• bagholder kavramının orijininin, abd’deki büyük buhran dönemine uzandığı söylenir. kavram adını, sırtlarında bir patates çuvalı içinde bütün malvarlığını taşıyan aş evlerinin önünde bedava çorba bekleyen evsizlerden alır.

    çuvalın içindeki şeyler potansiyel olarak değersiz olsa da, onları sırtında taşıma ihtiyacı duyan kişi için belli ki herşey demektir.

    bagholderlığın psikolojisinin altında yatan en önemli şey belki de budur.

    insanlar (özellikle küçük yatırımcı) kazandığına sevindiğinden daha çok kaybettiğine üzülür.
    bagholder’lık kurumlardan ziyade insanlara özgü birşeydir.
    çünkü küçük yatırımcının kaybettiği bütün serveti olabilir, kurumsal yatırımcının ise böyle bir tasası yoktur.

    o nedenle küçük yatırımcı bazen feci kayıpta olan (en baştan beri kötü yatırım olan) kağıda, allah ne verdiyse asılır, ve şirket iflas edene, tahtası kapanana kadar da bırakmaz.

    işte bu kişilere ingilizcede bagholder denir.

    bagholderlığın psikolojisine eğildiğimizde karşımıza üç önemli kavram çıkar.

    prospect theory: kişi kazanma umuduyla yatırım yapar, kaybetmeyi aklından geçirmez.

    ‘disposition effect’ - burada yatırımcı bir kağıtta çok az kar yaptığında hemen satar, ama sürekli zarar eden kağıttan bir türlü çıkamaz.

    sunk cost fallacy: edilen zarara (her ne kadar realize edilmese de) giden gitmiştir gözüyle bakılır. kağıdın geriye zıplayacağına dair umut taze tutulur.
  • batık yatırımına -ta ki piyasa değeri alış değerine tekrar ulaşıncaya kadar- ölümüne bağlı olup toz kondurmayan kişidir. bu nedenle kripto camiasında "community member" olarak da anılır.

    ha fiyat tekrar alış fiyatı seviyesine geldiğinde daha düne kadar öve öve bitiremediği, dünyayı nasıl değiştireceğini aile dosta anlattığı kağıdı ya da kripto parasını göz kırpmadan satıp daha da adını dahi anmaz.
  • en az enflasyon oranında artmayan hiçbir finansal enstrümanı inatla satmayarak sıkı bir bagholder'im diyebilirim.

    nice yatırım fonlarını, hisseleri, etf'leri yıllarca zararda taşıdım. ama eninde sonunda enflasyon+komisyon masrafını çıkartacak şekilde satmayı da bildim.

    şimdi hedefim yıllar önce satın aldığım türk eurobondlarını kar ederek satmak. şu an cds yeteri kadar düşmedi ve fiyatları maliyetimin biraz altında, mecbur tcmb faizlerinin biraz daha artmasını veya rasyonel ekonomik politikaların artmasını bekleyeceğim. :d
hesabın var mı? giriş yap