• işletmenin sorunsuz üretime devam etmesini sağlayan elektrik ya da makine mühendisi. arızanın olmamasını sağlamak temel görevleri arasında yer alsa da eninde sonunda oluşacak arızalara ilk müdahaleyi etmek ya da müdahale edecek ekibi organize etmek bu yetkili kişinin görevidir. elinde yeterli ekipman, araç gereç yoksa arızalı yerin tesbitini yaparak, o ünitede uzman şirketlerden teklif alırlar genelde.
  • okullarda böyle bir bölüm yok iken iş aramalarında böyle mesleklere rastlanabilir. bütün olayı adından da anlaşılabileceği gibi bakım ve onarım yapmaktır. bu bakım ve onarım mevzuu sadece tesiste bulunan makineler olduğu gibi, tesisin bütün teknik işleriyle uğraşmak da olabilir.

    bu mühendislerin, sağlam teknisyenlerden oluşan bir ekibi olması elzemdir aksi takdirde işler sarpa sarabilir. mesleği seçecek kişilerin, 7/24 çalışabilme ve abuk sabuk saatlerde aranıp tesise çağırılabilme durumlarına dikkat etmeleri gerekir. işi kabul etmeden önce bunların düşünülmesi lazımdır çünkü işe girdikten sonra bazı bünyelere fazla gelebilir bu çalışma temposu.
  • fabrikalarda genel olarak mekanik bakım ve elektrik bakım olarak 2 ye ayrılan ancak yine genel olarak bakım müdürlüğü ya da bakım takımı isminde tek çatı altında faaliyet gösteren oluşumların mühendis kadrosu bakım onarım mühendisi olarak adlandırılır. piyasada yapılabilecek en çile dolu, en özverili mesleklerdendir zira bu meslek grubunun üyeleri genel olarak 08:00 - 18:00 mesai saatlerinde çalışmaya hasret kalırlar. gece 3'te arıza sebebiyle uyandırılıp acilen fabrikaya çağırılmak, bayram tatilleri ve resmi tatiller gibi tüm cihana tatil olan günlerde hatların durması sebebiyle kesinlikle her zamankinden daha yoğun çalışmak bu mesleğin cilveleridir. mühendislik bilgisinin yoğun olarak kullanıldığı iş grubudur ancak bunun yanında fiziksel olarak da (kas gücü/ özellikle makina mühendisleri) yoğun bir şekilde çalışılır. bu nedenle bakım mühendisleri mutlaka ama mutlaka erkek olur.

    bakım mühendisinin yaptığı iş doğası gereği içinde yoğun bir çelişki barındırır. bakım planını iyi yapan, hatları iyi tanıyıp gerekli mühendislik müdahalelerini yapabilen bir bakım mühendisi fabrikanın arızasız ve duruşsuz üretim yapmasını sağlar. ancak bu durumda özellikle kafası işe basmayan yöneticilerin bulunduğu işletmelerde yapılan işlerin görünmemesi olasıdır ve bu durumda bakım mühendisi ve kadrosu "yatıyor lan bu ibneler ne işe yarıyorlar" gibi ithamlarla suçlanırlar.

    beklenmeyen arizi durumlarda herkesin elinin kolunun bağlandığı, üretimin durduğu ve yöneticilerin ellerini tanrıya doğru kaldırdığı anlarda bakım mühendisi ve ekibi ortama bir güneş gibi doğar. ancak kaynağı belirsiz arizi durumlarda (özellikle hidrolik/pnömatik arızlar) o güneşin doğması uzayabilir, şafak karardıkça kararabilir. böyle anlarda bakım mühendisi bir yandan tüm üst baskıyı göğsünde yumuşatıp bir yandan da arızayı çözmekle uğraşır. o anların stresinin tarifi yoktur. ensede boza pişiren yöneticilerin yarattığı stres arıza tespit ve giderilmesini gereğinden fazla geciktirebilir.

    günler süren arizi durumlarda bakım mühendisi ekibini vardiyalı olarak eve yollarken kendisi hattın başında sakalları uzatabilir, günlerce uyumayıp arızayı çözmeye kasabilir. bu gibi seferbelik anlarının sonunda çözüme ulaşılan durumların sağladığı tatmini sağlayabilecek başka bir şey yoktur.

    bakım mühendisinin çalışma ortamı genel olarak çok pistir ama bir o kadar da samimidir. kadronun full erkek oluşu samimi bir çalışma ortamı yaratır. dönen muhabbetler yoğun teknik bilgi ve mizahın harmanlandığı muhabbetlerdir.

    genel olarak yapılacak iş değildir, fiyat performans eğrileri insanı düşüncelere sevk eder.
  • bayram tatillerinde, özel günlerde sürekli çalışır. çünkü büyük tesislerde duruşlar özellikle bu dönemlere denk getirilir. ee peki duruşlarda bu bakımları kim organize edecek? tabi ki bakım mühendisi. o yüzden pek akıl karı bir iş değildir.
  • kısa bir süre yaptığım ve kesinlikle yapılmayacak bir iş. öncelikle çalıştığınız işletmede hep üvey evlat olursunuz. üretimciler kraldır, bakımcılar da hep yatışçı. çünkü bakımcının işi genelde gece, tatil gibi müdürün yöneticinin işletmede olmadığı saatte olur. arıza yokken oturması, rahat olması göze batar. 24 saat telefonunu kapatamaz, pazar sabahı kahvaltı ederken gelen telefondan korkar; hatta evdeyken gelen her telefondan korkar. bir de yaptığı iş üzerine yapışır. iş görüşmesine gidersiniz, karşınızdaki "ama sen bakımcısın" der. geriye bakınca görüyorum ki "bakımcısın sen bakımcı kal" cümlesini duymadan bu işten kaçarak hayatımın en iyi kararlarından birini almışım.
  • bankamatik gibi 7 gün 24 saat çalışan mühendis.
  • bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözünü amaç edinmiş ve bu uğurda çalışandır.
  • bakım mühendisi 7/24 365 gün hazır kıta beklemek zorundadır . sorumlu olduğun sistemin büyüklüğüne ve eskiliğine göre arızaya gelme olasılığın artar. arızaya geldin ,tespit ettin ama yedek parçan yoksa yandın demektir . yurtiçi tedarik edebiliyorsan şanslısın demektir. yok yurtdışı ise o zaman nalları diktiğinin resmidir. burdan çıkan sonuç yedek çalışmasının çok muntazam ve eksiksiz yapılması gerektiğidir. mekanik ve elektrik bakımcılar hiç anlaşamazlar . elektrikçiler her zaman mekanik bakıma arızayı ispat etmek zorundadır yoksa zinhar kabul etmezler. fabrikanın üvey evlatlarıdır. halbuki en çok özveri gösterenler kendileridir.
  • o yağ kokusu, kir insanın kanına girince çıkmaz. arızayı çözdükten sonra yaşanan keyif, o keyifin üstüne yaktığın bir sigara farklı bir tatmindir. ayrıca bakımcının oturması lazım oturmuyorsa sıkıntı bilin.
hesabın var mı? giriş yap