*

  • eski yunan mitolojisinde evlenmek isteyen genç kızların kıyıdan yüzerek ziyaret ettiği tapınaktır. maltepe de süreyya plajındadır. altı* direk üzerine oturtulan, yuvarlık bir kubbeden oluşan, kıyıya 50 metre uzaklıkta olan bu tapınak denizin doldurulması ile bugün karada yer almaktadır. yaklaşık 3mt çapındadır. bugünkü prof. dr. türkan saylan kültür merkezi bakireler tapınağından esinlenerek yapılmıştır. maltepe belediyesinin bu tapınak ile ilgili olarak birkaç projesi vardır. en kısa zamanda projelerin tamamlanıp, eski görünümünü kazanabilmesini beklediğimizdir.
    bakireler tapınağının
    denizdeki hali; (bkz: http://blog.milliyet.com.tr/…log.aspx?blogno=167959)
    karadaki hali; (bkz: http://www.panoramio.com/photo/14255809)
    tskm nin mimarisi; (bkz: http://www.tskm.net/)

    dip edit: tapınak zaten var, proje tapınağın onarılması ile ilgilidir
  • antik yunanda hangi kız available, kim yazılmaya müsait ona bakmak icin yapılmış olta. günümüzde yerini şuna bırakmıştır: "(ara: bakire)" . ibineler sizi.
  • maltepe belediyesi böyle bir yer yaparsa, kapısında ne yazacağını merak ettiğim yerdir.
  • istanbul'un fırında makarna olduğunun kanıtıdır.

    bundan 40 yıl önce, suyun* altında saklanan toprakları dahi makarna süzer gibi gün yüzüne çıkarmışız. sonra, üzerine beşamel sos döker gibi betonarme dökmüşüz. üstelik o kadar bardaktan boşalırcasına beton dökmüşüz ki, göz kamaştıran bakireler tapınağını, yolda yürürken bir türbe artığı filan sanılıp kimsenin bakmayacağı bir kubbeye dönüştürmüşüz. boyunu kısaltmış, yarısına kadar betona batırmışız. denizin açıklarında özgürce yükselen bir yapıyı grilere gömmüşüz. tarihi bir değeri olmamasına karşın, en çirkin masal bitimlerinden birine şahit olduğu için, istanbul'un temsili olan yapıya dönüşmüştür gözümde bakireler tapınağı.
  • maltepe belediye'sinin sembolüdür.

    tekrardan denizin ortasına alınması gerektiğini düşünüyorum.
    tıpkı eski günlerdeki gibi.
  • maltepenin simgesi olan ancak günümüzde kaderine terkedilmiş olan anıt.
    eski resimlere bakıldığında maltepe sahilde süreyya plajında denizide bir anıt görürsünüz. bu anıt deniz doldurulunca ilginç bir biçimde yıkılmamış. şuan sahildeki mağazaların önündeki otoparkta kaderine terk edilmiş şekilde duruyor.

    maltepe belediyesinin logosunun da kaynağı olan bu anıt denizde bir kayanın üstüne inşa edilmişti. bu anıtın yanında bir de tanrıça heykeli bulunurdu. yunan mitolojisinden hareketle plajı yaptıran süreyya paşa (süreyya ilmen) plajın simgesi olması için bu anıtı yaptırmıştı.

    efsaneye göre evlenmemiş kadınlar bu anıta kadar yüzerse evleneceklerdi. biraz bu söylenti biraz da eğlencesine istanbullular denizden yüzerek bu anıta giderlermiş.

    anıtı öylesine bir gölgelik gibi boş boş duruyor günümüzde. görünce aslında bir gariplik hissediyorsunuz. sanki oraya ait değilmiş izlenimi veriyor. zaten bir yenileme projeside gündemdeydi ama unutuldu gitti. şuan her yerine yazılar yazılıyor vs.

    sanki tekrar denize konsa ya da taşınamıyorsa çevresi havuz haline getirilip korunsa ne güzel olurdu.
  • eskiden içinde bulunan tanrıça heykelinin aslına uygun bir biçimde yeniden yapılmasıyla beraber beton altına sokulan bacakların ve kendisinin onarılıp, tekrar denizdeki yerine yerleştirilmesini hayal ettiğim küçük tapınak.

    ilgililere (bkz: küçükyalı arkeoloji müzesi) (yarısına cami yapılmış, diğer kaideleri üzerinde binalar var ne yazık ki) ve üzerindeki kiliseyle 900 yıl önce depremde su altında kalan, şuan yalnız kıyıdan 500 mt ilerideki bir çakarla yeri belli olan (bkz: vordonisi) adası önerilerimi sunarım.
  • artık bakire değildir. çünkü betontaparlar ırzına geçti.
  • zamanının hayırsever bir iş insanı olarak tanımlanabilecek süreyya ilmen tarafından yaptırılan yapı yapıldığı dönemde bölgenin simgesi oluyor. yapım tarihini 1953 olarak bulsam da 1951 yapımı ismail hakkı dümbüllü'nün oynadığı ne sihirdir ne keramet adlı filminde görülebiliyor. içerisinde venüs heykeli de olan yapının heykeli daha sonra çalınmıştır.
    rivayet odur ki karadan bu tanıpınağa yüzüp gelen hanım kızlarımız kendilerine uygun bir zevce bulabilmekteymiş. 50-60 metre açığa inşa edilen yapı günümüzde 600 metre kadar denize uzak bir köşede atıl durumdadır. maltepe belediyesi logosunda da bulunan bu yapı için acilen harekete geçmesini temenni ederiz.

    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
hesabın var mı? giriş yap