• delinin kurusu.
  • balıklar (latince: pisces) poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. bazı türler canlı doğurarak ürer (lepistes, kılıçkuyruk, moli vs.). mesela tatlı su balıklarından lepistes'in (poecilia reticulata) yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir.

    bulunmuş olan en eski balık fosilleri 500 milyon yaşındadır. günümüzün balıkları kıkırdaklı balıklar (chondrichthyes) ve kemikli balıklar (osteichthyes) olarak ikiye ayrılırlar. bunlar gibi diğer iki grubu oluşturmuş olan placodermi (zırhlı balıklar) ve acanthodiinin (dikenli köpek balıkları) nesilleri 300-400 milyon yıl evvel tamamen tükenmiştir.

    bir kulakçık ve karıncıktan meydana gelen yüreklerinde daima kirli kan bulunur. yürekten çıkan kirli kan solungaçlarda temizlendiğinden, vücutta temiz kan dolaşır. ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken suda çözülmüş oksijen, osmozla kana verilir. bu arada suda bulunan besinler ise yutulur. köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınır. tuzlu su balıkları su içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. gerekli su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle değil, solungaçları ile ayırır. balıklarda göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tektir. tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmezler.

    uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstünde uçabilirler. yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen, elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur. balıkların pulları birbirleri üzerine kiremit gibi dizilmiş, kemiksi, kaygan ve antiseptiktir. antiseptik mukus salgısı, üzerine yapışan bakteri ve sporları yok eder.

    balıkların harekette önemli rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. çatallanmış kuyruk tipine “difiserk”, çatallı olup eşit parçalı olana “homoserk”, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine de “heteroserk” denir.

    balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.

    balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticarî değerini arttırmaktadır. balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, antarktika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda, ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir. üç türlü beslenme görülür: otobur, etobur ve hepçil. yalnız çenelerinde değil, bütün ağız boşluklarında ve yutaklarında sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok diş bulunur. bu genelde beslenme şekillerine göredir. bazılarında farinks (yutak) dişleri gelişmiştir. yalnız mersin balıklarında ve demet solungaçlılarda diş bulunmaz.

    kaynak: wikipedia
  • karaya çıkıp iki ayak takması fecaat mi necat mı çözemediğim canlı.
  • bu dönem fiyatları uçmuş olan yenilebilir hayvan türü. iyi yapan bir yerden levrek aldım, 70 lira tuttu bir porsiyonu! lan ben geçen sene, sadece 12 ay önce 70 liraya neler neler yapıyordum... neyse balıkçı en azından güzel yapmış da afiyetle yedim.

    böyle yazınca da insan bir garip oluyor, sanki süper zenginmişim ağzımı şapırdatarak yiyip burada milleti imrendiriyormuşum gibi. hâlbuki 1 aydır aklımdaydı yemek bugüne nasip oldu. bu pahalılığa sebep olanların da..!
  • her gördügümde öpmek istedigim hayvanlardan biri.
    baliklara hayvan deyince kendimi tuhaf hissettim ayrica.
  • 'kaçan balık misali' aklıma gelir her defasinda
  • normalde insanların aşırı duygusal diye tanımladığı burç.
    bende ise duygusallık eksi bakiye.
    nasıl balık burcuyum aşırı anlamsız.
  • dünyanın en hızlı 10 balığı:

    1) siyah marlin (merlin balığı) - video
    maksimum hız: 129km/sa
    hint ve pasifik okyanuslarının tropikal ve subtropikal bölgelerinde bulunur.

    2) yelken balığı - video
    maksimum hız: 110km/sa
    hint ve pasifik okyanuslarında bulunur.

    3) çizgili marlin
    maksimum hız: 80km/sa
    hint-pasifik okyanusu'nun tropikal ve ılıman bölgelerinde bulunur.

    4) vahu (wahoo)
    maksimum hız: 78km/sa
    tropikal ve subtropikal sularda bulunur.

    5) mako köpekbalığı (sivriburun camgöz)
    maksimum hız: 74km/sa
    dünya çapında tropikal ila ılıman sularda görülür.

    6) mavi yüzgeçli atlantik orkinosu
    maksimum hız: 70km/sa
    atlantik okyanusu'nun açık sularında görülür.

    7) pamuk balığı
    makisimum hız: 69km/sa
    ılıman ve tropikal okyanusların derin sularında bulunur.

    8) kemik balığı
    maksimum hız: 64km/sa
    tropikal suların kıyılarında görülür.

    9) kılıç balığı
    maksimum hız: 64km/sa
    atlantik ve hint-pasifik'in tropikal ve ılıman sularında bulunur.

    10) fourwing flying fish (uçan balık)
    maksimum hız: 56km/sa
    atlantik ve pasifik'in subtropikal sularında bulunur.

    kaynak: science focus
  • çocukluktan beri olan tutkum olan canlı. balıklar güzel varlıklar. seyretmesi de yemesi de güzel.*

    görsel
  • büyük balık türlerinde fazla miktarda civa ve envai çeşit ağır metal bulunabileceğinden çok sıklıkla da tüketmemek lazımdır. balıklar; maden ve termik santrallerden ortaya çıkan ve okyanusa karışan eser miktardaki methylmercury'i (ch3hg+ cıva bileşiği)
    vücutlarında biriktirir. bu madde insan sağlığına son derece zararlıdır.
    diğer balıkları yiyen balıklarda ağır metal konstantrasyonu misli oranda artar. besin zincirinin tepesindeki balıklarda ise artık insan sağlığını tehdit eder boyutlara erişir. bu nedenle mesela diğer balıkları yiyerek beslenen ve bünyesinde yüksek miktarda ağır metal barındıran köpekbalığı eti yenmez. (bkz: #138074911)

    (bkz: biyoakümülasyon)
    görsel

    yani 20 sene boyunca her öğlen ton balıklı salata yerseniz ya da her akşam pisi balığı*yiyeceğim derseniz sonuçları sizin için çok hayırlı olmayabilir. neyse ki türk halkının ne beslenme alışkanlığı ne de ekonomik durumu cıva zehirlenmesi yaşayacak kadar balık tüketmesine sebep olmaz. tüketilen balıklar da hamsi vb. gibi küçük balıklar olduğundan az cıva vb. metal bulundururlar.
hesabın var mı? giriş yap