• balik yedikten sonra veya beraber peynir, yogurt ve sut yemenin zehirlenmeye yol acacagi soylenir insanlar arasinda . hic tibbi bir aciklama falan gormedim bir yerde ama kulaktan kulaga bana da gelmistir, ben de yemem, ileride bir gun denemekte kararliyim ama.
  • gelmis gecmis en saglam palavralardan biridir. eger gercekten balikla sut urunleri zehir etkisi yapsaydi balik lokantalarinda raki-balik hadisesine giren nice insan zehirlenirdi, cunku bilenler bilirler buralardaki mezelerin cogunlugu yogurtla yapilir. yiyiniz, iciniz merak etmeyiniz.
    ha bir zehirlenme olmussa bunun sebebi yogurtta degil yenen baligin bayat olmasindadir.
  • tamamen yalandır, ikisi de taze iken birçok defa yenmiş ve sağlıklı bir birey olarak hayata devam edilmiştir...
    amma velakin bayat hali ne gibi bi duruma sokar bilinmemektedir
  • yoğurdun zehirli ürünlerin etkisini ortaya çıkaran (katalizör gibi) bir madde içerdiği söylenir. bayat balık tek başına zehirlemeyip yoğurt ile birlikte alındığında zehirleyici etkisinin amplifiye olduğu rivayet edilir
  • bilindigi, duyuldugu kadariyla literatürde balık-yogurt zehirlenme vakasiyla hastaneye kaldirilmis, hayati tehlike gecirmis bir kisi mevcut degildir.
  • yoğurtta her ne halt varsa iddianın tam tersine bayat balığın sebebiyet vereceği zehirlenmeyi önlemektedir.
  • balık ve süt ürünleri tüketmenin kesin bir zehirleyici etkisi yoktur. lakin her ikisi de çabuk bozulabilir besinler olduklarından beraber tüketilmemeleri önerilir. zira ne biraz bozulmuş balık ne de biraz bozulmuş süt tek başlarına kimseyi rahatsız etmeseler bile bir arada zehirlenmeye yolaçabilirler. amplifikasyon teorisi doğrudur yani.
  • peki hadi diyelim tamamen saçma bir iddia, literatürlerde de böyle bir vakaya rastlanılmamış, o zaman akıllara 'e madem nasıl çıkmış böyle bir şey?' sorusunun gelmesi an meselesidir.

    daha önce hiç kimse bu şekilde zehirlenmemiş ise şahet, birisi durup dururken 'bence balıkla süt ürünleri alırsa zehirlenir. evet evet böyledir bu. balık ve süt ürünü, tabi ya nası düşünemedim daha önce' mi demiş acaba? yoksa çocuğu balığın arkasından süt istediğinde bunu tedarik etmeye üşenen anneler mi uydurmuş bunu ? ya da kırmızı et üreticilerinin çıkardığı bir söylenti midir ? kimbilir.

    edit: çok kötüydü gramer. düzelttim elimden geldiğince.
  • efendim, vaktinde gök gürültüsünü tanrıların kavgasına bağayan, astrolojiye inanan, üfürükçülerden medet uman bir türün üyeleri olarak günlük yaşama ilişkin bilimsel dayanağı olmayan yarı doğru hurafelerin varlığına şaşırmamalı, bu da nerden çıkmış o zaman dememeliyiz kanaatindeyim; zira kimsenin gökte uçan balta gördüğünü de sanmıyorum.
  • (bkz: hurafe)
hesabın var mı? giriş yap