• azeri değil, azeri türkü de değil. doğrusu; azerbaycan türkü
  • saçma bir itiraz cümlesi.

    la sorun zaten "azeri" kelimesinde, ha azeri, ha azeri türkü. bu fars şovenizminin, vahit fars ulusu yaratma projesinin ürünü olan "azeri" kelimesini en fazla milliyetçiliğe, asimilasyona karşı olanların kullanmamaları gerekiyor esasında.

    azerbaycan bir bölge ismi. bölgede türkler var, tatlar var, talışlar var, kürtler var, lezgiler var, yahudiler var (bu kısmı biraz karışık bir mesele), eskiden ermeniler vardı... anadolu'da yaşayanlara "anadi" deniyor mu, patlıcan?
  • (bkz: inter turku)
  • bu söylemin taraftarı olan dangalaklar, kıbrıslıları da yunan ve türk diye ayırırlar.

    (bkz: we are not turkish not greek only cypriots)
  • bu söylemin taraftarı olmayan dangalaklar bir gün kendi öz topraklarında yok olmaya mahkum olurlar.
  • doğrusunun azeri değil, azeri türkü de değil, türk olduğu zaten söylenmiş. elbette coğrafya belirtmek ihtiyacı hissedilirse azerbaycanlı da denebilir.

    azerbaycanlıların türklüğünün tamamen bilincinde olmama rağmen, bakü'deyken sorduklarında alışkanlık ile türk'üm dediğim zaman, "e biz neyiz?" cevabı aldım birkaç kez seri hâlinde, anlaşıldı durum. şimdi o alışkanlığı yenmeye çalışıyorum. türkiye'den geldim diyorum, türkiyeliyim diyorum, öteki türlü tuhaf oluyor.

    ama hani "bu söylem" derken "azeri türkü" söylemi değil de "azeri değil." söylemi kastediliyorsa ve bunun taraftarı olanlara dangalak deniyorsa, yazık. hayır emeğinize de yazık. yani sizin azeri demenizle, adamlar da kendilerine azeri demeyecek ki.

    biri kendine türk deyince böyle köpürmeler, sinire kesmeler falan çok tuhaf duruyor. yani ortada politik bir duruş da yok, karşılıklı sevgi gösterisi falan da yok. tanrı esirgesin, turancı bir tutum da yok. enver paşa da dirilmemiş. sadece adam kendini türk olarak niteliyor ve gerçekten de türk. olmasın mı? tamam lan olmasın. sevmiyoruz da birbirimizi. rahat olun gençler.

    ek: ah, bir de...

    buna ilaveten "kırgız değil kırgız türkü", "özbek değil özbek türkü" gibi şeyler sıralanırsa o vakit gerçekten hataya düşülmüş olur.

    azeri diye bir etnonim yoktur. fakat örnek olarak "kırgız" iç asya'daki en eski etnonimlerden biridir ve kırgız adı türk adından dahi eskidir.

    yine misal olarak, kazak adı eskiden bir toplumu ifade etmezken bugün etmektedir ve tarihi bir vasıflandırma yapmıyorsanız da bugünden bahsediyorsanız kendisini kazak olarak nitelendiren kişiyi sizin de kazak olarak nitelendirmeniz gerekir.

    tarihi olarak yahut sosyolojik olarak bütün bunlara "türkler", "türk milletleri", "türki milletler" yahut başka bir ad verebilirsiniz, geçerli açıklamayı yaparak ve altını doldurarak. ancak bu adlar (kazak, kırgız, özbek, hakas, uygur vb.) geçerliliklerini sürdürecektir. "azeri" adının bunlardan sayılmamasının nedeni böyle bir etnonimin var olmaması, azerbaycanlıların da kendilerini azeri olarak değil, türk yahut azerbaycanlı olarak adlandırmalarıdır.
  • görece daha doğru söylemdir. dünya üzerinde azerbaycan türkleri'ne azeri diyen tek ülke türkiye'dir zaten, azerbaycanlı ya da azerbayjani denir.. azeri bizde var sadece hazar denizi kıyısında yaşadıkları için hazeri vs. denmiş öyle gitmiş, halbuki anadolu türkleri'nden bi farkları yok. dil olarak da doğu karadeniz ağzıyla çok büyük benzerlikler göstermesi bu yüzdendir.
    (bkz: karadeniz ağzındaki orta asya kökenli sözcükler)
  • doğrusu azerbaycan türkü veya azerbaycanlı türk olan ifade. hiç bir azerbaycanlı kendisini azeri türkü diye tanımlamaz. günlük kullanımda kolaylık olsun diye "azeri" şeklinde geçiştirseler bile biraz resmi bir ortamda mesela bir yabancıyla ilk tanışmalarında falan "azerbaycan (vatan) türk (milliyet)" bir arada kullanılır.

    niyesi stalinist milliyetler teorisinin inceliklerinde yatıyor, uzun hikaye ama durum budur.

    ps. o değil de öyle bir başlık olmuş ki badiler'e tıkladğım zaman ilk giri hariç komple geliyor. badi listem faşist yuvasına dönmüş.` :swh`
  • abi konsept, ayrışma olayı, farklılaşma hepsi güzel... konya türküyem gibi, iran türkmeniyim gibi.. tamam abi detayınızda süpersiniz de hepiniz üçokların en özünden kopmadınız yemeyelim. konu ırksal olarak türklük kavramı ise yakut türklerinden birinin çıkıp, size baktığım zaman bir türk görmüyorum demesi gayet doğal olacaktır. 2012 yılında bu işler böyle çözülmez. zeitgeist, moving forward hacı... adamların mantığındaki eksiklikler üzerine açlıktan ölen afrikalı çocuklar, milliyetçilik kavramını size yeniden tanımlasınlar.
hesabın var mı? giriş yap