• baterideki davul ve zilleri çalmaya yarayan tahta
  • ismini ne koysak gibi kararsızlık yaşanan durumlarda ortaya çıkan kurtarıcı. baget pırlanta, baget çanta, baget yüzük vs. birbirinden bu kadar alakasız görünüp aynı adı paylaşan çok az şey vardır. tek başına bağlamında kullanıldığında ise bir nevi bateri oklavası kastedilir. nadirde olsa alüminyum ya da ahşap olabilir.
  • nefis bir ekmek çeşidi. tarif bana ait değil, birkaç yerden ortaya karışık bir şey oldu.

    380 gr su
    530 gr un
    10 gr tuz
    80 gr ekşi maya karışımı
    bir kaşık mısır unu

    öncelikle evde ekşi mayanız olmalı ve bunu sabahtan çıkarıp canlandırmalısınız. üç adet baget için (elli cm civarında olacak şekilde) 80-100 gr ekşi maya karışımı kullanabilirsiniz. bu karışımı 380 gr suyun içerisinde karıştırın ve sonra da üzerine 530 gr un ve 10 gr tuz ilave edin. spatula ile un ve karışımı bir araya getirdikten sonra hamuru tezgaha alıp mermere çarpa çarpa toparlamaya başlayın. evet, hamurun kıvamı biraz cıvık ancak siz onu pat pat vurarak düzeltiyor olacaksınız merak etmeyin.

    yaklaşık 10 dk kadar sonra elinizdeki hamuru tercihen cam bir kaba alıp üstünü sıkıca kapatın. yarım saatte bir olacak şekilde 4 kez altını üstüne getirerek katlayın. şöyle. ben direkt kendi üstüne doğru katlıyorum ve en sonunda kare gibi bir şekle geliyor. bu katlama işlemini dört kez yaptıktan sonra hamuru %50 oranında büyüyene dek yine üstü kapalı halde bekletin ve bir geceliğine buzdolabına bırakın.

    ertesi gün hamuru dolaptan çıkarıp istediğiniz büyüklükte (bence üçe) ayırın. her bir parçayı yumuşak kenarlı bir dikdörtgen şekline getirin. hamuru, uzun kenarlarından ortasına doğru araya parmağınızı unlayıp koyarak parmağınız üzerinden katlamaya başlayın. hem sağ taraftan hem de sol taraftan yapın. böylece arada boşluk oluşacak. bunu da yaptıktan sonra üstlerine kuru bir bez örtüp 60 dk tekrardan mayalanmasını bekleyin.

    son olarak az önceki işlemi (ortaya doğru parmak üzerinden katlama) yapabildiğiniz kadar sağdan ve soldan tekrarlayın. artık hamurunuz iyice fofur fofur olup uzamış olmalı. tekrar bir saat bekleyin ve çook dikkatli bir şekilde bulundukları yerden fırın kağıdına alın. bu arada da fırınınızı 250 dereceye getirip içerisine bir kap su koyun ki nemli bir ortam oluşmuş olsun. eğer varsa fırın taşını yoksa da fırın tepsisini fırında ısıtın. bagetlerinizin üzerine renginin daha bir kızarık olmasını isterseniz çok az mısır unu serptikten sonra tercihen ekmek jileti ile (bıçakla olmuyor, jilet yoksa bıçağı su ile ıslatarak yapmayı deneyebilirsiniz) çizikler atın ve fırına verin.

    fırının en altında su dolu bir kap, ortanın bir altında bagetler ve en üstünde de bagetleri örtecek kadar büyüklükte ters duran bir tepsi daha olmalı. yaklaşık on beş dk sonra çıtır çıtır bagetlerinizi fırından alıp altı hava alacak şekilde soğumaya bırakabilirsiniz. yapım aşaması biraz uzun sürüyor evet ama güzel bir peynir ve kuru domatesle nefis oluyor. deneyin, pişman olmazsınız.
  • baget seçerken ağaç bagetleri ağırlığına göre değerlendirmeyin çünkü ağaç bagetlerde sadece çiftin ağırlığı birbirine yakın seçilir.aynı marka ve numara baget alıp çok farklı ağırlıkla karşılaşabilirsiniz ağaç bagetlerde.
  • ekmeklerin şahı, padişahıdır.
    bizim düz fırın ekmeğimiz de ona benzemeye çalıştığı için çok güzeldir zaten.
  • baget tarihçesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. günümüzdeki modern görünümüne ulaşmadan önce genellikle ritüeller sırasında vurmalı çalgılar üzerinde kullanılmak için tokmak benzeri hali kullanılmıştır. orta çağ'da da insanlar canlı performanslara ritim ve müzik eklemek için kullanmışlardır. ilk bagetin ise yedinci yüzyılda asya'da ortaya çıktı bilinmektedir.

    günümüzde ise modern bagetler bir hayli çeşide sahiptir. öncelikle sayılardan başlayalım. en sık kullanılanlar; 2, 5 ve 7. kullanılan sayı ne kadar büyük ise hassaslık o denli fazladır.
    düşük sayı: daha ağır, daha kalın baget
    yüksek sayı: daha hafif, daha ince baget

    harfler ise çubuğun çapını ifade eder. a veya b harfleri kullanılmaktadır. b harfi daha kalın olduğunu göstermektedir. bu harflerin yanı sıra bazı zamanlarda n harfi de kullanılmaktadır. bu da baget ucunun tahta yerine naylondan yapıldığını ifade etmektedir.

    çalacağınız müzik türüne göre de kullanılan baget türü farklılaşmaktadır.
    rock ve metal türlerinde ağır ve kalın bagetler,
    pop – funk – r&b türlerinde orta ağırlıkta ve orta kalınlıkta bagetler,
    jazz – blues türlerinde ise daha hafif ve ince bagetler tercih edilmelidir.

    bagetlerin malzemeleri de çeşitlilik gösteren başka bir özelliktir. en çok kullanılan baget malzemesi hickorydir.
    akçaağaç: hafif
    hickory: orta ağırlıkta, yoğun ve dayanıklı
    meşe: ağır
    poliüretan: ekstra dayanıklı

    başlangıç için ise kullanılması önerilen bagetler 5a ve 5b'dir. en uygun bageti seçtikten sonra sıra ise uygun baget tutuş tekniklerine gelmektedir. bu tamamen kendimizi rahat hissettiğimiz teknikle ilişkilidir.
    uygun tutuşu öğrenmek çalma performansımızı arttıracak, kontrolümüzü arttıracak ve bagetin geri gelmesi en uygun hale bürünecektir.

    iki farklı tutuş stili vardır : traditional grip, ve matched grip.

    mathed grip: bagetleri tutmanın basit yoludur. davulcular tarafından kullanılan en yaygın tutuştur.

    1- alman tutuş tekniği: güç ön plandadır. bu tutuş sert bir tuşe elde etmemizi sağlamaktadır. bagetler yukarı aşağı hareket ederken 90 derecelik açıya ulaşılmalıdır.

    2- fransız tutuş tekniği : özellikle caz ve funk müzik türlerinde yoğunlukla kullanılan baget tutuş tekniğidir. bu teknik diğer tekniklere göre daha gevşet tutulur ve büyük ölçüde parmak kontrolü ve gücü gerektirmektedir.

    3- amerikan tutuş tekniği : orta seviyede bir tekniktir. iki tekniğe göre daha kolay ve orta seviyede tutuş gerektiren bir tekniktir. alman tekniği ile benzerliği epey fazladır. ancak alman tekniğindeki sert bulunabilecek 90 derecelik açı bu teknikte esnetilip 45 dereceye indirilmiştir.

    traditional grip : genellikle bandolarda kullanılan bir tekniktir.

    tutuşların daha detaylı hali için burayı inceleyebilirsiniz.
  • her insanın hayatında mutlaka en az 1 kere yemesi gereken, çok lezzetli, fransa topraklarında doğmuş ekmek.
  • kızımın emriyle, kızımın dizine dövme yaptırıcaz, ne yaptıralım? bateri bageti mi, at nalı mı?

    (bkz: davul çubuğu), stick
  • (bkz: baget ekmek) kim baget ekmeği bu başlığa yönlendirdiyse kaynanası ölsün.
    bu nasıl başlık?
    yüzük olan baget
    ekmek olan baget
    bateri aleti olan baget
    hepsi bu başlıkta.
hesabın var mı? giriş yap