• filmi abartı bulanlar var hiç de değil. filmin tarzı bu çünkü. yani süpermen hiç gerçekçi değil demek gibi bir şey bu. elbette değil, olayı da bu zaten.
    tüm abartılar kasıtlı yapılmış ve bunun sebebi hem bollywood tarzı hemde filme masalsı, destansı hava vermek.
    normal bir savaş filmi gibi izlemeyin. kulağınıza gelen veya okuduğunuz bir destanın görselleşmiş hali gibi düşünün. onlarda da tüm kahramanlar bunlardan çok daha fazla abartılıdır.
    hiç sevmediğim kahraman filmlerine rağmen filmi beğendim kendini izlettiriyor.
  • biraz farklı gözle değerlendirmek gerek diye düşünüyorum. hint sineması son derece karakterli bir sinema. üstelik baahubali güney hindistan'dan çıkma.

    güney hint sinemasının çok güzel eserleri var evet, ama aslında birazcık dünya'yı kurtaran adam tadında abartılı filmleriyle meşhurlar. günümüzde saçma yada komik bulunabilecek tarz aksiyon yani.

    genel olarak hint sinemasının (ve aslında öykülerinin) bir özelliği de, başlayıp biten hikayeler olmaktan çok, küçük küçük bir sürü hikayenin birleşiminden oluşuyor olmaları. mahabharata, ramayana gibi inanılmaz geniş destanlara kadar dayanıyor bu tarz hikaye anlatımı. bir nevi bin bir gece masalları gibi.

    o yüzden, (elbette modern hint sineması bu duruştan biraz uzaklaşsa da) hint filmleri genelde uzun olur, bir oğlanla kızın aşk hikayesi gibi başlar, onların çocuklarını, torunlarını vs anlata anlata uzar gider... bu tür bir hikayeyi dinlemenin zevki, olay örgüsü boyunca kendi içinde başlayıp biten ufak ufak hikayeleri dinlemektir. mesela bir mahabharata'nın herhangi bir mısrasını anlatan bir hint ilahisinin aslında baya baya kendi içinde başlayıp biten bir hikaye olabilmesi gibi.

    daha batı usulü bir anlatımda hikayenin içinden küçük bir parçayı çekip anlatamazsınız. anlaşılması için başını anlatmanız, hikayenin bir yere varması için sonunu anlatmanız gerekir.

    klasik hint sinemasının başka bir özelliği de, hikayenin kahramanı ve kötü adamı genelde çok kalın çizgilerle bellidir. pek alt metine alan bırakmaz. sanki biraz yemeklerinde de olduğu gibi, hikayenin lezzeti üstü örtülü hafif aromalarda değil, güçlü hint baharatları gibi baskın ve belirgin tatlardadır. iyinin, kötüye karşı kesin zaferi gibi mesela. iyiler çok iyidir, zekidir, yakışıklıdır, güzeldir, güçlüdür, kötüler de çok kötüdür, haindir, yalancıdır, aptaldır, çirkindir.... (bu söylediğimin dışında hint filmleri olduğunu biliyorum ama onlar klasik hint sinemasının dışında kalıyorlar, daha çok modern hint sineması diyebileceğimiz istisnalar)

    baahubali de bütün bunlar ışığında izlenmesi gereken bir film bence.

    uzun, çünkü hikayesi aynı antik hint destanları gibi aslında küçük küçük bir sürü hikayeden oluşuyor.
    --- spoiler ---
    mesela kattappa'nın muhteşem pres kılıcını kesmesi tek başına bir hikaye, savaşta baahubali'nin kumaşları ateşe vererek silah yapması bir hikaye, valide sultanın boğulduğu halde bebeği eliyle tutması bir hikaye, baahubali jr'ın shiva linga'sını şelalenin altına taşıması tek başına bir hikaye...
    --- spoiler ---

    bu hikayeler masalsı ve abartılı, bu kasten yapılmış bir seçim. gerçekçi yapmaya çalışmışlar da becerememişler değil yani. efsaneler gibi, düz, belirgin hikayeler. ama tadı abartısında. çünkü güney hint sinemasının en güzel yaptığı şey bu. hikaye anlatma kültürlerinde bu var.

    filmdeki kötülerin çok belirgin bir şekilde kötü olup, iyilerin de çok belirgin iyi olması da bu abartının, masalsılığın bir devamı.

    baahubali, bu tür beklentilerle izlendiğinde bence gerçekten özenerek yapılmış, başarılı bir film. kendi oynadığı klasman içerisinde hakikaten çok önde. fakat yapımcıların bir hatası belki bu filmi yüzüklerin efendisi gibi yapımlarla aynı klasmanda gibi pazarlamaya çalışmaları. evet epik destan, evet fantastik... ama efsaneler ve bu efsanelerin anlatım dilleri o kadar farklı ki...

    mekanlar, kostümler ve görüntü yönetmenliği kesinlikle on numara, muhteşem. fakat oyunculuklar masalsılık ve gerçeklik dengesinde tökezliyor. cgi kullanımına hiç bir zaman karşı değilim, hep söylediğim gibi burada da söyleyeyim, bir hikayenin görselini neyle oluşturduğun fark etmez, hikayeyi güzel anlatıyorsa sırf cgi da olabilir, animasyon da olabilir, fotoğraf da olabilir, ne olursa olsun. fakat cgi'da yine de her nasılsa amerika'nın büyük yapımlarında yakaladığı kaliteyi yakalayamamışlar. bunun sebebi bütçe mi, yoksa daha farklı bir noktada duran, film yapımına karşı yapımcının yaklaşımı mı, emin değilim.

    sonuçta ben keyifle izledim, beni aldı götürdü, gayet de izlettirdi kendini. yer yer karakterlerin tek boyutluluğu, hikayenin düzlüğü insanı sıkmaya başlayacak gibi olduğunda illa abartılı bir sahne, aksiyon ya sa görsellerle film tekrar izleyeni içine çekiyor.

    edebi bir derinlik aramaktansa, tarih, kültür, mitoloji lensinden bakarak izlemek çok daha keyifli olabilir. hep alıştığımızdan farklı bir şey görmek için bile izlemeye değer diye düşünüyorum.
  • hint mitolojisinde mahabali ile karıştırılabilen karakter. en azından kendince hint mitolojisi bildiğini zanneden ben keriz öyle sanmıştım. lan bu sanki başka yerin kralıydı derken karşıma çüklü müklü 20 metre heykeli çıkınca anlamıştım olayı.

    her mitolojik hikayede olduğu üzere bu abimizde bol bol abartılmıştır. filmde mitolojiyi de aşarak bokunun çıkarıldığını görebilirsiniz. mitolojide bir yıl meditasyona durduğu, bu esnada bacaklarını asma dallarının sardığı söylenir. filmin başında hoplaya zıplaya stratosfere uzanan bir şelaleye tırmanıyordu. aradaki farkı oradan anlayın.

    yalnız film hayvan gibi uzunluğuna rağmen sıkıcı değil. hint sinemasına aşinaysanız hiç zorlanmadan öğütebilirsiniz. tek sıkıntısı senaryonun bölük börçük olmasıdır. tek bölümde her şeyin başlayıp sona erdiği bir dizinin arka arkaya üç bölümünü izliyor gibi hissedersiniz.
  • 2015 hint yapimi tarih, aksiyon ve macera filmi. film, yaklasik 40 milyon amerikan dolari maliyetle cekilmis. imdb puani 9.1/10.

    imdb

    an itibariyle gise siralamasi bakimindan tum hint filmleri arasinda 3. siradadir.

    gise siralamasi

    ayrica filmin tam adi baahubali the beginning'dir.
  • öyle bir fragmandan böyle bir film nasıl çıktı hala anlayabilmiş değilim. fragmanı izleyince oha demiştim bu hintliler kendilerini aştı, bu bollywood oldu artık oldu demiştim.

    ama filmi izleyince bildiğin; yine müzikli danslı, kaslı erkekler ve şuh şuh bakan kadınlardan oluşan klasik bir bollywood aksiyon filmi ile karşılaştım. tabiki müzikli danslı hint filmlerine karşı değilim, ama filmde tanrı gibi takılan adamda hatunla kıvıra kıvıra dans etmesin arkadaş.
    ondan sonra lord of the rings ile kıyasla kıyaslayabiliyosan.

    savaş sahnesi iyiydi yalnız hakkını yemiyim.
    savaş planı sahnesi filan çok güzel görselle anlatılmış, savaşta kullanılan değişik savaş araçları filan baya mantıklı ve düşünülmüştü.(belki de tarihte vardır o tarz araçlar ama ben ilk defa gördüm)

    sonuç olarak izlenebilir, güzel bir hint aksiyon filmi olmuş ama fragmana aldanıp izlerseniz aradığınızı kesinlikle bulamassınız.
  • hiç sıkılmadan uzun uzun izlenebilecek; gerek hikayesi, gerek efektleri ile bambaşka olan, en asil duyguların filmidir. arzu, merak, aşk, sevgi, acı, güven, hırs, adalet, bağlılık, minnet, güce tapma, ölüm, doğuş...her şey var. baahubali the conclusion yani filmin sonuç bölümü 2016'da gösterime girecek, merakla bekliyoruz.
  • yüksek bütçeli, bol cgi'lı hint yapımı battalgazi destanı.
    eğlencelik, hoş filmler olmuş. fazla beklentiye girmeden izlemek lazım.
  • anlamadığım, yunan mitolojisinin envai çeşit filmini, ağzı sulana sulana izleyen bazı şahıslar; diğer bir kültürün epik hikayelerinin filmlerine neden bu kadar laf atarlar..
    ki muazzam bir bütçe ve teknoloji kullanılarak, büyük bir risk alınmış bu filmde.
    sadece hint destanlarının tadına bakmak ve anlamak için bile izleyebilirsiniz..
    bu arada dans ve müzik bir ülkenin yada ırkın birleştirici unsurlarından biri ise ve her şeye rağmen bundan vazgeçilemiyorsa ne ala.
    son olarak hint film sektörünün, asya kıtası dışında gişe hasılatlarından pek bir beklentisi yoktur.aslında ihtiyacı yoktur diyebiliriz.
  • kendisini lotr ile kıyaslayan otoriteleri ben de merak ettim şimdi. ahahaha.
    bu film olsa olsa altar'ın oğlu tarkan ile kıyaslanabilir.
    baahubali? baahubali? baahubali? diye sayıklayanları görünce sizin de aklınıza bu sahne gelmedi mi yahu?
    bu arada sana iki çift lafım var baahubali:
    zeus musun sen pezevenk? o ne süper güç öyle?
  • lan git. film çekeceğiz diye para dökmüşler şuna. saçma sapan.
hesabın var mı? giriş yap