ayrıldı. 3021'de elrond ayrıkvadi'den ayrıldı ve ölümsüz topraklar'a yelken açtı.
hesabın var mı? giriş yap