• (bkz: balkabağı)
  • tdk'ya göre bal kabağı ve balkabağı farklı şeyler.

    bal kabağı, bildiğimiz tatlısını yaptığımız, içi turuncu, iri ve tatlı bir kabak türü.

    balkabağı ise bir çeşit uzun kabakmış. bir de aptal, beyinsiz kimse anlamına geliyormuş.

    enteresan.
  • rüyamda turuncu turuncu içimi kıpırdatmıştı iki yıl evvel dikivermiştim hemen yedi tane içinden ikisinin hasadını aldım neredeyse onüç kilo ağırlığında allahım ne kadar güzel kocaman bir şey :) küçücük çekirdeğe bak sen! entryi girerken yandan, yandan bakıyor tüm heybetiyle..

    ilkbahardan sonbahara bir hediye; toprağa ne ekersen sana daha fazlasını veriyor, teşekkür eder gibi.. insanın gözünü doyuran bereket.. içinden çıkaracağı bir dünyası kadar dahası var, taze yavrularını alıp kurutmak için nasıl sabırsızlanıyorum..

    bitki sembolizminde nar ile eşit olarak verimi, doğurganlığı, bereketi simgeler; bu nedenledir ki samhainin sembolü haline gelip cinderella’yı bile sevgilisine götürene dönüşmüştür.. afiyet olsun..
  • sonbaharın en dekoratif meyvesidir. çorbası, muhallebisi, muffini, üzerine tahin+ceviz ekleyince efsane olan tatlısıyla bazı gönüllerde taht kurmaktadır.
  • bu aralar sardığım eleman. haşlayıp haşlayıp yiyorum. üzerine eser miktarda bal sürüp fırında pişirip yiyorum. bu yaşıma kadar yemedim desem yalan olmaz. bi esprisi bi aromasıda yok. o kadar renklenmişsin bi kokun aroman filan olur di mi? yok.
  • bal kabağı; yüksek oranda alfa ve beta karoten içerir. bu karatenodiler antioksidan özellikleri nedeniyle savunma sisteminin en büyük yardımcılarından olmaktadır.

    a vitamini içeriği açısından güçlüdür ve zeaksantin isimli karotenoid ile göz sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

    c vitamini bakımından zengindir. c vitamini vücudu mikroplara, patojenlere karşı savunan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak vücut savunmasına destek olur. 1 porsiyon balkabağı (100 gr) yetişkin bir bireyin günlük c vitamini ihtiyacının yüzde 35’ini karşılar.

    lif kaynağı açısından oldukça iyidir , hem kalp hem de bağırsak sağlığı için büyük önem taşır. yarım fincan bal kabağı 3 gramın üzerinde lif içerir. yüksek oranda lif tüketimi kolesterol seviyesinin düşmesine dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında; bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesi ile de kolon kanseri riskinde azalmada büyük bir role sahiptir. lif tüketiminin artması ile tokluk süresi de uzamış olur.

    c vitamini ile kolajen sentezini destekleyerek cildin daha genç görünmesine yardımcı olur. kolajen üretimi yaş ilerledikçe azalır ve kalitesiz kolajen üretilir.

    içeriğindeki kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır, demir ve fosfor ile kemik dokularındaki hasarın iyileştirilmesine ve kemik gelişimine destek olmaktadır.

    potasyum bakımından da oldukça zengin olan bu süper besin kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. potasyum; kan damarları ve arterlerin gevşemesini sağladığı için kalpteki stres azalır ve kan basıncı düşer. ayrıca potasyum; hücre ve dokulardaki sıvı dengesinin düzenlemesini de sağlamaktadır.

    b1, b3, b6, pantotenik asit gibi birçok vitamini; folik asit, fosfor, demir gibi minerali yapısında bulundurmaktadır.

    görüldüğü üzere bal kabağı şahane bir besindir. içeriğindeki vitamin-minerallerle hem bağışıklık sisteminizi güçlendirin, hem metabolizmanızı hızlandırın hem de sağlıklı bir cilde sahip olun.

    şimdi gelelim bu harika bal kabağından yapabileceklerimize. tabi ki en güzel hali kabak tatlısıdır. kabakları dilimleyip fırın tepsisine alın. sonrasında üzerine eser miktarda şeker ilave edin. (burada hiç şeker kullanmadan sonrasında pekmez ile tatlandırma yöntemini tercih edebilirsiniz.) sonra tepsinin üzerini güzelce streç film ile kapatın ve en az 3-4 saat bal kabaklarının su salmasını bekleyin. sonrasında pişirme kağıdını ıslatın ve tepsinin üzerine iyice sarın. en son üzerini alüminyum folyo ile kaplayın ve 200 derece fırında 40 dakika pişirin. ve sonuç görsel

    bal kabağı çorbası:
    1 kocaman dilim bal kabağı
    1 havuç
    1 kapya biber
    1 tatlı patates yada patates
    2-3 diş sarımsak
    zeytinyağı
    taze zerdeçal

    öncelikle zeytinyağ ile tüm sebzeler 3-4 dakika karıştırılır. sonra sıcak su ilave edilir. sebzeler tamamen pişene kadar beklenir. sonrasında tuz, karabiber ilave edilip blender ile tüm sebzeler pürüzsüz hale getirilir. burada kıvam tamamen sizin isteğinize göre şekillenebilir. ( yüksek viskoziteli çorbalar tercih edilebilir.)

    bal kabaklı baharatlı latte:
    öncelikli baharatlı karışım için; 2 yk toz tarçın, 1 yk toz zencefil, 3 tk muskat, 2 tk yenibahar, 2 tk toz karanfil

    bu baharatları güzelce karıştırıp bir kenarda tutuyoruz.
    bal kabağı şurubu için; 1/3 sb bal kabağı püresi, 1 sb su, 1/3 sb esmer şeker, 1yk baharat karışımı.
    burada tüm malzemeler kaynayana ve koyu bir kıvam alana kadar pişirilir.

    son olarak kahve hazırlamaya geldi. moka potunuzda espresso hazırlayın. sonra 3-4 yk bal kabağı şurubu ve son olarak süt ilavesi ile bal kabaklı muhteşem kahveniz hazır.
  • bunun bir çeşidi var, kestane kabağı deniyor sanırım ki zaten tadını ve dokusunu da "kestane gibi" diye tarif edebilirim ancak... işte onun tatlısına gerçekten doyum olmuyor. inanılmaz güzel.

    diğer normal kabakların lifleri sert sert kalıyor tatlı yapıldığında, ama kestane kabağı gerçekten inanılmaz güzel.
  • az suda püre haline getirip kedi ve köpeklerinize de arada çok az verip sindirim sistemlerine yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. porsiyonluk olarak buzlukta saklanabilir.
    aynı zamanda zeytinyağlı sinkonta yapılabilir (anneannemin anneannesi de yapıyormuş aynı tarifi sinkonta ismi sonradan moda oldu)
    çorbası, patates püresi gibi püresi, kızartması, cipsi, bir çok şekilde tüketilebilir.
  • bir girit yemeği olan sinkonta’yı çok severim. baharatlarla da birleşince ortaya pratik ve lezzetli bir yemek çıkıyor.
hesabın var mı? giriş yap