• dona sarı rengini veren maddedir.
  • bir kac aydir gereksiz bir depresyon, olur olmaz duygulanip aglama krizleri hayatimin normali haline gelmisti. annem (kendisi doktordur) b vitamini eksikliginden olabilir, biraz takviye yap istersen demisti. su an amerika'da yasiyorum, ve "yeaa bi baksaniza bende b vitamini eksikligi var miymis" dedigimde hastanede yapacaklari tetkikleri sigortam karsiliyor mu, ne kadarini karsiliyor, bana ne kadar girecek diye dusunmek istemedigimden direkt b vitamini tableti alip icmeye basladim. dort gunun sonunda hayata bakis acim degismis gibi hissediyorum. dun mesela binbir emekle hazirladigim tavuk yemegini tabaga koyarken salak gibi yere doktum, butun emeklerim ziyan oldu. normalde olsa yere oturup bogure bogure aglar, kendime acir, "niye hep boyle seyler benim basima geliyor" diye dusunerek kahrolup gecemi mahvederdim. hatta abartip etleri ziyan olan, bir hic ugruna olen zavalli tavukcuklar icin bile aglayabilirdim, o derece. ama "of ya amma beceriksizim, salaklik da basa bela" diyip gectim, hayatima devam ettim.

    tanim: asap bozukluguna iyi gelen (daha dogrusu eksikligi asap bozukluguna neden olan) vitamindir. surekli gereksiz bir pms halinde geziyorsaniz bir deneyin, pisman olmayacaksiniz. ama tabi benim gibi yapmak yerine once gidip b vitamini eksikliginiz var mi ogrenmek daha iyi bir fikir olabilir.
  • 12 numaralısı* eksildiğinde, nörolojik kaynaklı psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir:

    depresyon, suçluluk duygusu, aşırı duygusallık, asabiyet...

    (bkz: depresyondan değil geç kalmaktan kork)
  • özellikle b6 ve b12 türleri depresyonu engeller, pozitif bir bakış açısı verir.
    peki en çok nerede bulunur?
    ekmekte!

    ekmek neden hep ucuzdur? böyle önemli bir vitamin nasıl ucuz kalabilir?
    bütün dünyada un ve ekmek fiyatları devlet denetimindedir.

    bildiğimiz şeyleri sadece biz bilmiyoruz. hatta eğer biz biliyorsak, ya eksik biliyoruzdur ya da yanlış biliyoruzdur.

    koyun olmadığını düşünenleri bağrıma basarak öpmek isterim.
    bazı açılardan (bkz: 1984)
    (tabi anlamayana davul zurna az)

    not: komplosu olsun, teorisi olsun, bayılırım efendim spekülatif bilgiye.
    edit niyetine not: beyaz ekmekte bu vitaminler ham ekmeğe nazaran az bulunuyormuş.
    ben zaten yeterince ekmek yiyemiyorum, dışarıdan b12 takviyesiyle tutunuyorum hayata. üzmeyin beni, zor topluyorum sonra.
  • b1 (tiamin), b2 (riboflavin), b6 (pridoksin) ve b12 vitaminleridir..yağda eriyen vitaminlerden olmadığından yani suda eridiğinden fazlası toksik etki yaratmaz ve idrarla atılır..karaciğer, balık, süt ve yumurtada bolca bulunur ayrıca hapları hep pis kokar..içildiği takdirde teriniz ve idrarınızdan leş gibi bi koku yayılır ancak bu kokunun sivrisinekleri uzaklaştırdığı ileri sürülmektedir
  • eksikligi depresyona sebep olabilir.
  • antidepresanların sinirlerde bıraktığı kalıcı hasarı önlemek için önerilen, zeka ve iştah açan, idrarı fosforlu sarıya çevirebilen vitamin türü. eksikliğinde 4 senedir kullandığınız banka şifresini unutmanıza ve kartı bankamatiğe kaptırma vakasını yaşamasına sebep olması mümkündür.
  • depresyona iyi gelmesinin dışında sabahları daha zinde uyanmayı sağladığı gibi gün içerisinde de yorun hissetmeyi önler.

    ayrıca hafızayı güçlendirir, cildi korur, iştah açar, suda çözündüğünden fazlası da idrarla atılır.
  • b1'den b16'ya kadar çeşitlerinin bulunduğu, her vitamin kodunun ayrı faydasının, azlığının da ayrı zararlarının olduğu vitamin grubu.

    fayda ve zarar analizi:

    --- faydalar ve zararlar ---

    b1 vitamininin faydaları

    diğer adı tiamin olarak bilinen b1 vitamini enerjinin açığa çıkmasını sağlar. sinir sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlar.

    b1 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan durumlar ise, aşırı sinirlilik, yorgunluk, hafıza sorunları ve depresif problemlerdir. kepek, pirinç karaciğer, bira mayası, darı, mısır, enginar, çavdar ve salatalıkta bulunur.

    b2 vitamininin faydaları

    vücutta antioksidan özelliği sağlayarak kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar. proteinlerin, karbonhidratın ve yağın metabolizmasında görev alarak önemli bir etkiye sahiptir.

    b2 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan durumlar ise; dudak ve dilde yaralar, deride yaralar ve çatlamalar aynı zamanda uçukta b2 vitamini eksikliğinden oluşur. badem, bira mayası, buğday, peynir, böbrek ve tavukta bolca bulunur.

    b3 vitamininin faydaları

    sindirim sistemini düzenleyen b3 vitamini yağ ve karbonhidratın yakılmasında etkilidir. kolesterolün düşmesinde etkisi olan b3 vitamini kan şekerini de düzenler.

    b3 vitamini eksikliğinde ise; kas zayıflığı, halsizlik, iştah azalması ve cilt enfeksiyonlarında kendini belli eder. yeşil yapraklı sebzelerde, balıkta, yumurtada ve sütte bolca bulunur.

    b5 vitamininin faydaları

    karbonhidratların yakılmasını sağlayan b5 vitamini enerjiye dönüşerek metabolizmada etkin görev sağlar. alerjileri tedavi ederi, depresyonla başa çıkar, kabızlığın giderilmesinde, mide ülserinin iyileşmesinde bağırsak sistemini düzenlemede etkilidir.

    b5 vitamini eksikliğinde ise; topuk bölgesinde yanma, baş ağrısı, stres, kusma, sivilce oluşumu ve saç dökülmeleri yaşanır. tavuk, mercimek, bezelye, tüm tahıllar, soya fasulyesi, peynir, patates, avokado ve karnabaharda bolca bulunur.

    b6 vitamininin faydaları

    bağışıklık sistemi için önemli olan b6 vitamini sinir sisteminin de düzgün çalışmasında etkilidir. kırmızı kan hücresi üretir. karbonhidratların işlenmesini sağlayan b6 vitamini cilt hastalıklarından egzama ve sedefin engellemesinde büyük rol alır.

    b6 vitamini eksikliğinde ise; ilk başta ciltte problemler başlar, anemi rahatsızlığı artar, keyifsizlik oluşur. ileri düzeyde bir eksiklik bulunuyorsa ataklar oluşabilir. fındık, pirinç, buğday, susam, ay çekirdeği, baharatlar, ciğer, antepfıstığı, sarımsak ve balıkta bolca bulunur.

    b7 vitamininin faydaları

    diğer adı biotin ve h vitamini olarak geçer. kısacası güzellik vitaminidir. özellikle saç ve cilt sağlığında etkin rol oynayan b7 vitamini saç dökülmeleri yaşayan kişilere özellikle tavsiye edilir. saçlarda kepek oluşmasını engelleyen vitamini kırılan tırnaklar içinde ekstra faydalıdır.

    b7 vitamini eksikliğinde ise; kaşıntı, saç dökülmeleri, incelmiş saçlar, uyuşukluk, anemi, mantar sorunları, depresyon ve kas ağrıları görülür. arpa, kurutulmuş zencefil, pazı, uskumru, domates, kuru maydanoz, köri, kaju, esmer şeker, mısır, karabiber, kabak çekirdeği, yulaf, mercimek, yeşilbiber, bezelye ve brokoli de bolca bulunur.

    b9 vitamininin faydaları

    folik asit adı ile bilinen b9 vitamini alyuvarların oluşumunda önemli bir görev alır. özellikle hamilelikte verilen b9 vitamini bebeklerin sağlıklı büyümelerini sağlar. b12 vitamini ile aynı görevleri üstlenen b9 vitamini vücuda enerji vererek aktif olmanızı sağlar.

    b9 vitamini eksikliğinde ise; hafıza sorunları, anemi rahatsızlığı, sinirsel bozukluklar ve doğumda kusurlara neden olur. brokoli, yeşil yapraklı sebzelerde, kereviz, kuşkonmaz, bamya, kuruyemişlerde, mercimek, bezelye, brüksel lahanası, avokado, fasulye, karnabahar, pancar ve turunçgillerde bulunur.

    b12 vitamininin faydaları

    yaşlılarda sık görülen alzheimer hastalığına iyi gelen doğal olarak hafızanın güçlenmesinde etkilidir. anemiye karşı koruma sağlayan b12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.

    b12 vitamini eksikliğinde ise; yorgunluk, unutkanlık, kilo kaybı, ayak ve ellerde uyuşmalar görülmektedir. yumurta, deniz canlıları ( kabuklu ), peynir, ciğer, sığır eti, balık, ıstakoz, kuzu eti ve yengeçte b12 vitamini bulunmaktadır.

    b16 vitamininin faydaları

    vücuttaki serbest radikallerle savaşan b16 vitamini antioksidan olarak da görev alır. otistik çocuklarda sık görülen, göz teması eksikliği, konuşma bozukluğu ve dikkat eksikliği bu vitamin sayesinde iyileşme gösterir. esmer ve karaciğerde bulunur.

    --- faydalar ve zararlar ---

    kaynak: https://www.faydalari.com/b-vitaminin-faydalari/
  • başına saint eklenmesi gereken.
    vitaminlerin en kutsalı. tanrı korusun.
hesabın var mı? giriş yap