• bir bakteriyi enfekte eden virusa verilen isimdir..kısaca faj olarak da adlandırılırlar
  • bakterilere "askıntı" olarak onların hücre içi metabolizmalarını kendi kopyalarını ürettirmek üzere kontrol altına alan akıllı moleküller.

    bir bakteriyofaj bir bakterinin hücre zarına - ya da varsa, ki olur genelde - hücre duvarına tutunur, sahip olduğu enzimlerle bu duvar ve zarı eritir, kendi genetik materyalini hücrenin içine enjekte eder. kimi zaman hemen, kimi zaman hangi parametrelere bağlı olduğu bilinmeyen bir süre sonra bakteri hücresinin kontrolünü ele geçirerek kendisini oluşturan materyalleri ürettirir, bakteri işe yaramaz hale gelince de onu patlatarak kopyalarını yeni bakterile bulaştırmak üzere dışarı salar.

    bazen bu malak yaratıklar kendi genetik materyallerini bakterinin dna'sı ile birleştirir ama kontrolü ele geçiremezler. bu durumda baktoriyofaj'ın genleri de bakterinin genlerine katılır, bakteriye kimi yeni özellikler katma şansı olur.

    kimi nadir zamanlarda da kendi kopyalarının içerisine bir miktar bakteri geni de karışır. anlamlı olması gerekmeyen bu dna parçaları faj tarafından diğer bakterilere taşınarak onların dna'larına eklenebilirler.
  • bunlara canlı mı demek gerekir yoksa cansız mıdırlar bilemiyorum. sırf ben değil biyoloji camiası da kararsızdır bu konuda.

    tek becerileri kendi kopyalarını ürettirmek olan bu yaratıklar materyalizme olan inancımın da temelini atmışlardır herhalde. gayet mekanik ve gayet başarılı moleküllerdir ve ruhu anlamsız kılarlar varlıkları ile benim gözümde.
  • kısaca faj derdik kendisine, sene yüzelli yıl öncesi, biz ilkokuldayken... yoksa orta mıydı okulun adı? ne ehemmiyeti var canım, nasılsa ikisi birleşti şu dönemde...
  • bakterilerin antibiyotige karşı direnclerinin gittikce artiyor olmasi bu faj arkadaşlara daha çok işimizin dusecegini gosteriyor ancak dünya üzerinde faj üzerine çalışan enstitu sayisi bir elin parmaklarini gecmez diyorlar. egilmek lazim uzerine. devlet tesvik etsin. etyen mahcupyan kosesinde bu olaydan bahsetsin.
  • ilaç devlerinin ve onların etrafında kurulu , madencilerden - doktorlara hatta akla gelmeyecek , sayılamacak kadar sektör ve kişinin gelirlerinde önemli kayıplara neden olacağından elden gelse unutturulacak mucize .
  • bakteriyofajlara terapötik anlamda pek güven olmaz, zira her dna fajı temperent olma ihtimaline sahip olup bir kez bakteri genomuna entegre oldu mu o bakteriyi ve kuracağı koloniyi litik çevrime karşı bağışık hale getirir. bu bakterilerden 10^5'de birinde litik çevrim spontane aktive oluverir. temperent fajlarla enfekte edilmiş bakteriler bir başka strainle birlikte inkübe edildiğinde litik halelerin ortasında virüsten etkilenmeyen lisojen bakteri kaynaklı koloniler görülebilir. (yani diyor ki, hastaya fajı enjekte edersin, bir bakarsın ki bakterilerden bir kısmı hemen bağışıklık kazanmış) tabii araştırma yapılsa temperent olma ihtimali otadan kaldırılabilir belki, orası ayrı.
  • fda'nın 2006'da gıda ürünlerine katılmasına izin verdiği virüs tipi. böylece etteki boku temizlemeye uğraşmıyorlar faydalı bir olay.
  • şekli itibariyle en karizmatik canlıdır.*
  • bakterileri sikip attığı için 1920'lerde başlayıp 90 yıl kadar antibiyotik alternatifi olarak kullanılmış, hatta bazı hastalıklar için antibiyotikten daha iyi olduğu için özellikle kullanılmış virüs.
hesabın var mı? giriş yap