• bu önermem firmalardan firmalara değişkenlik gösterebilir ama back-endcilerin işi gerçekten çok kolay veriyorsun servisi front-endcinin eline geri kalan tüm sıkıntılarla o uğraşır. front-endci kardeşlerimizi seviyoruz :)

    kişisel olarak ikisinide yapan bir nesilden geçmiş olduğum için bana front-end her zaman uğraştırıcı gelmiştir. cross browser sorunları, animasyon olayları devamlı sıkıntı geliyor. back-end bence daha rahat
  • ikisinin de zor tarafları olmasına karşın genel olarak back-end daha karmaşık ve anlaması zordur.
    diğer yandan ön yüzü bir back-end developer’a yaptırabilirsiniz, oradan buradan tema bulur veya satın alır; bootstrap, material ui falan kullanır, react vs. birkaç aya öğrenir. istenilen işi tam istendiği gibi olmasa da büyük oranda kotarır, ancak bir front-end developer’a orta çaplı bir backend projesi bile kodlatamazsınız. çünkü backend için öyle hazır scriptler, collectionlar, componentler, temalar vs. yoktur. ortaya düzgün bir şeyler çıkarabilmek için sql’inden, nosql’ine, rabbitmq’sundan elasticsearch’üne, c#’tan .net’ine, oop’den solid’e, caching, threading’den asenkron programlamaya kadar bilmeniz gerekir.
  • front endde yapılan hataların büyük bir çoğunluğu ölümcül olmazken. backende hata yapmak ölümcül sonuçlara sebebiyet verebilir. tabi front endde ki güvenlik kısmı ayrı bir konu.
  • arkanın sonu ile önûn sonunun karşılaştırması.
hesabın var mı? giriş yap