• ortasındaki sekiz köşeli yıldızın her köşesi bir türk halkını temsil eder.

    1-azeriler
    2-türkler
    3-özbekler
    4-tatarlar
    5-kazak ve kırgızlar (kıpçaklar)
    6-uygurlar
    7-iran türkleri
    8-türkmenler
  • bayrakla ilgili, renklerin türklük, uygarlık ve islamiyeti temsil ettiği söylense de benim aklımda beliren ilk şey başka oluyor ve ben bunun tesadüfi olduğunu da düşünmüyorum. devlet-i aliyye'de rumeli yeşil renkle, türkeli ise kırmızı renk ile temsil edilirdi. doğu türkistan'ı temsil eden renk ise aynı zamanda türklüğü de temsil eden renk olan turkuaz.

    bana türklerin yayıldığı coğrafyayı temsil eden bir bayrak yap deseler bu renklerle bir bayrak ortaya çıkarırdım. sonuç olarak bende uyandırdığı hissiyattan ötürü en sevdiğim ülke bayrağıdır, o ya da bu şekilde.
  • her ne kadar resmi açıklama farklı olsa da bana bilge kağan yazıtındaki, "türk oğuz begleri budun eşid: üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, türk budunu ilingin törüngün kim artati udaçı erti?"* dizelerini anımsatan bayraktır.

    * "türk, oğuz beyleri, kavmi, işitin: gök üzerimize çökmedikçe, yer altımızda yarılmadıkça, türk milletinin ülkesini, töresini kim bozabilir?"

    ortadaki kırmızı=türk budunu
    üstteki mavi=gökyüzü
    alttaki yeşil= yeryüzü...

    bir de böyle bakın türkün şanlı azerbaycan bayrağına.
  • (bkz: #17022644)
    (bkz: #17022664)
  • 9 kasım 1918 tarihinde alınan bir karar ile üç renkli azerbaycan bayrağı, devletin resmi bayrağı olarak ilan edilmiştir. ilham aliyev'in, geçen yıl imzaladığı kararname ile 9 kasım tarihi, azerbaycan'da "devlet bayrak günü" olarak kutlanmaktadır.
  • türkleşmek islamlaşmak muasırlaşmak görüşünün vücut bulduğu bayraktır.

    9 kasım günü azerbaycan’da bayrak günü olarak kutlanıyor. azerbaycan türkleri bayraklarının ters açılmasına kızıyor ve saygı gösterilmesini istiyor. doğru şekli mavi şerit yukarıda, kırmızı şerit ortada, yeşil şerit alttadır ve bu şekilde açılmalıdır. bayraktaki mavi renk türklüğü, kırmızı renk çağdaşlığı, yeşil renk ise islamı ifade etmektedir.

    azerbaycan bayrağının fikri sahibi ali bey hüseyinzade şöyle diyor:

    “türk hissiyatlı, islam inançlı, avrupa kafalı olalım.” (füyuzat dergisi, 10 temmuz 1907)

    azerbaycan cumhuriyeti kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı mehmed emin resulzade 7 aralık 1918 tarihli meclis konuşmasında şöyle diyor:

    “bağımsız azerbaycan’ı temsil eden üç renkli bayrağı “milli şura” yükseltmiş, türk hürriyeti, islam medeniyeti ve çağdaş avrupa demokratik prensiplerini temsil eden bu üç renkli bayrak daima başımızın üstünde dalgalanacaktır. bir kere yükselen bayrak bir daha inmeyecektir!” (mehmet emin resulzade ansiklopedisi, doç. dr. nesiman yagıplu, azerbaycan kültür derneği yayınları, ankara, 2015, s. 416)

    mehmed emin resulzade başka bir meclis konuşmasında şöyle diyor:

    “bizim yükselttiğimiz bayrağın üç rengi; türk milli kültürünün, islam medeniyetinin ve çağdaş avrupa demokrasisinin sembolüdür.” (mehmet emin resulzade ansiklopedisi, doç. dr. nesiman yagıplu, azerbaycan kültür derneği yayınları, ankara, 2015, s. 418)

    azerbaycan milli marşının bestecisi üzeyir hacıbeyli şöyle diyor:

    “azerbaycan respublikası o zaman bütün doğu ve avrupa'da en demokratik parlament modeline malik idi ve sağlam bir milliyet fikri ve türklük şuuru üzerine kurulmuştu. aynı zamanda, azerbaycan çağdaş bir cemiyet kurmağa, avrupa zihniyeti ile çalışmağa azim etmiştir. bayrağımızın üç rengi bu umdenin timsalıdır.”
  • azerbaycan demokratik cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı mehmet emin resulzade 1911-13 yılları arasında istanbul türk ocağında bulunurken, ziya gökalp beyde oradadır.
    mehmet emin resulzade'nin 1918'de bir kere yükselen bayrak bir daha inmez diyerek yükselttiği bu bayrakta ise ziya gökalp bey ile olan fikir etkileşimi göze çarpmaktadır.
    ziya gökalp türkleşmek islamlaşmak muasırlaşmakisimli bir eser yazmıştır ve kendisinin işaret ettiği slogan bellidir: "türk milletindenim, islam ümmetindenim, garp medeniyetindenim."

    bu bayraktada gök mavisi türklüğü, kırmızı muasırlığı yani garbi, yeşil ise islamiyeti temsil etmektedir. ay ve yıldız ise bunun mührüdür.
    bir nevi, diyarbakır'da doğan bir mütefekkir, bakü'de yükselen bayrağa şekil vermiştir.

    bu ufacık örnekten de görüldüğü üzere, aslında gönlümüzün haritası çok geniştir.
  • 3 renkli diye söyleniyor ortalıkta ama benim gördüğüm 4 tane renk var. yeşil-mavi-kırmızı-beyaz. beyazı adamdan saymıyorlar mı acep?
hesabın var mı? giriş yap