big joe williams adıyla nam salmış
joseph lee williams adında bir blues müzisyeni tarafından ta 1935 yılında yapılmış şarkı. tonla müzisyen ve grup tarafından yorumlanan şarkıyı ben
the animals'tan dinlemiştim ilk olarak, en sevdiğim yorum da onlarınkidir.
bu şarkıyı bir yerden daha hatırlayanlar olacaktır.
david lynch'in
wild at heart filminden elbette. aşklarını doyasıya yaşamak için birlikte kaçan
nicholas cage'in canlandırıdığı
sailor ile o dönem ciğerlerimizde iç geçirecek nefes bırakmayan
laura dern'in canlandırdığı
lula'yı geri getirmek için peşlerine düşen dedektifin arabayla gittiği sahnede çalar. bir nevi foreshadowing etkisi yaratmak için kullanmıştır şarkı. adamın tehlikeye doğru yol aldığı hissettirilir. yani müzik, görüntüye eşlik etmek, diyalogsuz bir sahnenin sessizliğini kırmak, sahneler arası geçiş yapmak, insanları oyalamak gibi bir amaçla değil, seyirciyle hikaye arasında doğrudan bağ kuran, filmin içinde asli bir öge olarak kullanılmıştır. oyuncular, dekor, diyalog, ışık falan filan gibi. genelde müzik seyirci sıkılmasın diye serpiştirilir "dandik" filmlerde. 80 dakikalık bir dizide 60 dakika müzik kullanılmasının nedeni de seyirciyi hipnotize etmek, abuk sabuk sahnelerin saçmalağını örtmek, müziğin gücüne yaslanıp seyircide duyguların uyanmasını sağlamaktır mesela. bir nevi üçkağıtçılık bana göre. aman neyse uzattım yine.
şimdi aklıma geldi. o zamanlar sağda solda david lynch'i sinemanın peygamberi ilan etmek için sıraya girenlerin (sonradan sesleri cılızlaştı, yeni keşiflere yelken açtılar) vay anasını ulan herife bak, müzik kullanımıyla neler yapıyor diye hayret, gıpta ve coşku dolu, "
postmodernizm" övgüleriyle süslü yazılar yazdığını hatırlıyorum. bu durumun şimdi niye canımı sıktığını da ekleyeyim de havada kalmasın. elalemin sık kullanılan bir tekniğe bu kadar tezahürat yapmış olması anlamsız geliyor. lynch ayarında ya da ona yakın bir yönetmen bu memlekette çıkmamış demek ki. çıktıysa da haberimiz olmamıştır, kıymetini bilememişiz ya da görmezden gelip unutulmaya terk etmişizdir. bu yüzden canımı sıktı şimdi.
dünyanın öbür ucunda adamın biri 70 küsur yıl önce bir şarkı yapmış, bugün beni aldı nerelere götürdü. bak şu işe.