• iki - birbirleri ile alakalı fakat ayrı - döngü bulunur . birincisi, atmosferdeki azot gazı ile canlılarda bulunan azot miktarını dengeleyen döngü: havadaki diatomik azot gazının canlılar, özellikle de bitkiler, tarafından özümlenebilecek formlara dönüştürülmesi ile canlıların ölümü ile toprağa karışan azot bileşiklerininden bakterilerce* tekrar azot gazı yapılması.

    ikincisi ise canlılığı ilgilendiren azot döngüsü. özetle tüm canlıların yapısında bulunan azotlu bileşiklerin öldüklerinde toprak bakterilerince* tekrar bitkiler tarafından özümlenebilecek nitrat bileşiklerine yıkılması, bitkilerin bu bileşikleri topraktan alarak aminoasit ve protein sentezinde kullanması, bahsi geçen bitkiler ve onlarla beslenen hayvanların dışkıları ile canlılıkları sona eren bireylerin azotlu bileşiklerin tekrar bakterilere besin olmak üzere toprağa dönmesi.
  • evrim teorisinin kör tesadüflerle oluşmuş, eksik, tam işlemeyen bir yapı iddia ettiğini öne sürenler bu döngüye, canlı hayvanlar ile bakteriler arasında biryerlerden dahil olmaktadırlar.
    (bkz: bok)
  • akvaryum içi azot döngüsü kabaca şöyle:

    sudaki pislikler ---> amonyak ---(bakteriler)---> nitrit ---(bakteriler)---> nitrat

    nitratı yiyen bakteri yok, akvaryumda bitki varsa bitkiler kullanır, bitki yoksa birikir, düzenli su değişimi ile dengede tutulur.
  • önceden teist olan sonra ateist olan bir tanıdığımın peki seni ateist olmaya ne itti soruma cevap olarak sadece azot döngüsü dediği kuram.
    madem dunyada böyle bir olgu var bu yaradılışın ve mükemmelliğin sebebini ilahi güçlerde aramak mantıksızlık... diye devam eden acıklama silsileleriyle beni benden almasına neden olan doğa olayı.
    o günden beri mesafeliyim azot ve döngüsüne.
  • şimşek ve yıldırımların da katkıda bulunduğu döngü..çünkü bu doğa olayları havadaki azotu toprağa verirler..azot bağlayıcı bakterilerin yaptığı işi yaparlar.
  • solunum yoluyla ağızdan aldğımız azotu osuruk yoluyla götümüzden vermemizdir.
  • lisede nasıl sağlam öğrettilerse halen detaylarıyla aklımda olan döngü.
  • (bkz: rhizobium)
  • akvaryum için azot döngüsü kabaca şöyle:

    balık-1->amonyak-2->nitrit-3->nitrat-4->oksijen-5->balık

    1-akvaryumdaki balıklar v.s. amonyak üretir(her canlı gibi). bildiğiniz gibi insan oğlu işer. balıklar ise işemez. biz ürettiğimiz amonyağı daha az zehirli olan üreye dönüştürürüz ve üreyi işeyerek vücuttan atarız. balıklar ise amonyağı direk olarak vücutlarından suya geçirirler böylece balık kendisi için son derece zehirli olan amonyaktan kurtulmuş olur.

    2 ve 3- bakteriler amonyağı besin olarak tüketirler ve sırasıyla önce nitrite daha sonra daha az zehirli olan nitrata dönüştürürler. yani akvaryumdaki biyolojik yapı (bakteri kültürünün yetişmesi) ne kadar oturmuşsa akvaryum okadar sağlıklı olur. çünkü son derece zehirli olan amonyaktan çok daha az zehirli olan nitrata dönüşümü sağlayan bakterilerdir. o yüzden bakterileri sevip sayalım lütfen.

    4-akvaryum içerisindeki bitkiler nitratı besin olarak tüketirler ve oksijen üretirler. evet evet fotosentez dediğimiz bu işte.

    5-oksijen balıklar tarafından tüketilir ve döngü başa sarar.

    azot döngüsü oturmayan akvaryumlar sağlıksız akvaryumlardır ve çok sık su değişimi gerektirirler. akvaryumunuzda azot döngünüsü nasıl sağlayacağınızı merak ediyorsanız öncelikle biyolojik filtrasyon ve bitkili akvaryum konusuna hakim olmanız gerekir. onları da başka zaman yazarız artık.
hesabın var mı? giriş yap