• bağırsak bakterileri beyni yani davranışlarımızı ve alacağımız kararları etkiliyormuş. böyle bir şey varmış yani.

    aşağıdaki iki makalede bahsedildiği gibi farklı üniversitelerde farklı araştırmacılar tarafından aynı sonuca ulaşılmış.

    bir

    iki

    yalnız merak ettiğim, aklıma takılan bir iki şey var. aldığımız kararları, yaptığımız davranışları etkileyen sadece bağırsak bakterileri mi ?

    ve bir de bakterilerden etkilenen davranışların belli bir kategorisi var mı yoksa her tür davranış şekli, türü olabilir mi ? yapılan deneyde bakteri sayısı azaltılınca farelerin kendini koruma içgüdüsü azalmış yani daha rahat takılmaya başlamışlar. bakterilerin etkileyeceği davranışlar bu tür davranışlar mı yoksa her tür davranış biçimi bu işe girer mi ?
    çünkü bu gerçeklik akla determinizmi de getiriyor. yani davranışlarımızı her ne kadar kendi özgür irademizle sergilediğimizi zannetsek de her davranışımızı etkileyen bir canlı varken bana göre ne tanrı, ne ahiret ne de ölüm sonrası hesaba çekilme manalı gelir. her hangi "ahlak" dışı bir davranıştan tanrının bizi hesaba çekmesi çok da adaletli olmuyor bu durumda.

    ya arkadaşım tamam iyi güzel araştırıyorsunuz da deneylerden çıkan sonuçlar önemli sorular doğuruyor. hayatta en öncelikli cevap verilecek soru olan öldükten sonra ne olacağım sorusu ile ilgili bir yargıda bulunuyorsan(evet bulunuyor dolaylı olarak çünkü özgür iradeye de dokunuyor bu konu) bazı şeyleri de cevaplamak lazım diye düşünüyorum. bu konulara yardımcı olabilecek açıklamalar da yapsaydınız. yani mesela etkilenen davranışları kategorize etseydiniz veya her davranışa etki edebilirler mi yoksa bazılarında mı etkili ? bunları açıklasaydınız. en azından henüz bilmiyoruz deseydiniz.

    neyse ben elimizde bu konuda bir bilgi olmadığını varsayarak konuştum zaten.
    son olarak her davranışa etki etmeleri veya büyük oranda etkili olmaları mantıklı gelmiyor. ne yani şimdi benim bu yazıyı yazmam onların aldığı karar sayesinde mi ?
    lakin yapılan deneylerden görüldüğü gibi bir etkisi de oluyormuş belli davranışlara.

    bu arada bu konuya değinen bir video.
  • (bkz: gut feeling)
  • (bkz: o nasıl nick lan)

    memleketini de yazsaydın bari.
  • (bkz: gaps)
    (bkz: gaps diyeti)
  • back link seo hizmetine bahane olmuştur.
  • bu konuyla ilgili bir kitap görmüştüm.
    (bkz: beyinde ararken bağırsakta buldum)
    (bkz: serkan karaismailoğlu)
  • (bkz: serotoninin yüzde 95'inin bağırsakta salgılanması)

    edit: demek ki aşık olunca içimizde kelebekler uçuşmuyor,bakteriler tepişiyor
  • beyinin tüm vücut ile bağlantısı olduğu gibi tüm vücudun de beyin ile bağlantısı var. fakat mide ve bağırsak biraz daha yoğun bu konuda. burada ne bilgi verilse yetersiz kalacak. noropsikoloji ve neuroeconomics ile ilgili çok güzel kaynak ve kanallar var. buralardan takip etmek daha kapsayıcı olacaktır.
  • söz geçirmekte zorlandığımızı düşünürsek doğru gibi
hesabın var mı? giriş yap