• (bkz: nitrous oxide)
  • diger ismi ile nitröz oksit(n2o), solunum yoluyla uygulanan bilinçli sedasyon ajanlarının en çok kullanılanı olup renksiz, hoş kokulu, yanma ve alev alma özelliği olmayan inorganik bir ilaçtır. bu ilacın kullanımına ilk olarak iskandinav ülkelerinde (özellikle danimarka’da) 1930’lu yıllarda başlanmıştır. kan akımına etkisi tamamen fiziksel olduğu için vücuttaki dokularla kimyasal bir bağlantı yapmadığı bilinmektedir. oksijenle birlikte kullanıldığında en önemli etkisinin, santral geri dönüşümlü sinir sistemi baskılaması olduğu ileri sürülmektedir. uygulandığında gazın büyük bir bölümü hemen kana karışarak akciğerlere gönderilir. plazmada çözünmesi düşük seviyede olduğu için etki dozuna çabuk ulaşmakta ve kesildiği anda kandaki dozu hızla azalmaktadır. yan etkileri azdır ve yeterli oksijen ile birlikte kullanıldığında toksik etkisi olmayan bir gazdır. yüksek konsantrasyonlarda nitröz oksit kullanımının mide bulantısına neden olduğu ve doğru ayarlanamayan doz verildiğinde ise hastada endişe ve heyecanın artmasına neden olabilmektedir.
  • günümüzde çoğunlukla volatil sıvı anesteziklerle birlikte kullanılan gaz anestezik.
    bunu soluyan kurbanların sergilediği öfori* hali, benzerlerinden ayırt edici temel özelliğidir.
  • (bkz: narkoz)..
  • düşük dozlarda güldürücü gaz etkisi yapar..

    -voahahahahaha ne biçim böbrek lan bu?!
    -ahha ha ha ha sağ dalak olmasın oğlum?
    -hahahahahaha!
    -ahahahah dur çek elini çek! ha ha ha ha!
    -hahaha hemşire hanım bu arada sistemi bi çek edin azot kaçığı var! hah hah hah ha!
    -ahahahaha 'kaçık' dedi!
    -ti ha ha ha ha ha!
  • hemoglobin ile birleşmeyip plazmada erimiş halde vücudu dolaşır. alındıktan 2-3 dakika içinde değişmemiş olarak akciğerlerden atılır. yarı kapalı anestezi yöntemi ve oksijen ile beraber kullanılır. güçlü bir ağrı kesicidir ancak anestezik etkisi zayıftır. yeterli kas gevşemesi sağlamaz. kusturucu etkisi yoktur.

    ayrıca;
    (bkz: inhalasyon anestezisi)
  • kısa etki süreli narkotik ilaçların* kullanılmaya başlanmasıyla kullanımı azalmış olan güçlü ağrı kesici etkili gaz.
  • ostwald solubility coefficient değeri 0.47 olan genel anestezik ilaç. bu nedenle en hızlı indüksiyona ve anesteziden çıkışın en hızlı olduğu anesteziklerden birisidir.
  • renksiz ve kokusuz bir gazdır, anestezik olarak kullanılan tek inorganik bileşiktir. analjezik etkisi çok güçlüdür. hipotansif ve myokardı deprese edici etkisi en düşük olan inhalasyon anesteziğidir.

    azot protoksit irritan olmadığından öksürük ve laringospazm yapmaz. bu ilaçla indüksiyon yapıldığında hastada kahkaha nöbetleri görülebilir, bu nedenle azot protokside güldürücü gaz da denir. hasta anestezide seksüel içerikli rüyalar görebilir, uyandığında doktoruna bu konuda itiraflarda bulunabilir. bu yüzden azot protoksit uygulanacak hastalara uygulama esnasında ikinci bir kişi şahit olması amacıyla ortamda bulundurulmalıdır.

    azot protoksidin kardiyovasküler sistem ve solunum sistemi üzerinde belirgin depresan etkisi yoktur. vücutta metabolize edilmeden akciğerlerden itrah edilir. ayrıca azot protoksit anestezisinden çıkmak çabuk ve kolay olur.

    yan etkileri:
    - b12 vitaminini inaktive eder, uzun süre maruz kalınırsa, lökopeni veya pansitopeniye neden olabilir.
    - vücutta hava içeren boşluklara difüze olarak barsak distansiyonu, pulmoner kist oluşturabilir.
    - ilacın anestezi sırasında kandaki parsiyel basıncı yüksek olduğu için alınma sırasında kandan alveollere hızla geçiş yaparak alveol havasındaki basıncı yükselir. inspirasyonla alınan oksijenin alveol havasındaki parsiyel basıncı da düşer ve buna bağlı difüzyon hipoksisi gelişir.
  • ufak bir tüpe doldurarak, bir sözlük zirvesinde ortama salmayı hayal ettiğim gaz. piknik tüpleri yeterli gelir mi bir bilgi bulamadım yalnız. birde nereden bulunabileceğini öğrenmek gerekli.
hesabın var mı? giriş yap