• b 24 "liberator"
    (bkz: b17) (bkz: b 29)
    arasinda uretilmi$, 2. dunya sava$inin en cok sayida uretilen ve bombardiman gorevlerinin cogunu ustlenen bir havacilik kilometre ta$i.
  • çift dikeyli kuyrukları ve kanatlarının altında asılı gibi duran kutu biçimli gövdeleriyle ilginç bir görünüme sahip bu uçaklar, 2. dünya savaşının tüm cephelerinde savaşmıştır. özellikleri:
    kanat açıklığı: 110 ft.
    uzunluk: 67 ft. 2 in.
    yükseklik: 18 ft. 0 in.
    ağırlık: 56,000 lbs.
    silahlar: on .50-cal. ve 12,800 lb. değerinde bomba
    motorlar: dört pratt & whitney r-1830-65 superyüklemeli radyal her biri 1,200 bg
    mürettebat: on kişi
    azami hız: 290 mph
    ortalama hız: 215 mph.
    menzil: 3,700 mil (max); 2,100 mil 5,000 lb bomba yüküyle
    tavan: 28,000 ft
  • yaygin olarak bilinmese de, ikinci dünya savasi sirasinda türkiye'nin de sahip oldugu uçaklardir. 1942'deki birinci, ve 1943'teki ikinci ploesti saldirisindan sonra sirasiyla dört ve yedi adet b-24 liberator türk topraklarina zorunlu inis yapti (1). bir adedi de manavgat açiklarinda denize düstü. hadley's harem adli bu uçagin kalintilari halen rahmi koç müzesi'nde sergilenmekte.

    türk hükümeti, türk topraklarina zorunlu inis yapan bu amerikan uçaklarina mürettebatiyla birlikte el koydu. bu 11 uçaktan 5'i onarilarak türk hava kuvvetleri'nde agir bombardiman uçagi olarak hizmet vermeye basladi (2).

    türk topraklarina 1942'de zorunlu inis yapan liberator'larin isimleri söyle (3):

    brooklyn rambler
    blue goose
    little eva
    town hall

    türk topraklarina 1943'te zorunlu inis yapan liberator'larin isimleri ise söyle (4):

    little lady
    flossie flirt
    horse fly
    war maid
    hitler’s hearse
    vulgar virgin
    heaven can’t wait

    bu liberator'lar türk hava kuvvetleri'nin ilk ve son agir bombardiman uçagi oldu. bildigim kadariyla bu b-24'lerden hiçbiri su anda mevcut degil, ve bu, insani deli eden bir gerçek. o zamanlar bir havacilik müzesi açmak ve bu uçaklari orada sergilemek kimsenin aklina gelmemis olsa gerek ki, tipki b-24 gibi birer efsane olan hurricane ve spitfire'larimizdan da bugüne kalan tek bir örnek yok.

    (1), (2), (3), (4): http://www.tayyareci.com/

    bu 11 uçakla ilgili daha fazla bilgi için:
    http://www.tayyareci.com/…/turkiye/1923ve50/b24.asp
  • (bkz: hadleys harem)
  • hakkında propaganda posteri bastırılan uçak. 1944 tarihli ve ss damgalı posterde, yahudi sermayesine, kültür emperyalizmine, ku klux klan'a ve zenci köle uygulamalarına giydirilmiştir.
  • kanat profili david r. davis tarafından kıçtan sallama yöntemiyle tasarlanmış.

    (bkz: what engineers know and how they know it)
  • b-24 liberator, ikinci dünya savaşı amerikan ağır bombardıman uçağı. savaşın her cephesinde kullanılmıştır. avrupa sahnesinde allied air force tarafından özellikle petrol yatak ve rafinerilerine karşı hava akın seferberliğinde kullanılmıştır. tidal wave operasyonundaki b-24 kayıpları, batılı müttefiklerin 1943 yılında uğradığı hezimete sadece bir örnektir. ikinci dünya savaşında en fazla üretilmiş amerikan uçağıdır.
    ilk uçuşunu 23 aralık 1939'da yapmıştır. hizmete 1941 yılında girmiştir. 1945 yılı sonunda kadar 19.000 adet üretilmiştir.
  • türk hava kuvvetlerinde hizmet veren tek ağır bombardıman uçağı.

    romanya ploieşti petrol rafinerisinin vurulması esnasında geri dönerken hasar alıp türkiye topraklarına inmek zorunda kalan onbir b-24ten beş tanesi onarılmış ve hizmete alınmış. şu anda nerede olduklarını kimse bilmiyor.
    hayır, koç müzesindeki onlardan biri değil. onun hikayesi farklı.
hesabın var mı? giriş yap